1

Kleurrijk eten bij Happyhappyjoyjoy

Dit is happy en hysterisch Azië in een notendop

Happyhappyjoyjoy East   Recensie door
Foto 1. Foto: Wouter van der Sar.

21 juni 2016 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Hoe sluit je een dagje Amsterdam af? Met een lekkere maaltijd, natuurlijk. Vlakbij Amsterdam Centraal vind je sinds mei het hippe restaurant van topkok Julius Jaspers: Happyhappyjoyjoy East. Het is een kleurrijke en smaakvolle ode aan de Aziatische keuken en cultuur. De inrichting is gezellig, het eten is heerlijk en je kunt het qua prijs zo gek maken als je zelf wilt. Als je nog geen fan van Azië was, word je dat hier wel.

Lust voor het oog

Voor liefhebbers van de Aziatische cultuur en de Aziatische keuken is Happyhappyjoyjoy East een hemel op aarde. Zodra je binnenstapt, waan je je ergens in Hong Kong, of een andere Aziatische metropool. Het is hip, hysterisch, speels en door alle rode lichtjes een tikkeltje ordinair. Het voelt alsof je op een drukke markt met food trucks bent, op een levendige straathoek staat, of per ongeluk een hippe bar binnen bent gelopen waar alleen beroemde mensen mogen komen. Je bent ineens overal tegelijk. Alleen al het interieur van het restaurant is een ode aan Azië, met alle geuren en kleuren die daarbij horen. Op de tafeltjes staan de sausjes en stokjes al klaar, boven je hoofd wiebelen lampionnen heen en weer en overal om je heen staan van die zwaaiende gelukskatjes. Dat smaakt naar meer!

Trek iets wijds aan

Het is aan te raden het menu snel te openen, want je zult wel enige bedenktijd nodig hebben voor je een keuze hebt kunnen maken. Alles ziet er namelijk lekker uit - en de keuze is reuze. Vooraf krijg je een bakje met een soort gekleurde kroepoek in leuke vormpjes. Op het menu staan allerlei soorten dim sum, salades, noedels, curry's en drankjes als Aziatische frisdranken en sake - een soort rijstwijn. Het is moeilijk, maar per ronde mag je twee gerechtjes per persoon bestellen. Twee kleine gerechten lijkt misschien karig, maar alles vult als een malle. Als je met z'n tweeën bent, zijn twee rondes ruim voldoende. Dan heb je samen acht gerechtjes - dat staat gelijk aan een complete maaltijd per persoon. Er wordt dan ook aangeraden om samen gerechten uit te kiezen en alles te delen, zodat je veel verschillende dingen kunt proeven. Voor besluiteloze mensen en gasten die niet bekend zijn met de Aziatische keuken, staan er wat persoonlijke aanraders van Julius Jaspers in een kadertje op de kaart. O en geen zorgen: er ligt bestek op tafel voor als de eetstokjes niet mee willen werken.

Vergeet je telefoon niet

Happyhappyjoyjoy East is een aanrader. De inrichting is top, het eten is lekker en origineel en het personeel is ook nog eens behulpzaam en aardig. Voor mensen die er een avondje uitgaan aan vast willen plakken, is er een speciaal Dine & Dance menu en voor dagjesmensen is het handig dat Amsterdam Centraal maar twee tramhaltes verderop is. Ook fijn: omdat je alle gerechtjes deelt, scheelt dat weer in de kosten. Er is genoeg keuze, je kunt het samen zo gek maken als je wilt. Vooraf reserveren is aan te raden. Een laatste - en misschien een beetje gekke - tip: neem je telefoon mee als je naar de wc gaat. Op de wc hangt namelijk geweldig behang. Eigenlijk is het sowieso een aanrader om af en toe wat foto's te maken, want van de inrichting en gerechtjes word je zo blij en enthousiast als een toerist.

Aziatische oase

Je kunt ook buiten zitten in de tuin. Daar hangen de rode lampionnen tussen de bomen vrolijk boven je hoofd. De chaos van de stad wordt totaal buitengesloten door een houten omheining. Er liggen rode dekentjes klaar voor als de zon ondergaat en het iets kouder wordt. Doordat er buiten veel ruimte is, is dit ook ideaal voor mensen met kinderen. Ouders kunnen dan rustig natafelen terwijl de kinderen spelen in het gras.

In de binnenstad vind je overigens nog een locatie: Happyhappyjoyjoy West.
Foto 2. Foto: Wouter van der Sar.
Foto 3. Foto: Wouter van der Sar.
Foto 4. Foto: Wouter van der Sar.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:25:17 · Gepubliceerd: 2016-06-21 14:44:38 - 1956