Kunst in het kerstverhaal tijdens de Internationale Kerststallenexpositie

Internationale Kerststallen Expositie 2017 | Nieuws door

Loop door 250 kerststallen, kerstachtiger wordt het niet!

7 december 2018 Cultuur Amersfoort, Utrecht Baby Jezus als indiaan, Eskimo, Afrikaans kindje, van goud, hout, klei of glas. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, hij is het middelpunt van iedere kerststal. In de gigantische Sint Ansfriduskerk in Amersfoort schitteren van 7 december tot en met 16 december zo'n 250 kerststallen uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa tijdens de Internationale Kerststallenexpositie. Allemaal met een eigen verhaal.

Foto 1. Baby Jezus als indiaantje in de Verenigde Staten. Foto: Kerststallen Expositie.

Zoveel verschillen en toch zo hetzelfde

Voordat je de kerk binnenkomt, krijg je al een feestelijk gevoel. Veel versieringen en prachtige stemmen die kerstliederen zingen, nodigen uit om naar binnen te gaan. En dan word je meegenomen naar duizenden jaren geleden, de avond waarop Jezus geboren werd. De Internationale Kerststallenexpositie vertelt het verhaal achter de kerststallen en laat zien dat ieder land en cultuur een ander beeld heeft van hoe de personen en dieren van het kerstverhaal eruitzagen. Zo zie je dat de figuren uit de West-Europese kerststallen een stuk dikker zijn dan bijvoorbeeld de Afrikaanse Jozef en Maria. Ook de manier waarop ze gekleed zijn verschilt heel erg per regio.

De totale netto opbrengst van de tentoonstelling gaat ook dit jaar weer naar een goed doel, deze keer Stichting Happy Holiday. Het geld is voor hun project om in 2019 tweemaal een vakantieweek te organiseren voor ernstig zieke kinderen en hun gezin.

Kerststal in het geheim

Tientallen vrijwilligers maken deze bijzondere tentoonstelling mogelijk. Maar het zijn toch vooral de vele verzamelaars die hun kerststallen en kerstgroepen uitlenen, waardoor er weer een prachtige en sfeervolle expositie te zien is. Wat je hier ziet zijn kerststallen waar de eigenaren trots op zijn en van houden. Dat is ook de voorwaarde om op de Internationale Kerststallenexpositie te mogen exposeren. De kerststallen vertellen op hun manier ook stukjes geschiedenis. Zoals de collectie uit de Provence in Frankrijk: meer dan 45 kleine beeldjes van klei in een miniatuur dorpje. De groep stamt uit 1720, toen de Hugenoten moesten vluchten naar Nederland. Het was een tijd waarin religie verboden was en er veel gevochten werd. Toch maakten kunstenaars in het geheim een kerststal, omdat ze kerst wilden vieren. Bijzonder genoeg zijn de beelden bewaard gebleven en kun je ze bewonderen in de tentoonstelling.

Kerst in een iglo

Wanneer je langs de collectie kerststallen wandelt, zie je duidelijk of de opdrachtgever van de collectie geld had of niet. Mensen met weinig geld lieten de kerststal bouwen met eenvoudige materialen als hout en stof. Mensen met veel geld lieten er materialen zoals goud in verwerken. Ook de presentatie van het kindje Jezus met Jozef en Maria is afhankelijk van de afkomst van de makers. Zo is het trio in de Afrikaanse stallen donker en in de Europese stallen blank. Er is zelfs een kerststal in de vorm van iglo, waarbij de bijbelse figuren eruitzien als Eskimo's. Omdat de meeste kerststallen kostbare kunstvoorwerpen zijn, mag je de beelden niet aanraken. Je staat er wel letterlijk tussen, want ze staan niet achter glas.

Gouden maan voor baby Jezus

Dat ieder land en cultuur kerst op een andere manier beleeft en zijn kerststal op een andere manier laat maken, blijkt wel uit een bezoekje van de ambassadeur uit Tanzania. Hij vroeg zich af waarom baby Jezus geen gouden maantje bij zich droeg. In Tanzania is het namelijk de gewoonte dat als er een zoon geboren wordt, hij een gouden maan krijgt. De ambassadeur begreep niet dat als Jezus zo belangrijk was hij geen gouden maantje had. Een paar dagen later keerde hij terug naar de tentoonstelling met een gouden maantje van vier centimeter dat hij in Volendam had laten maken. Dit maantje is toegevoegd aan het kindje Jezus in één van de kerststallen.

Spelen in de kerststal

Ook voor kinderen is de Internationale Kerststallenexpositie een feest. Zij mogen in de kinderspeelhoek met maar liefst twintig kerststallen spelen. Om de speelhoek heen is een enorme bank, waar ouders, opa's en oma's gezellig kunnen toekijken. Wie trek heeft, kan terecht in De Herberg, een restaurant dat aan de expositie grenst.

Sing along, lezing en kerstconcert

Rondom de Internationale Kerststallenexpositie zijn nog meer activiteiten. Zo is er een lezing op 10 december over 'Hoe is de kerststal in de huiskamer gekomen'. De lezing is van 19:30 uur tot 20:30 uur. En op donderdag 14 december kan je van 19:30 uur tot 20:15 uur uit volle borst meezingen tijdens een gezellige kerst sing-along in de Sint Ansfridus kerk. De kerstliederen zijn allemaal Nederlandstalig en een koor zingt mee. Je kunt de lezing bezoeken of meezingen als je entree hebt betaald voor de Kerststallenexpositie.

Of combineer een bezoek aan de Kerststallenexpositie met een Kerstconcert. Dat kan op zaterdag 15 december. Het concert is van 19:45 uur tot 21:30 uur in de Sint Ansfridus kerk. De entree van € 10,- geeft meteen toegang tot de Kerststallenexpositie.

Even wat feiten

  • De tentoonstelling is van 7 december tot en met 16 december in de Sint Ansfriduskerk in Amersfoort, van 09:30 uur tot 21:30 uur;
  • De entree is € 2,-. Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis naar binnen en voor kinderen van 4 tot 12 jaar is de entree € 0,50;
  • Groepen kunnen op afspraak de tentoonstelling bezoeken op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 12.00 uur. Ook een goede optie voor scholen;
  • Jaarlijks trekt de tentoonstelling zo'n 5000 bezoekers uit binnen- en buitenland;
  • Ruim 30 zangkoren uit de omgeving van Amersfoort bezorgen de expositie nog meer kerstsfeer.
Foto 2. Kerststal uit Puerto Rico. Foto: Kerststallen Expositie.
Foto 3. Beelden uit Kameroen in brons. Foto: Kerststallen Expositie.
Foto 4. Voorstelling uit Nederland gemaakt van fimo-klei. Foto: Kerststallen Expositie.
Forsgebouwde kerstfiguren uit Zuid-Tirol, Italië. Foto: Kerststallen Expositie.
Laatst gewijzigd: 2018-12-07 09:38:46 · Gepubliceerd: 2016-12-06 11:55:57 - 1413