1

Vier met vreugde de vrede

Vier dagen lang Just Peace Festival in Den Haag.

Just Peace Festival in Den Haag Nieuws door
Foto 1. De Vredesloop. Foto: Just Peace Festival

archief oud artikel 21 september 2016 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Vrede, het wordt in Den Haag uitbundig gevierd tijdens het Just Peace Festival. Tegenover het Centraal Station wapperen de vredesvlaggen en in de Vredeswensentuin vormen vele vredeswensen een mooi kunstwerk. Bouw mee aan dit werk, loop de Vredesloop of ga naar de open dag van één van de vredesorganisaties, zoals de OPCW en het Joegoslavië Tribunaal.

Meekijken bij vredesorganisaties

Internationaal profileert Den Haag zich als stad van vrede en recht. Organisaties als het ÃŒnternationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zijn allemaal in de hofstad te vinden. Tijdens het Just Peace Festival, van 21 tot en met 25 september, zetten al deze organisaties één dag lang hun deuren open. Kom op zondag 25 september, de Internationale Open Dag, langs voor een rondleiding of een interessante activiteiten. Bij de OPCW krijg je zelfs de kans om detectie-apparatuur te hanteren, waarmee ze de chemische wapens opsporen.

Ervaring van een vluchteling

Hoe het is om voor gevaar te vluchten, op zoek naar vrede, kun je aan de lijve ervaren in het Humanity House. Ervaar de reis als vluchteling op zoek naar een veilig heenkomen, helemaal alleen. Het Humanity House is iedere dag open, behalve maandag, van 10:00 uur tot 17:00 uur. In het Stadhuis is tijdens het Just Peace Festival de World Press Photo tentoonstelling te zien. De winnende foto van deze 59e editie was Hope for a New Life van de Australische Warren Richardson. Op de foto is te zien hoe een Syrische vluchteling door het prikkeldraad een baby krijgt overhandigd, op de grens tussen Servië en Hongarije.

Vier de vrede

Muziek, sport en kunst maken van het Just Peace Festival een echt feestje. In de paleistuin van Paleis Noordeinde wacht bezoekers op zondag 25 september. Tijdens Peace in the Park wordt bezoekers gevraagd om na te denken over hun verbondenheid met vrede en daar actief iets mee te doen. Liever achterover leunen? Bezoek dan één van de vredesconcerten, zoals Set for Peace in het Paard van Troje met optredens van de winnaars van de Just Peace Contest.

Programma voor kinderen

Het Just Peace Festival heeft ook voor kinderen een aantal activiteiten op het programma. Op woensdag 21 september zijn kinderen van 5 tot en met 9 jaar welkom om naar het vredesverhaal 'De Regenboogkinderen' te komen luisteren. Een verhaal over vrede in plaats van oorlog en een veilige plek voor alle kinderen. In het Museon en in het Vredespaleis mogen kinderen op zondag 25 september meedoen met een speurtocht. Wordt het de Wereldspeurtocht door het Museon of een rondleiding door het indrukwekkende Vredespaleis?

Een dagje uit in Den Haag? Goed idee! Verken de stad met de tips van een local en bekijk de leukste Haagse hotspots.
Foto 2. Vier de vrede tijdens het Just Peace Festival. Foto: Just Peace Festival
Foto 3. Ga op bezoek bij vredesorganisaties. Foto: Just Peace Festival
Foto 4. En trek de uitrusting van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan. Foto: Just Peace Festival

Laatst gewijzigd: 2016-09-20 16:08:41 · Gepubliceerd: 21 september 2016 - 606