Filmtip: Fly Me to the Moon in Omniversum

Omniversum in Den Haag |  deel via WhatsApp | Recensie door

Vlieg met de schattige Scooter, Nat en IQ naar de maan

18 februari 2017 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Een dagje Den Haag wordt nóg leuker met een film bij grootbeeldfilmtheater Omniversum. Dit is geen gewone bioscoop, maar eentje met een gigantisch koepelscherm. Hierdoor zit je middenin de film. De redactie van DagjeWeg.NL keek de familiefilm Fly Me to the Moon in de bijzondere bios. Een grappige film in het Vlaams-Nederlands over drie vliegjes die in 1969 stiekem aan boord van de Apollo 11 klimmen om de eerste maanlanding mee te maken. Als dat maar goed gaat... Meeslepend, grappig en nog leerzaam ook.

Foto 1. Vliegjes Nat (links), Scooter (midden) en IQ (rechts) sluipen in Fly Me to the Moon aan boord van de Apollo 11. Foto: Omniversum Den Haag.

Zweef door de ruimte in Omniversum

De spacy loper is uitgerold en kindjes gaan bij de ingang enthousiast als astronaut op de foto met de drie Vlaamse vliegjes uit de film: de dappere Nat, de slimme IQ en de aandoenlijke Scooter, een zwaarlijvige vlieg met dwangmatig eetgedrag. In Fly Me to the Moon smokkelen de drie vliegjes zichzelf aan boord van de Apollo 11 om in 1969 de eerste maanlanding mee te maken. Bij binnenkomst doet de zaal ons eventjes duizelen - wat is het hoog en groot! Als we eenmaal een plekje hebben gevonden en in onze stoelen ploffen, zijn we ontzettend enthousiast en onder de indruk. Het scherm hangt als een koepel over de bioscoopzaal heen - perfect voor een film die zich in de ruimte afspeelt. In de bioscoop draaien doorgaans films met een educatief tintje. Fly Me to the Moon is de eerste animatie- en kinderfilm die in Omniversum te zien is. Opnieuw inclusief educatief tintje.

Vanuit de brooddoos de raket in

Nat, Scooter en IQ besluiten via een 'brooddoos' van een NASA-medewerker zichzelf aan boord van de Apollo 11 te smokkelen. Dat belooft een spectaculair avontuur te worden voor de kleine vrienden - ze hebben namelijk nog nooit iets van de wereld gezien. En juist in Omniversum komt dat avontuur extra mooi naar voren: door het koepelscherm lijkt het alsof je met ze de ruimte in wordt gelanceerd. Aarde, maan en sterren doemen op het scherm op alsof je écht zelf in de ruimte zweeft. Het heeft iets weg van 3D, maar dan met betere kleuren, scherper beeld en zonder het irritante brilletje. De zaal zit vol enthousiaste kids, die vanaf het begin van de film muisstil zitten te genieten en af en toe keihard lachen om de onhandige acties van de vliegjes. Vooral Scooter - de lompe maar lieve vlieg met chronische honger - steelt de show. Dat de van origine Amerikaanse film in het Vlaams-Nederlands is ingesproken, maakt het verhaal eigenlijk alleen maar grappiger. Af en toe zit er een typisch Vlaamse uitspraak in, maar als geheel is het gewoon goed te volgen.

Waarschuwing: er is een hele leuke giftshop

De film duurt vijftig minuten - niet te lang, niet te kort. De tijd vliegt voorbij! Na afloop lopen we de trap af naar de geweldige giftshop slash kinderwinkel. De giftshop zit bomvol leerzame hebbedingen en leuk speelgoed in de thema's van de films die op dat moment in de bioscoop draaien. Zo kun je er plafondstickers kopen om thuis je eigen sterrenhemel van te maken en is er allerlei speelgoed en kinderboeken over ruimtevaart te koop. Leuk om even te kijken, moeilijk om de kinderen vandaan te sleuren.

Foto 2. Scooter, Nat en IQ zweven door de ruimte. Foto: Omniversum Den Haag.
Foto 3. Indrukwekkend: het gigantische koepelscherm zorgt voor een unieke filmbeleving. Foto: Omniversum Den Haag.
Foto 4. Zal het de vliegjes lukken stiekem ook op de maan te landen? Foto: Omniversum Den Haag.
Astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins komen ook in de animatiefilm voor. Foto: Omniversum Den Haag.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-07-07 16:11:54 · Gepubliceerd: 2017-02-17 14:25:14 - 2985