Met z'n allen in de Bello

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Stap aan boord van een tijdreis

17 september 2016 Geschiedenis Hoorn, Noord-Holland Niet schrikken als je dit weekend ouderwetse, rokende gevaartes op het spoor voorbij ziet denderen. Op zaterdag 17 en zondag 18 september rijdt er 6000 paardenkracht aan stoomtreinen naar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, ter ere van het Bello Festival 2016. Voor het eerst sinds de jaren vijftig kun je in stoomlocomotief Bello naar Hoorn reizen. Stap in en maak een spannende tijdreis!

Foto 1. Het pronkstuk van het museum: Bello, de stoomlocomotief NS 7742. Foto: Rein Korthof, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Paradepaardje komt weer op stoom

Het Bello Festival viert het veertigjarig bestaan van de Historische Driehoek. Dat is een uniek traject tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen per stoomtram, per boot en met een stoomtrein. Alle voertuigen die tijdens het festival dienst doen op het spoor, zijn historisch. Maar eentje is wel héél speciaal: Bello, de stoomlocomotief NS 7742. Frank Smit, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik: "Van 1938 tot 1955 heeft Bello dienst gedaan op het traject tussen Alkmaar en Bergen aan Zee. Na die tijd werden stoomlocomotieven vervangen door moderne treinen en kwam Bello in een opslag terecht. Inmiddels is de stoomlocomotief compleet gerestaureerd en dienstvaardig. Bello is echt ons paradepaardje." En een bijzonder paradepaardje: Bello stamt uit 1915 en is de enige in zijn soort die in zo'n goede staat verkeert.

Terug naar het vroegere treinleven

Op het perron en in de locomotief loop je ouderwetse reizigers tegen het lijf. Geheel in stijl, als in de gloriedagen van Bello. Treinreizigers van toen droegen reismantels en hoedjes en waren bepakt en bezakt met lederen koffers - een beeld dat we nu alleen nog uit films kennen. Kruip tijdens het festival zelf in de huid van een reiziger van tientallen jaren geleden - compleet in kostuum - en help de historische bemanning op het station en in de trein een handje. Kinderen kunnen meedoen aan de Stoomsafari, een ontdekkingstocht voor op het station en in de trein. Ze krijgen gratis een koffertje, dat vol zit met spannende opdrachten. Kolen stoken, toegangskaartjes knippen, seinen en wissels bedienen: spelenderwijs leren kinderen alles over het treinleven van bijna honderd jaar geleden. Extra speciaal om zo'n Stoomsafari in een historische stoomlocomotief als Bello te beleven!

Reserveren niet nodig

Ook tijdens het Bello Festival per stoomtrein, stoomtram of boot een historische reis beleven? Je kunt ter plekke kaartjes kopen. Frank: "Juist omdat het zo'n bijzonder evenement is, doen we niet aan reserveren. Iedereen is gewoon van harte welkom." Kijk voor meer info op de website, daar vind je ook de tarieven en dienstregeling.
Foto 2. Kinderen kunnen op het station en in de treinen meehelpen met klusjes van vroeger. Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.
Foto 3. Maak een historische rit in een stoomtrein, stoomtram of op een veerboot. Foto: Rein Korthof, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-09-16 15:41:52 · Gepubliceerd: 2016-09-16 09:11:31 - 1070