1

Vijf tips voor dit weekend

Cultuur proeven in Rotterdam of naar een chocoladefestival?

Rotterdam Uitdagen 2016 Redactioneel door
Foto 1. Een spannend Riddertoernooi in Archeon. Foto: Archeon

archief oud artikel 8 september 2016 Toerisme Landelijk Weekend! Een fijn temperatuurtje, de zon erbij en het tweede weekend van september is er eentje om van te genieten. Volop smullen van chocolade in Helmond of de start van het culturele seizoen vieren tijdens de Rotterdam UITdagen. Ook leuk: monumenten en erfgoederen zetten hun deuren open. Bekijk wat er dit weekend te doen is!

Voorproefje van het culturele seizoen

ROTTERDAM - Kijk om je heen op het Schouwburgplein in Rotterdam en muziek, dans en theater houden je in hun greep. Het culturele seizoen start dit weekend, van 9 tot en met 11 september, met de Rotterdam Uitdagen. In verschillende blokken op het plein is de hele dag door iets te zien of te doen. Kruip in de knusse filmkubus van het IFFR of maak een foto in de Photobooth Gek van surrealisme. Hoofdlocaties van de Uitdagen zijn het Schouwburgplein en het Schouwburgtheater, maar ook op andere locaties in het Witte de Withkwartier is cultuur te vinden. Ook voor kinderen is er genoeg te doen en te zien!

Nieuw: duurzaam chocoladefestival

HELMOND - Chocolade, overal waar je kijkt is dit heerlijke goedje rijk vertegenwoordig op het duurzame chocoladefestival Cacao aan de Kade. Chocoladesculpturen, schilderijen gemaakt met chocolade en een markt vol duurzame en exclusieve chocolade zijn nog maar een fractie van de stroom aan chocolade. En dat chocolade lekker is, dat weet iedereen, maar daar gaat het op dit festival niet om. Het verhaal wat overal doorheen klinkt, is die van duurzame chocolade en eerlijke handel.

Stoere ridders in Archeon

ALPHEN A/D RIJN - Archeon is dit weekend het toneel van een middeleeuws sprookje over een heldhaftige ridder. Om zijn dame te dienen en een eed na te komen, komt Anselmus Adornes, een bourgondische ridder naar het middeleeuwse stadje in Archeon. Hier bindt hij de strijd aan met hofmeester en ridder Joris Bave. Wie blijkt de beste ridder op het toernooiveld? Een spannend schouwspel tijdens het Riddertoernooi! Dappere jongens en meiden mogen hun best doen om ook een ridder te worden of een armbandje maken en dansen net als de jonkvrouwen van vroeger.

Opening Museum Voorlinden

WASSENAAR - Een sober gebouw in een natuurrijke omgeving, vol hedendaagse en moderne kunst met een alternatief tintje. Het nieuwe Museum Voorlinden is vanaf 11 september open voor publiek. Koning Willem-Alexander heeft de eer om op 10 september al het lintje door te knippen. Wereldwijd openen steeds meer steenrijke kunstverzamelaars een eigen museum. Kenmerkend voor Museum Voorlinden zijn de moderne en unieke kunstwerken. De collectie loopt enorm uiteen: van pannen aan de muur - let wel, hier schuilt natuurlijk een interessant verhaal achter) - tot iconische kunst van Warhol.

Rondje werelderfgoederen

LANDELIJK - Weet je hoeveel UNESCO Werelderfgoederen Nederland heeft? Wel tien! Al deze erfgoederen zijn uniek in de wereld; hoog tijd om er ten minste eentje te bezoeken. Dit weekend is het Werelderfgoedweekend en organiseren alle werelderfgoederen een speciale activiteit. Van een wandeling met gids langs de Amsterdamse grachtengordel tot een Sjouwtocht bij de Waddenzee. Ieder werelderfgoed heeft een eigen programma. Op de website van Werelderfgoed in Nederland vind je de volledige programma's.

Tip: dit weekend kun je in heel veel monumenten binnen kijken tijdens de Open Monumentendagen. Ontdek pareltjes in de omgeving!
Foto 2. Gratis proeven van cultuur tijdens de Uitdagen Rotterdam. Foto: Uitdagen Rotterdam / Ruben Hamelink
Foto 3. Overal chocolade op het duurzame chocoladefestival Cacao aan de Kade.
Foto 4. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te doen op de Uitdagen Rotterdam. Foto: Uitdagen Rotterdam
Foto 5. Museum Voorlinden, Wassenaar. Fotograaf: Pietro Savorelli

Laatst gewijzigd: 2016-09-08 16:22:34 · Gepubliceerd: 8 september 2016 - 2234