Pure en onvolmaakte heldinnen in de Kunsthal

Natuurlijke schoonheid, inclusief rimpels en sigaretten

Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography Nieuws door
Foto 1. Eva Herzigova, Nadja Auermann, Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Karen Alexander & Helena Christensen, Catalina Beach Club, New York, USA | Vogue Italia | © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)

archief oud artikel 15 november 2016 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Wereldberoemde topmodellen en weergaloze acteurs en actrices poseren voor hem. Grote modehuizen en magazines willen maar wat graag met hem samenwerken. De iconische foto's van Peter Lindbergh veroveren de wereld al sinds de jaren tachtig. Zijn mooiste foto's zijn te zien in de tentoonstelling Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography in de Kunsthal Rotterdam. Typisch Lindbergh: zwart-wit, naturel en rauw. "Als je de mode en de kunstgrepen wegneemt, dan zie je de echte persoon", aldus de fotograaf zelf.

No filter - maar nu écht niet

Kate Moss met warrig haar en een peukje in haar hand. Naomi Campbell en piepjonge knappe kornuiten lachend en au naturel op straat in New York. Hollywoodactrice Alicia Vikander, ogenschijnlijk zonder ook maar een laagje make-up en net na een hevige huilbui. Peter Lindbergh weet hoe hij vrouwen (en mannen) zo echt en mooi mogelijk op beeld vastlegt. Bekijk in de tentoonstelling Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography niet eerder vertoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, polaroidfoto's, films (hij is ook regisseur) en iconische foto's van Lindbergh. Alle beelden in de tentoonstelling zijn anders, maar hebben toch iets gemeen: ze zijn allemaal stijlvol, rauw en tijdloos. Sommige foto's lijken uit een tijdschrift van vorige week te komen, maar stammen al uit de jaren tachtig. En hoe bloedmooi de modellen ook zijn, het is hun natuurlijke schoonheid die straalt. Geen lagen make-up, geen overbodig gephotoshop. Een bewuste keuze van de invloedrijke en wereldberoemde fotograaf. Lindbergh: "Dit zou de verantwoordelijkheid van hedendaagse fotografen moeten zijn: vrouwen - en uiteindelijk iedereen - te bevrijden van de terreur van jeugd en perfectie."

De tentoonstelling beleeft in de Kunsthal Rotterdam zijn wereldpremière en is tot en met zondag 12 februari 2017 in Nederland te zien. Daarna reist Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography langs verschillende internationale musea. Vanaf 13 april tot en met 27 augustus 2017 is de tentoonstelling te zien in de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München.

Niet alleen maar mooi

In de jaren negentig lukte het Lindbergh om verschillende topmodellen bij elkaar te krijgen op één cover van Vogue - uniek in die tijd. En na al die jaren blijft Peter Lindbergh nog steeds uniek: in een wereld vol Photoshop, filters en prachtig bewerkte plaatjes op sociale media laat hij nog steeds natuurlijke schoonheid zien. Emily Ensenk, directeur van de Kunsthal, liet al eerder weten waarom de tentoonstelling zo belangrijk is: "Juist nu, nu de jongere generatie via Instagram, Facebook en andere sociale media overspoeld wordt door beelden, acht de Kunsthal het van belang om zijn grote en kleine fotoafdrukken te laten zien, ingelijst en aan de muur gehangen." De beelden zijn niet alleen maar mooi - elke foto vertelt een verhaal. In de tentoonstelling zit daarom ook geen chronologische volgorde, maar een verhalende volgorde. Hierdoor zie je door de tentoonstelling heen de wereld door de ogen van Lindbergh. De vrouwen op zijn foto's zijn geen modepopjes. Het zijn echte, sterke, onafhankelijke vrouwen. Heldinnen die tegelijkertijd zo je buurmeisje zouden kunnen zijn.

Model for a moment

Begint het al te kriebelen wanneer je al die topmodellen ziet? Zie je het al helemaal voor je, jij au naturel vereeuwigd op een iconische foto van Peter Lindbergh? Kruip in de tentoonstelling zelf voor de lens en ga in Peter Lindbergh-stijl op de foto voor een green screen.

Belangrijk om te weten: alle foto's op deze pagina zijn bewerkte versies van het origineel en aangepast voor publicatie op DagjeWeg.NL. De originele versies van de foto's zien er in het echt en bij de tentoonstelling Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography dus anders uit.
Foto 2. Alicia Vikander, New York, 2015 | W Magazine | © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery) | Louis Vuitton S/S 2016
Foto 3. Michaela Bercu, Linda Evangelista & Kirsten Owen, Nancy, 1988 | Comme des Garçons advertising campaign, S/S 1988 | © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery)
Foto 4. Julianne Moore, Long Island, New York, 2008 | Vogue Italia | © Peter Lindbergh (Courtesy of Peter Lindbergh, Paris / Gagosian Gallery) | Yohji Yamamoto F/W 2008-2009

Laatst gewijzigd: 2016-11-16 11:03:23 · Gepubliceerd: 15 november 2016 - 1317