Griezelen in Antwerpen tijdens spannende Spookwandeling

Wandel door de stad en herbeleef middeleeuwse legenden

Antwerpse Spookwandeling Reportage door
Foto 1. De tocht begint bij het beeld van Lange Wapper, een kwelgeest uit Antwerpen. Foto: Antwerpse Spookwandeling © Stefan Livens

18 maart 2024 Toerisme Antwerpen, Antwerpen Brrr, het spookt in Antwerpen! Is de Vlaamse stad tijdens de wintermaanden reuzegezellig met duizenden fonkelende lichtjes, tijdens een Antwerpse Spookwandeling ontdek je dat de plaats ook duistere kanten heeft. Ga mee op tour door het oude centrum en luister naar bijzondere spook- en volksverhalen. "We verzinnen de verhalen niet zelf, maar ze behoren tot het erfgoed van de stad", vertelt gids Stefan. Herbeleef eeuwenoude sagen en legenden tijdens dit spannende avontuur!

Door de verborgen plekken in de stad

Het is donker. De vrolijke lichten van het reuzenrad lijken ineens ver weg... Iemand met een lange zwarte jas aan en een hoge hoed op neemt je mee door de middeleeuwse straatjes van Antwerpen. Begint het nu ineens te waaien, of lijkt het maar zo? En wat was dat geluid? Tijdens de Antwerpse Spookwandeling dwaal je door de verborgen plekken in de stad en maak je kennis met de verhalen van Antwerpen. "Je pikt een stuk geschiedenis op, zonder een saai boek te moeten lezen", vertelt gids Stefan. "Door de verhalen krijg je mee waar de mensen vroeger mee bezig waren en wat hen bang maakte."

Foto 2. Volg de gids met hoge hoed. Foto: Antwerpse Spookwandeling © Stefan Livens

Oude straatjes en afgelegen pleintjes

De vertellers, gekleed in de negentiende-eeuwse Engelse stijl, maken tijdens de stadswandeling steeds een tussenstop waarbij ze een legende vertellen. "Meestal in de kleine straatjes en op achteraf gelegen pleintjes; plekken die qua stemming overeen komen, of zelfs waar het verhaal zich echt heeft afgespeeld. Veel oudere mensen die met hun kinderen of kleinkinderen komen, kennen de verhalen vanuit hun jeugd."

Foto 3. Sagen en legendes worden een stuk echter in de achterafstraatjes van Antwerpen. Foto: Antwerpse Spookwandeling © Stefan Livens

Ontmoet Kwelgeest Lange Wapper

Maak bijvoorbeeld kennis met Lange Wapper, de eeuwenoude plaaggeest uit de Antwerpse volksverhalen. In de middeleeuwen bestond hij al, maar pas in de negentiende eeuw maakte hij zijn opgang. Stefan: "Tot die tijd waren de straten schaars verlicht. Het grappige is dat pas toen er gaslantaarntjes kwamen, mensen hem écht begonnen te zien... Toen brak de Lange Wappergekte uit."

Foto 4. Toen er lantaarntjes in de straten kwamen zagen mensen plotseling Lange Wapper in de schaduwen. Foto: Antwerpse Spookwandeling © Stefan Livens

Spannend sfeertje

De Spookwandeling start op het Steenplein, waar het standbeeld van Lange Wapper staat. "Er heerst een spannend sfeertje tijdens de wandeling, ook omdat het 's avonds is. Maar de verhalen bevatten ook wel veel verrassingselementen met humor." Dat maakt de Spookwandeling gelukkig niet té eng en maakt het ook leuk voor kleine wandelaars.

Handig om te weten

  • De Antwerpse Spookwandeling start elke zaterdagavond om 20:30 uur, in de donkere maanden van het jaar om 20:00 uur. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en kost €15,00 per persoon.
  • De verhalen worden verteld in het Nederlands. Per keer zijn er ongeveer twintig deelnemers.
  • Je loopt drie kilometer, in een tempo dat ook goed is te doen voor mensen die niet zo hard lopen. Ook rolstoelen kunnen mee.
  • De wandelingen starten op het Steenplein bij het standbeeld van Lange Wapper en eindigen op de Grote Markt.
  • De Antwerpse Spookwandeling is in principe voor alle leeftijden. Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar zijn er regelmatig Spookjeswandelingen, die starten om 18:30 uur op dezelfde locatie. Deze wandeling kost €10,00.
Foto 5. Een verteller neemt je mee in Antwerpse volksverhalen. Foto: Antwerpse Spookwandeling © Stefan Livens

Laatst gewijzigd: 2024-03-18 13:53:32 · Gepubliceerd: 18 maart 2024 - 7155