1

Tovenaarswereld komt tot leven in Harry Potter: The Exhibition

Het leukste dagje uit voor Dreuzels is eindelijk hier

Betreed de magische wereld van Harry Potter: The Exhibition Reportage door
Foto 1. De Triwizard Tournament Cup! Harry Potter: The Exhibition zuigt je mee in de magische wereld van Harry Potter. Foto: Coby Boschma.

archief oud artikel 10 februari 2017 Toerisme Utrecht, Utrecht De Sorteerhoed opzetten, Zwerkbal spelen en het schilderij van de Dikke Dame écht horen zingen. Na de boeken en films kun je in Nederland de magische wereld van Harry Potter eindelijk zelf beleven. Wij brachten vlak voor de opening van de langverwachte expo alvast een bezoekje aan Harry Potter: The Exhibition in CineMec Utrecht. We lieten ons onderdompelen in de betoverende wereld en hadden een onderonsje met Fred en George Wemel en één van de makers van de tentoonstelling in Hagrids Hut.

Verken Zweinstein tot in de kleinste details

De poorten gaan open. In een verder duistere ruimte zie je de Sorteerhoed onder een spotlight op een kruk liggen. Het is duidelijk: Harry Potter: The Exhibition is een levensechte ervaring en it's going to be a bumpy ride (grapje voor de fans). Van een stomende Zweinsteinexpres tot een zingende Dikke Dame in levende lijve ("Amazing, just with my voice!") en zoveel spullen uit de Potterreeks dat je er hysterisch van wordt. Frank A. Torres, een van de makers van de expositie, vertelt: "Het is geweldig om te zien hoe populair het nog steeds is en hoe persoonlijk het verhaal van Harry Potter voor de fans is. Sommigen lopen huilend door de expositie." Toegegeven, we zijn zelf ook zo blij als kinderen wanneer we een gillende Mandragora uit de grond trekken tijdens een lesje Kruidenkunde. Overal waar je kijkt, tot in de kleinste details, komt de Potterwereld voor je ogen tot leven. Torres: "Het geheime ingrediënt van het succes van de Potterreeks is het verhaal. J.K. Rowling heeft alles ontzettend vakkundig en gedetailleerd beschreven." En juist die details komen in de expositie terug: kostuums, schoolboeken, toverstaven, magische wezens. We lopen regelmatig tegen geweldige spullen en momenten uit de franchise aan die we alweer waren vergeten.

Het ideale toveruitje van de Wemels

Behalve van alles bewonderen, kun je ook eindelijk eens je skills als Zwerkbalspeler testen. Iets waar James en Oliver Phelps, die Fred en George Wemel speelden in de films, erg blij mee zijn. "We kunnen eindelijk eens met een Slurk gooien. In de films speelden we altijd Drijvers in het Zwerkbalteam van Griffoendor - die mogen alleen Slurken wegslaan met drijfstokken." De tweeling (bijna onmogelijk uit elkaar te houden) reist al jaren met de expositie rond om het op nieuwe locaties te openen. Het is niet moeilijk voor ze om hun favoriete items te noemen. Check het filmpje hieronder en ontdek de favorieten van Fred en George Wemel en één van de makers van de tentoonstelling. Let op: het verhaal gaat nog verder onder het filmpje.

De ideale magische date van Fred en George Wemel
Als DagjeWeg.NL redactie konden we het niet laten James en Oliver te vragen naar hun ideale uitje in de toverwereld. Bekijk de romantische tips van Fred en George Wemel in het Potter filmpje op de DagjeWeg.NL YouTube.

Magische merchandise in overvloed

Na Hagrids Hut volgen onder andere Het Verboden Bos en een duistere ruimte vol spullen van Voldemort en zijn aanhangers. En dan valt het ineens op hoe angstaanjagend en groot Voldemort, Dementors en andere griezels zijn. Grappig is dan weer dat Bellatrix Van Detta, een van de gevaarlijkste figuren uit de boeken en films, eigenlijk maar een klein vrouwtje is. Na alle 'o ja'-momenten, hysterische fangevoelens en magische nostalgie die Harry Potter: The Exhibition bij je oproept, krijg je aan het einde last van een ander gevoel: hebberigheid. De giftshop is namelijk gevuld met alles waar een Potterfan van droomt. Een eigen toverstaf, schrijfveren, Hedwig knuffels, speciale edities van toverboeken, sjaals en kleding van je favoriete afdeling en ga zo maar door. Je kunt jezelf zelfs laten vereeuwigen op een magische wanted poster of een foto op een betoverende locatie uit het verhaal. Je moet er een paar Galjoenen, Sikkels en Knoeten voor over hebben, maar dan neem je wel een stukje magie mee naar huis.

Harry Potter: The Exhibition is wegens succes verlengd tot en met 2 september 2017. Op de laatste dag extra lang geopend, van 09:00 uur tot 21:00 uur. De expo is te zien naast CineMec Utrecht. Voordeel: vanaf treinstation Utrecht Leidsche Rijn is het hooguit vijf minuutjes lopen en er is voldoende parkeergelegenheid. Tickets verkrijgbaar vanaf € 14,50. Tip: bestel je tickets vooraf online.
Foto 2. Een echte eyecatcher: de prachtige Yule Ball jurk van Hermelien Griffel. En het vreselijke pak van Ron Wemel (arme Ron). Foto: Coby Boschma.
Foto 3. De Spijbel Smuldozen en toverstaven van Fred en George Wemel - persoonlijke favorieten van James en Oliver Phelps. Foto: Coby Boschma.
Foto 4. Uiteraard heeft professor Smalhart een eigen altaar vol zelfportretten (van zijn zelfportretten). Foto: Coby Boschma.
Foto 5. Het kantoor van Omber en haar beruchte roze mantelpakje geven Potterfans de kriebels. Foto: Coby Boschma.
Foto 6. En daar is-ie dan, verscholen naast het kostuum van Perkamentus. De leukste huis-elf ter wereld: Dobby! Foto: Coby Boschma.
Foto 7. De kostuums van Ron, Hermelien en Harry uit 'Harry Potter en de Gevangene van Azkaban'. Als je goed kijkt, zie je rechts Scheurbek uit het duister opdoemen. Foto: Coby Boschma.
Foto 8. De kostuums van Carlo Kannewasser, Fleur Delacour en Viktor Kruml uit 'Harry Potter en de Vuurbeker'. Foto: Coby Boschma.
Foto 9. De giftshop zit vol magische merchandise. Laat een eigen wanted poster maken of koop een sjaal van jouw afdeling op Zweinstein. Foto: Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2017-08-29 09:41:59 · Gepubliceerd: 10 februari 2017 - 10696