1

Leiden is vrij: tijd voor een feestje!

Vier de vrijheid met haring en hutspot!

Vier feest tijdens Het Leidens Ontzet Nieuws door
Foto 1. De kids springen vrolijk rond op het springkussen op het Kinderplein. Foto: Hans van den Berg.

archief oud artikel 1 oktober 2016 Toerisme Leiden, Zuid-Holland De geur van haring, vers wit brood en hutspot verspreidt zich door Leiden. Waar dat vandaan komt? Op maandag 3 oktober herdenken de bewoners van Leiden dat ze op 3 oktober 1574 bevrijd werden van de Spaanse belegering. Tijd voor het Leidens Ontzet, een groot feest om de vrijheid te vieren.

Leiden op zijn kop

Er wordt nog ieder jaar flink uitgepakt tijdens het Leidens Ontzet. Op drie oktober hebben de kinderen van Leiden allemaal vrij en struinen ze rond over het Kinderpark. De hele dag door zijn er activiteiten. Een grote optocht met praalwagens, het Amazing Meezingfestival op de Garenmarkt en je kunt gratis een bezoekje brengen aan Museum De Lakenhal. De Nostalgische Kermis met attracties is leuk voor de kids of voor ouderen die de sfeer van vroeger weer willen proeven.

Haring of hutspot?

Waarom wit brood en haring?

Leiden koos voor de kant van Willem van Oranje en werd daarom in 1574 maandenlang belegerd door de Spanjaarden. Honger teisterde de inwoners. Maar, op drie oktober kwamen de Watergeuzen die de bevolking bevrijdden van de Spaanse belegering. Ze trakteerden de hongerige Leidenaren op haring en wittebrood. Volgens het oude verhaal moesten de Spanjaarden zo snel vertrekken dat de pan met uien, wortelen en vlees nog op het vuur stond. Dat was onze hutspot van nu!

Activiteiten rondom 3 oktober

Op zaterdag 1, zondag 2 en maandag 3 oktober zijn er nog veel meer activiteiten om de bevrijding van Leiden te vieren. Iedere dag is er tijdens het Leidens Ontzet de feestelijke Warenmarkt en een Historische Kermis met allerlei leuke attracties. Houd je van Hutspot? Eet dan lekker mee met de Grote Hutspotmaaltijd op zaterdag 3 oktober.

Als je dan toch in Leiden bent, kun je ook meteen een kijkje nemen bij de T. rex. Dit reusachtige skelet is sinds 10 september 2016 te zien in Naturalis.
Foto 2. Durf jij ook met een polsstok over de gracht te springen? Foto: Andor Kranenburg.
Foto 3. Proef van lekkere suikerspinnen op de kermis. Foto: Hans van den Berg.
Foto 4. Iedereen zingt vrolijk mee met de Koraalzang. Foto: Hans van den Berg.

Laatst gewijzigd: 2016-09-30 17:24:46 · Gepubliceerd: 1 oktober 2016 - 901

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...