Autoreclames anno 1900: zo zag dat eruit

Nederlands Steendrukmuseum |  
Persbericht door

Bewonder Mobiliteit in Steendruk in het Nederlands Steendrukmuseum

23 januari 2017 Cultuur Valkenswaard, Noord-Brabant Je zou ze allemaal wel in huis willen ophangen: de kleurrijke affiches van de expositie Mobiliteit in Steendruk in het Nederlands Steendrukmuseum. Tot en met 27 augustus 2017 toont het museum een spectaculaire selectie van zowel Nederlandse als internationale affiches en ander drukwerk waarin mobiliteit centraal staat. Thema’s zijn land, lucht en water.

Foto 1. De expositie draait om drukwerk over vervoersmiddelen aan het einde van de negentiende eeuw. Foto: © Nederlands Steendrukmuseum

Van autobus tot zeppelin

Vanaf het einde van de negentiende eeuw beleeft de mens de opkomst van 'wonderen van techniek' zoals de koets, de luchtballon, de fiets, het motorrijwiel, de auto, de autobus, de vrachtauto, de verdere verbetering van de stoomboot en stoomtrein, de zeppelin, de tram en het vliegtuig. "Ze waren destijds zo blij met die vervoersmiddelen", vertelt directeur Frank van Oortmerssen. "Waren ze eindelijk van die paarden af!" En die vervoersmiddelen werden volop gepromoot en kregen bekendheid door inzet van miljoenen kunstzinnige affiches, prenten, illustraties en ander gesteendrukt materiaal. "De auto die je op de affiches ziet, was revolutionair. Zo bijzonder om je dat voor te stellen. Nu willen we zo snel mogelijk naar elektrische auto's."

Grote namen

En al dat kleurrijke drukwerk rondom het vervoer bewonder je de komende maanden in het Nederlands Steendrukmuseum. Er is werk te zien van onder andere Jules Chéret, Cassandre, Jan Lavies, Henri Pieck, Piet van der Hem, Eppo Doeve en Jan Sluijters. De expositie is samengesteld door het Nederlands Steendrukmuseum in samenwerking met Van Sabben Poster Auctions, Yesterdays Vintage Motorcycles, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Collectie Vrijdag en diverse particuliere verzamelaars.

Handig om te weten

  • Het Nederlands Steendrukmuseum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur.
  • De entree is €6,00 per persoon. Jongeren van dertien tot en met achttien jaar betalen €4,00. Kinderen tot en met twaalf jaar en Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen.
  • Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als het museum, waar de bezoeker kennismaakt met de in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden steendruk of lithografie tot aan de komst van de microchip. Wereldwijd gezien biedt het museum het meest complete overzicht van deze geschiedenis.
Foto 2. Verwonder je over de rijke geschiedenis. Foto: © Nederlands Steendrukmuseum
Foto 3. Affiche van het Franse rijwiel-, motor- en automerk ALCYON. Foto: © Nederlands Steendrukmuseum
Foto 4. Ontdek de kunst van de steendrukpers. Foto: © Nederlands Steendrukmuseum

Laatst gewijzigd: 2017-02-28 15:45:18 · Gepubliceerd: 2017-01-23 14:25:00 - 1038