Amsterdamse musea krijgen tours in gebarentaal

Rondleidingen in gebarentaal nu ook in Nederland

Meer musea op DagjeWeg.NL Nieuws door
Foto 1. Rijksmuseum is één van de Amsterdamse musea die vanaf september rondleidingen in gebarentaal aanbieden. Foto: Erik Smits.

archief oud artikel 30 augustus 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland In het buitenland allang heel gewoon, hier iets nieuws: negen Amsterdamse musea gaan vanaf september rondleidingen in gebarentaal aanbieden. Gebarentaal heeft namelijk een eigen woordenschat en grammatica - zo worden er nauwelijks lidwoorden gebruikt.

Eindelijk in hun eigen taal

Een beschrijving op een bordje onder een kunstwerk is al snel onbegrijpelijk of onlogisch voor dove museumbezoekers. Gesproken taal is namelijk niet precies hetzelfde als gebarentaal. In het buitenland hebben ze daar al jarenlang een oplossing voor: rondleidingen in gebarentaal. Vanaf september zijn dergelijke rondleidingen ook mogelijk in negen musea in Amsterdam. Gebarentaal is echter niet een universele taal: elk land kent zijn eigen gebaren. Voor dove toeristen is het dus niet per se een uitkomst, maar dove museumbezoekers uit Nederland kunnen eindelijk uitleg over kunstwerken in hun eigen taal krijgen. Het kan wel zo zijn dat sommige gebarentalen op elkaar lijken. Zoals de Nederlandse taal een beetje op Duits lijkt, zo lijkt de Nederlandse gebarentaal een beetje op de Amerikaanse en Franse gebarentaal.

Amsterdamse musea met gebarentaal

Fotografiemuseum Foam is één van de initiatiefnemers van het project en zal vanaf september ook rondleidingen in gebarentaal aanbieden. Tot nu toe doen deze Amsterdamse musea vanaf september mee aan het initiatief:

Bekijk alle musea in Amsterdam.
Foto 2. Ook in het Stedelijk Museum Amsterdam zijn binnenkort rondleidingen in gebarentaal beschikbaar. Fotograaf: Gert-Jan van Rooij.

Laatst gewijzigd: 2017-05-31 14:30:08 · Gepubliceerd: 2016-08-30 16:19:11 - 181