Bekijk zomerse jurkjes van Oranjeprinsesjes

Moeder, ik wil een nieuwe jurk

Paleis Het Loo, een koninklijk dagje uit! Nieuws door
Foto 1. Foto: Prinses Juliana in de moestuin, 1913, foto gemaakt door Koningin Wilhelmina. Foto Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

archief oud artikel 7 juni 2016 Geschiedenis Apeldoorn, Gelderland Wat voeren de Oranjes toch uit in hun vrije tijd? Wat doen zij tijdens de zomervakantie? Vanaf 7 juni tot en met 30 augustus laat Paleis Het Loo zien hoe Wilhelmina en Juliana als kleine prinsessen de zomers op het paleis doorbrachten. Neem een kijkje in de nostalgische kijkdoosvitrine vol ouderwetse mode in de tentoonstelling Zomerjurkjes.

Sfeervolle zomers van vroeger

Voor de tijdelijke tentoonstelling Zomerjurkjes staat er in Paleis Het Loo een 'kijkdoosvitrine'. Een sfeervol beeld van de zomers die Wilhelmina en Juliana als kleine meisjes op het paleis beleefden. Werp een blik terug in de tijd en bekijk de jurkjes in het echt en op de jeugdfoto's van de prinsesjes. Een kleine Juliana gekleed als dametje met een parasolletje in de moestuin - die foto werd in 1913 gemaakt door Wilhelmina - en vrolijk huppelend rond het koninklijk chalet, hoogstwaarschijnlijk onder toeziend oog van hofdames. In de ouderwetse kijkdoosvitrine staan veertien witte jurkjes en capejes met borduursels en kant, die vroeger door de prinsesjes werden gedragen. Zo'n ouderwetse koninklijke outfit was pas compleet met bijpassende zomerhoedjes van katoen of stro met bloemetjes, handschoentjes, nette schoentjes en natuurlijk een parasol tegen de felle zomerzon.

Prinsesjes spelen ook

De zomerse jeugd van Wilhelmina en Juliana speelde zich vooral in het park rondom het Oude Loo af. Daar staat het chalet dat Wilhelmina in 1882 van haar vader Willem III als cadeautje kreeg. Het chalet is in Zwitserse stijl gebouwd en heeft een veranda, salon, boudoir en een bovenkamer met balkon. Ook was er een keukentje, waar hapjes werden klaargemaakt en waar de prinsesjes theepartijtjes hielden. Het speelhuis was een waar peuterparadijs met een hooiberg, bloementuin en een moestuintje - zoals op de foto uit 1913 te zien is. Er liepen ook allerlei dieren rond om te voeren, zoals duiven, kippen konijnen en hertjes.

Bekijk meer koninklijke uitjes op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Bekijk verschillende zomerjurkjes van de Oranjeprinsesjes in een nostalgische 'kijkdoosvitrine' op Paleis Het Loo. Foto: Rob Voss.
Foto 3. Foto: Prinses Juliana bij het chalet, 1912, fotograaf onbekend, collectie Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.
Foto 4. De zomerjurkjes van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana zijn mooi afgewerkt met lintjes, kant en borduursels. Foto: Rob Voss.

Laatst gewijzigd: 2016-06-07 12:19:06 · Gepubliceerd: 2016-06-07 11:39:18 - 1559