Reuzenrad is af! De Pier maakt zijn comeback

Europa's eerste reuzenrad boven zee

Reuzenrad op de Pier Nieuws door
Foto 1. Het reuzenrad op De Pier is een feit. Fotograaf: Maurice Haak, Den Haag Marketing.

19 augustus 2016 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Scheveningen, Zuid-Holland Europa's eerste reuzenrad boven zee is een feit. Het reuzenrad op de Pier is af en draait vrijdag 19 augustus vanaf 11:00 uur zijn eerste rondjes. De langverwachte attractie verandert de skyline van Scheveningen voorgoed en blaast de Pier nieuw leven in. Kleine waarschuwing voor mensen met hoogtevrees: het reuzenrad staat acht meter boven zee, is ruim vijftig meter hoog en heeft een gondel met een bodem van glas.

Scheveningen terug op de kaart

Een wandeling over de boulevard, wat eten op de Pier en daarna het reuzenrad in. Scheveningen is een attractie rijker. Vanuit het vijftig meter hoge reuzenrad heb je uitzicht over de zee, de Haagse kust en de skyline van de stad. Het reuzenrad telt 36 gesloten gondels - inclusief airconditioning - en heeft één vip-gondel met een glazen bodem. Een ritje in de attractie duurt ongeveer twintig minuten en kost voor volwassenen € 9,- en voor kinderen € 7,- per persoon. In één gondel passen zes mensen, dus je kunt een ritje met het hele gezin maken. Uit eten in het reuzenrad kan ook: naar verwachting kunnen bezoekers er over een maand zelfs lunchen, dineren of genieten van een letterlijke en figuurlijke high tea.

Nieuw icoon aan de boulevard

Het reuzenrad moet een nieuw icoon worden voor bezoekers van Scheveningen. Iets wat je gezien mâet hebben en absoluut niet mag missen. De bedoeling was eigenlijk om de attractie voor de start van het Internationaal Vuurwerkfestival op 12 augustus te openen, maar de bouw liep door harde wind en hoge golven enkele weken vertraging op. Vrijdagavond 19 augustus en zaterdagavond 20 augustus zijn de laatste vuurwerkshows van het festival. Vanaf de boulevard kijken is gratis, maar je kunt nu op de valreep de shows vanuit het nieuwe reuzenrad beleven.

De Pier vroeger en nu

De Pier in Scheveningen zoals we die nu kennen, is eigenlijk de nieuwe versie die werd gebouwd in 1959. De allereerste pier werd gebouwd in 1901 en na een brand door de Duitsers verwoest in 1943. Ook de huidige pier heeft moeilijke tijden gekend, waaronder een brand in 2011. In 2014 en 2015 is de attractie een poosje niet toegankelijk geweest voor publiek. Sinds juli 2015 is de Pier weer geopend en compleet vernieuwd. Wekelijks worden er markten, concerten, festivals en andere events georganiseerd. De Pier is inmiddels omgetoverd tot walhalla voor streetfood fans en liefhebbers van cultuur, met allerlei voedselkraampjes, kunst, muziek en gezellige zithoekjes. Het vijftig meter hoge reuzenrad is de nieuwste aanwinst en markeert definitief de succesvolle comeback van de Pier.

De reguliere openingsdagen en -tijden van het reuzenrad zijn nog niet bekend. Wel is bekend dat het reuzenrad gebouwd is om in alle weersomstandigheden te kunnen functioneren. De Pier is zeven dagen per week gratis toegankelijk.
Foto 2. Het reuzenrad bij zonsondergang. Fotograaf: Maurice Haak, Den Haag Marketing.
Foto 3. In juni 2016 zag De Pier er nog zo uit. Fotograaf: Den Haag Marketing.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 15:08:59 · Gepubliceerd: 19 augustus 2016 - 16927