1

Kunst in het kerstverhaal tijdens de Internationale Kerststallenexpositie

Loop langs 250 kerststallen uit de hele wereld

Internationale Kerststallen Expositie 2019 Nieuws door
Foto 1. Baby Jezus als indiaantje in de Verenigde Staten. Foto: Kerststallen Expositie.

archief oud artikel 1 december 2019 Cultuur Amersfoort, Utrecht Een baby Jezus van goud, hout, klei of glas met een Afrikaans of Aziatisch uiterlijk. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, hij is het middelpunt van iedere kerststal. In de gigantische Sint Ansfriduskerk in Amersfoort schitteren van 6 december tot en met 15 december zo'n 250 kerststallen uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa tijdens de Internationale Kerststallenexpositie.

Zoveel verschillen en toch zo hetzelfde

Stap de kerk binnen en je word meegenomen naar duizenden jaren geleden, de avond waarop Jezus geboren werd. Overal waar je kijkt, zie je het geboortetafereel. De Internationale Kerststallenexpositie vertelt het verhaal achter de kerststallen. Elk land en cultuur heeft een ander beeld van hoe de personen en dieren van het kerstverhaal eruitzagen. Zo zie je dat de figuren uit de West-Europese kerststallen een stuk dikker zijn dan bijvoorbeeld de Afrikaanse Jozef en Maria. Ook de manier waarop ze gekleed zijn, verschilt heel erg per regio. De tenstoonstelling is leuk voor het hele gezin. Kinderen mogen in de kinderspeelhoek met twintig kerststallen spelen. Om de speelhoek heen is een enorme bank, waar ouders, opa's en oma's gezellig kunnen toekijken. Wie trek heeft, kan terecht in De Herberg, een restaurant dat aan de expositie grenst.

De totale netto opbrengst van de tentoonstelling gaat ook dit jaar weer naar een goed doel, deze keer E Solo Foundation, een stichting die kinderen op Aruba helpt gezonder te leven. Bij een opbrengst van € 5000 kan de stichting een greenhouse bouwen waar verse groenten worden gekweekt.

Kerststal in het geheim

Tientallen verzamelaars lenen elk jaar hun kerststallen en kerstfiguren uit waardoor er een prachtige en sfeervolle expositie te zien is. Wat je hier ziet zijn kerststallen waar de eigenaren trots op zijn. Dat is ook de voorwaarde om op de Internationale Kerststallenexpositie te mogen exposeren. De kerststallen vertellen op hun manier ook stukjes geschiedenis. Zoals de collectie uit de Provence in Frankrijk: meer dan 45 kleine beeldjes van klei in een miniatuurdorpje. De groep stamt uit 1720, toen de Hugenoten moesten vluchten naar Nederland. Het was een tijd waarin religie verboden was en er veel gevochten werd. Toch maakten kunstenaars in het geheim een kerststal, omdat ze kerst wilden vieren. Bijzonder genoeg zijn de beelden bewaard gebleven en kun je ze bewonderen in de tentoonstelling.

Kerst in een iglo

Wanneer je langs de collectie kerststallen wandelt, zie je duidelijk of de opdrachtgever van de collectie geld had of niet. Mensen met weinig geld lieten de kerststal bouwen met eenvoudige materialen als hout en katoen. Mensen met veel geld lieten er materialen zoals goud in verwerken. Ook de presentatie van het kindje Jezus met Jozef en Maria is afhankelijk van de afkomst van de makers. Zo is het trio in de Afrikaanse stallen donker en in de Europese stallen blank. Er is zelfs een kerststal in de vorm van iglo, waarbij de bijbelse figuren eruitzien als Inuit. Omdat de meeste kerststallen kostbare kunstvoorwerpen zijn, mag je de beelden niet aanraken. Je staat er wel letterlijk tussen, want ze staan niet achter glas.

De collectie van de pastoor

De kerststallententoonstelling ontstond als een persoonlijke hobby van de voormalige pastoor van de Sint Ansfriduskerk. Pastoor Schuurmans verzamelde santons: kleine, handgeschilderde kerstbeelden uit Zuid-Frankrijk. Later kwamen daar ook kerststallen van over de hele wereld bij. Wegens ruimtegebrek verhuisde de expositie van een bijzaal naar de kerk waar de kerststallen al snel publiek trokken. De kerststallententoonstelling is dit jaar voor de 32e keer te zien in de Sint Ansfriduskerk.

Goed om te weten

  • De tentoonstelling is van 6 december tot en met 15 december in de Sint Ansfriduskerk in Amersfoort;
  • De entree is € 2,-. Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis naar binnen en voor kinderen van 4 tot 12 jaar is de entree € 0,50;
  • Zing op 12 december mee met Nederlandstalige kerstliederen tijdens de Kerst Singalong in de Sint Ansfriduskerk;
  • Op 14 december is er een Kerstconcert in het Ansfridus. Entree: € 10,00;
  • Jaarlijks trekt de tentoonstelling zo'n 5000 bezoekers uit binnen- en buitenland;
  • Ruim 30 zangkoren uit de omgeving van Amersfoort bezorgen de expositie nog meer kerstsfeer.
Foto 2. Kerststal uit Puerto Rico. Foto: Kerststallen Expositie.
Foto 3. Beelden uit Kameroen in brons. Foto: Kerststallen Expositie.
Foto 4. Voorstelling uit Nederland gemaakt van fimo-klei. Foto: Kerststallen Expositie.
Foto 5. Forsgebouwde kerstfiguren uit Zuid-Tirol, Italië. Foto: Kerststallen Expositie.

Laatst gewijzigd: 2019-12-10 08:58:22 · Gepubliceerd: 1 december 2019 - 2533