Kunst in het kerstverhaal tijdens de Internationale Kerststallenexpositie

Internationale Kerststallen Expositie 2017 | Nieuws door

Loop door 300 kerststallen, kerstachtiger wordt het niet!

6 december 2017 Cultuur Amersfoort, Utrecht Baby Jezus als indiaan, Eskimo, Afrikaans kindje, van goud, hout, klei of glas. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, hij is het middelpunt van iedere kerststal. In de gigantische Sint Ansfriduskerk in Amersfoort schitteren vanaf vrijdag 8 december zo'n 300 kerststallen uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa tijdens de Internationale Kerststallenexpositie. Allemaal met een eigen verhaal.

Foto 1. Baby Jezus als indiaantje in de Verenigde Staten. Foto: Kerststallen Expositie.

Voordat je de kerk binnenkomt, krijg je al een feestelijk gevoel. Veel versieringen en prachtige stemmen die kerstliederen zingen, nodigen uit om naar binnen te gaan. En dan word je meegenomen naar duizenden jaren geleden, de avond waarop Jezus geboren werd. De Internationale Kerststallenexpositie vertelt het verhaal achter de kerststallen en laat zien dat ieder land en cultuur een ander beeld heeft van hoe de personen en dieren van het kerstverhaal eruitzagen. Zo zie je dat de figuren uit de West-Europese kerststallen een stuk dikker zijn dan bijvoorbeeld de Afrikaanse Jozef en Maria. Ook de manier waarop ze gekleed zijn, verschilt heel erg per regio.

Kerststal in het geheim

"Het zijn kerststallen waar de eigenaren trots op zijn en van houden, en dat is ook de voorwaarde om op de Internationale Kerststallenexpositie te mogen exposeren", vertelt Rob Bakker, mede-organisator. Zelf is hij een groot fan van de collectie uit de Provence in Frankrijk. Deze collectie bevat meer dan veertig kleine kerststalbeeldjes gemaakt van klei en stamt uit 1720, toen de Hugenoten moesten vluchten naar Nederland. "Het was een tijd waarin religie verboden was en er veel gevochten werd. Toch maakten kunstenaars in het geheim een kerststal omdat ze kerst wilden vieren." Bijzonder genoeg zijn de beelden bewaard gebleven en kun je ze bewonderen in de tentoonstelling.

Kerst in een iglo

Wanneer je langs de collectie kerststallen wandelt, zie je duidelijk of de opdrachtgever van de collectie geld had of niet. "De mensen met weinig geld, lieten de kerststal bouwen met eenvoudige materialen als hout en stof. Mensen met veel geld lieten er materialen zoals goud in verwerken", vertelt Rob. Ook de presentatie van het kindje Jezus met Jozef en Maria is afhankelijk van de afkomst van de makers. Zo is het trio in de Afrikaanse stallen donker en in de Europese stallen blank. Er is zelfs een kerststal in de vorm van iglo waarbij de bijbelse figuren eruitzien als Eskimo's.

Een gouden maan voor baby Jezus

Omdat de meeste kerststallen kostbare kunstvoorwerpen zijn, mogen bezoekers de beelden niet aanraken. "Maar je staat er wel letterlijk tussen, ze staan niet achter glas." Dat ieder land en cultuur kerst op een andere manier beleeft en zijn kerststal op een andere manier laat maken, blijkt wel uit een bezoekje van de ambassadeur uit Tanzania. Hij vroeg zich af waarom baby Jezus geen gouden maantje bij zich droeg. "In Tanzania is het de gewoonte dat als er een zoon geboren wordt, hij een gouden maan krijgt", vertelt Rob. De ambassadeur begreep niet dat als Jezus zo belangrijk was hij geen gouden maantje had. "Ik heb hem moeten uitleggen dat het kindje Jezus in de kribbe lag omdat Jozef en Maria arm waren. Een paar dagen later keerde de ambassadeur terug naar de tentoonstelling met een gouden maantje van vier centimeter dat hij in Volendam had laten maken. Dit maantje is toegevoegd aan het kindje Jezus in een van de kerststallen."

Spelen in de kerststal

Ook voor kinderen is de kerststallenexpositie een feest. Zij mogen in de kinderspeelhoek met maar liefst twintig kerststallen spelen. Om de speelhoek heen is een enorme bank, waar ouders, opa's en oma's gezellig kunnen toekijken. Wie trek heeft, kan terecht in De Herberg, een restaurant dat aan de expositie grenst. De expositie is van vrijdag 8 december tot en met zondag 17 december te bezoeken. Een entreekaartje kost € 2,- voor volwassenen en € 0,50 voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Kinderen jonger dan vier jaar mogen gratis naar binnen. De opbrengst gaat dit jaar naar een project van het Ronald McDonald Huis Utrecht.

Extra activiteiten kerststallenexpositie

Op maandag 11 december 2017 is er van 19:45 uur tot 20:30 uur een lezing 'Hoe is de kerststal in de huiskamer gekomen?' en op donderdag 14 december 2017 zing je mee met de Kerst Sing Along vanaf 19:30 uur. Kom luisteren naar het kerstconcert op zaterdag 16 december om 19:45 uur tot 21:30 uur door het koor Voice uit Zeewolde en het Opleidingsorkest Sint Caecilia uit Hoogland. Kaarten kosten € 10,- per persoon, inclusief toegang tot de Kerststallen Expositie.

Leuke feitjes over de Internationale Kerststallenexpositie

  • De tentoonstelling wordt voor de 33e keer georganiseerd in de Sint Ansfriduskerk.
  • Jaarlijks trekt de tentoonstelling zo'n 5000 bezoekers uit binnen- en buitenland.
  • Ruim 30 zangkoren uit de omgeving van Amersfoort bezorgen de expositie nog meer kerstsfeer.
Foto 2. Kerststal uit Puerto Rico. Foto: Kerststallen Expositie.
Foto 3. Beelden uit Kameroen in brons. Foto: Kerststallen Expositie.
Foto 4. Voorstelling uit Nederland gemaakt van fimo-klei. Foto: Kerststallen Expositie.
Forsgebouwde kerstfiguren uit Zuid-Tirol, Italië. Foto: Kerststallen Expositie.
Laatst gewijzigd: 2017-11-15 09:32:39 · Gepubliceerd: 2016-12-06 11:55:57 - 924