1

Het vrolijkste museum van Nederland: Museum Speelklok vol muziek!

Zwierend door het danspaleis en zingend langs enorme draaiorgels

Bezoek Museum Speelklok Reportage door
Foto 1. De kermisorgels in het Danspaleis zijn enorm. Foto: DagjeWeg.NL.

archief oud artikel 22 oktober 2016 Cultuur Utrecht, Utrecht Word je ook zo vrolijk van het enthousiaste geluid van een draaiorgel op straat? Dan kun je in Museum Speelklok je geluk niet op! Dans door het danspaleis en zwier langs vrolijke orgels. De redactie van DagjeWeg.NL bracht samen met de familie Groen een bezoekje aan het museum in Utrecht.

Het vrolijkste Museum van Nederland!

Museum Speelklok wordt ook wel 'het vrolijkste museum van Nederland' genoemd. We gaan eens kijken of ons hart sneller gaat kloppen van alle tikkende klokken en draaiende orgels. Het gebouw dat we binnenstappen is in elk geval al prachtig! Midden in de binnenstad van Utrecht, vlakbij de Dom, staat het museum en we zien bij de ingang de muziekinstrumenten al staan. En dat is ook waar dit museum om bekend staat: muziek. Op naar de zelfspelende muziekinstrumenten, enorme draai- en dansorgels en minispeeldoosjes.

In Museum Speelklok maakt alles muziek!

Rondleiding door Museum Speelklok

Samen met de familie Groen krijgen we vandaag een heuse privérondleiding door Museum Speelklok. Fleur, de gids, neemt ons mee in haar enthousiaste verhaal en laat als eerste de klokkentoren zien. De carillons zingen er vrolijk op los, waarna de klok één keer slaat. "Op deze klok is het altijd één uur", zegt Fleur tegen Thomas Groen (8) die net zijn handen weer van zijn oren haalt. Nu naar de kleinere klokken. Bij één klok is het complete mechanisme te zien. Dat lijkt ons een ingewikkeld klusje om te maken… In de nagebouwde huiskamer hangt een huiselijk sfeertje. We mogen zelfs een poging wagen om het orgel met pedalen te laten spelen!

Dans de sterren van de hemel in het Danspaleis

Na de klokken is het tijd voor nog vrolijkere muziek! In het nieuwe Danspaleis laat een zelfspelend orgel haar kunsten zien. Fleur hoeft alleen maar het papieren blad met gaatjes erin te doen en het orgel begint uit zichzelf te spelen. Handig als je zelf niet zo muzikaal bent. Die kermisorgels zijn enorm! En kleurrijk. "Die werden voor iedere kermis weer als puzzelstukjes uit elkaar gehaald", zegt Fleur. "En het leuke is, dat er nu nog nieuwe muziek voor gemaakt kan worden. Je kunt dus popliedjes van nu luisteren op zo'n ouderwets orgel." Ze zet het nummer 'Happy' van Pharrell Williams aan en hup: de voetjes kunnen van de vloer.

Speur naar Toon en componeer je eigen liedje

Als laatste kunnen Thomas (8) en Iris (10) het kleine draaiorgel nog even testen en gaan ze zelf aan de slag in het interactieve gedeelte van Museum Speelklok. Hier kun je zelf allerlei muziekinstrumenten laten spelen en daarna luisteren naar de uitleg. De speurtocht naar aapje Toon in het museum blijkt een succes. Thomas rent meteen heen en weer om er zoveel mogelijk te vinden. En het leuke is: als je ze allemaal hebt, kun je je eigen liedje componeren in de Muziekfabriek.

Vrolijk? Jazeker!

Aan het einde van de rondleiding weten we zeker dat Museum Speelklok een vrolijk museum is! Als je hier met een lang gezicht binnenkwam, mâeten al die muziekinstrumenten wel zorgen voor minimaal een glimlach. Als bezoeker van het museum kun je altijd aansluiten bij één van de rondleidingen die één keer per uur starten. In het restaurant kun je een lekker hapje eten of wat drinken en in het restauratieatelier ontdek je hoe die oude muziekinstrumenten weer worden gemaakt. Er worden in het museum ook regelmatig kinderfeestjes gegeven.

Bekijk meer musea op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Neem een kijkje in de gezellige woonkamer van Museum Speelklok. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Ontdek alle klokken van het museum. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Het favoriete instrument van het museum: een muziekmakend konijntje! Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-09-11 16:24:52 · Gepubliceerd: 2016-10-17 13:29:16 - 5897

Activiteiten Museum Speelklok

Binnen enkele weken te bezoeken

Making Mends Workshop


Bij de workshop Making Mends leer je van een echt designer hoe je je kleding op een kleurrijke en speelse manier kan repareren met 'visible mending' zodat je er nog langer plezier van hebt!


-advertentiepositie-