Iconisch: bewonder de ruimtecapsule van André Kuipers

Space Expo: maak een tripje naar de Melkweg |  
Nieuws door
Foto 1. André Kuipers bij de Soyuz TMA-03M. Foto: Space Expo

Zwartgeblakerde Soyuz-capsule te zien in Space Expo in Noordwijk

15 september 2016 Wetenschap Noordwijk, Zuid-Holland Met zijn twee collega's schoot André Kuipers in 2011 in de Soyuz-raket de ruimte in, op weg naar ruimtestation ISS. Miljoenen Nederlands zagen hoe hij vertrok en heelhuids weer op aarde terug keerde in een zwartgeblakerde ruimtecapsule, aan een parachute. Deze capsule, die bovenop de raket zat, is vanaf dinsdag 20 september te zien in Space Expo.

Jaren van onzekerheid

Space Expo is al sinds begin dit jaar de trotse eigenaar van de Soyuz-capsule, die eerst in Russisch bezit was. Het was nog een tijdje spannend of het mogelijk was om de Soyuz ten toon te stellen, maar na jaren overleg was het begin dit jaar allemaal rond. Deze zomer kwam de ruimtecapsule naar Noordwijk en na een restauratie mag het publiek op dinsdag 20 september de Soyuz voor het eerst bezichtigen. De ruimtecapsule en de bijbehorende tentoonstelling zijn permanent te zien in Space Expo.

Reizen in een piepkleine ruimte

Door een raampje kunnen bezoekers in de ruimtecapsule kijken, waar André Kuipers met zijn collega's Don Pettit en Oleg Kononenko in twee dagen naar het ISS-station reisde. Geen comfortabele reis, want de ruimtecapsule is maar twee meter in doorsnee. In de capsule zitten nog de instrumenten, die André Kuipers bediende. De buitenkant is helemaal zwartgeblakerd door de terugkeer in de dampkring. De capsule werd gebruikt voor de tweede ruimtereis van André Kuipers. Op 21 december 2011 was de lancering vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Kuipers bleef 190 dagen op het ruimtestation ISS. Op 1 juli 2012 kwam hij weer terug op aarde.

Bekijk hier de beelden van de landing:

Ook de ruimtecapsule van André Kuipers bewonderen? Bestel tickets met korting voor Space Expo.
Foto 2. Van links naar rechts Don Pettit, Oleg Kononenko en André Kuipers voor hun lancering in 2011. Door NASA - http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-30/html/jsc2011e215512.html, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17632997

Laatst gewijzigd: 2016-10-13 17:00:49 · Gepubliceerd: 2016-09-15 09:55:43 - 950