1

Keukenhof opent haar 68e stralende bloemenseizoen

Vier de lente tussen miljoenen betoverende bloemen

Bezoek Keukenhof   Nieuws door
Foto 1. Keukenhof is vanaf 23 maart acht weken lang geopend.

21 maart 2017 Natuur Lisse, Zuid-Holland Het ene moment flaneer je over heuvels vol kleurige bloemen, het andere moment hoor je schelpjes onder je voeten knisperen en waan je je even op het strand - en weer even later loop je door een abstract Mondriaanschilderij. Een bezoekje aan Keukenhof dit voorjaar zal je zeker niet vervelen! Deze week opent de bloementuin voor de 68e keer haar deuren voor acht weken lang en de redactie van DagjeWeg.NL nam alvast een kijkje. Loop met ons mee onder de bloemenboog door en plan jouw bezoek om de lente te vieren.

Iedere bloem vertelt een verhaal

Keukenhof trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit de hele wereld, en dat snappen we meteen zodra we binnenkomen. Met haar indrukwekkende entreegebouw, uitgestrekte velden en gestructureerde indeling straalt de bloementuin een internationale allure uit. Het lentezonnetje schijnt gelukkig goed vandaag en geeft de bloemen een extra mooie glans. Onze tour start in de historische tuin, waar je aan de hand van tientallen soorten tulpen in verschillende perkjes een tijdlijn krijgt van de bloem. Al meteen leren we dat het in Keukenhof niet alleen simpel bloemen kijken is, maar dat je ook zeker wat leert. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste tulp al vier eeuwen oud is? En dat Kasteel Keukenhof van Jacoba van Beieren is geweest? En dat die mooie ‘gevlamde' tulp al in 1620 keukentafels sierde en ook wel de ‘Rembrandt-tulp' wordt genoemd? Wij hoorden het van een gids, maar bij de ingang zijn ook handige boekjes met uitleg te krijgen.

Ruik, voel, zie en hoor

We gaan verder het park in, waar rondom een grote vijver de bloemperken op heuvels verspreid liggen. Een paradijselijke aangelegenheid vol kleurige bloemen, hier en daar een kunstwerk en op het water dobberende eendjes. Hoe fotogeniek Keukenhof ook is, wij nemen van de gelegenheid gebruik om te focussen op onze zintuigen. Even geen Instagram of spiegelreflexcamera, maar een offline genietmoment. Dan ruik je de heerlijke frisse bloemenlucht, hoor je de zingende vogeltjes en het geluid van de stromende fonteinen. We voelen de zon op ons gezicht en bestuderen bloemen van dichtbij. Wat is de natuur toch mooi. "Ik hoop dat mensen hier rust en ontspanning ervaren", vertelt gids Sabine Goemans. “En ook een stukje tevredenheid. Ook hopen we dat ze in Keukenhof inspiratie voor hun eigen tuin opdoen!”

Ja, ik wil

En speciaal voor die inspiratie heeft Keukenhof zeven inspiratietuinen ingericht. We lopen langs een kitscherig roze hoekje met een prieeltje, rozen en zelfs een roze scootertje: de Proposal Garden. Het is dat onze geliefde niet mee is, anders wisten we het wel… Tussen de hangmatten in de Urban Beach Garden krijgen we meteen een strandgevoel en op het terras van de Vegetable Garden kunnen we wel de hele middag in het zonnetje zitten. In de kas erachter kun je een lekkere kruidenthee bestellen – gelukkig niet al te duur. Eén tuin is nog niet helemaal af; daar zien we Rob Verlinden (ja, de bekende tv-tuinman!) hard z'n best doen om iets moois te maken.

100 jaar De Stijl in één bloembak

Het zal je vast niet ontgaan zijn: 2017 is het jaar van 100 jaar De Stijl. Ook in Keukenhof vier je dit feestje mee, onder het thema 'Dutch Design'. Een van de inspiratietuinen is opgezet als Mondriaanschilderij. We willen naast de bloemengeur ook wel cultuur snuiven en lopen tussen de rode, gele en blauwe blokken door. "Hier leer je ook dat een bak tulpen in één kleur mooier kunnen zijn dan heel veel verschillende kleuren bij elkaar", vertelt Sabine. Precies als de abstracte manier van denken van De Stijl dus, waarin eenvoud en de primaire kleuren de wereld opnieuw moesten vormgeven. Verderop in het park vind je nog een mooie Mondriaanmozaïek van 250 vierkante meter en ook in de verschillende overdekte paviljoens bewonder je tentoonstellingen met het thema Dutch Design.

Tulpenparade

Het is prachtig weer, maar toch slaan we het overdekte Willem-Alexander Paviljoen niet over. Heerlijke geuren van honderden tulpen in prachtige kleuren waaien ons tegemoet. "Dit is echt de tulpenhemel!" horen we bezoekers om ons heen zeggen. Sabine: "Dit paviljoen heeft twee voordelen: je kunt er terecht als het regent én hier staan tulpen die buiten niet kunnen bloeien." De meeste tulpen zijn minstens twee keer zo hoog als buiten en hebben de mooiste kleuren die we tot nu toe hebben gezien. Rood met wit, koraalroze, fuchsia, geel met oranje... De zogeheten Parkiettulpen trekken onze aandacht: tulpen die eruit zien alsof ze kapot zijn geknipt, maar toch prachtig zijn. Hier zouden we de hele middag wel kunnen dwalen en dromen. Helaas komt er een eind aan onze dag. Gelukkig hebben we genoeg inspiratie opgedaan én krijgen we aan het eind een bosje tulpen mee.

Tips voor jouw bezoek

  • Keukenhof is van 23 maart tot en met 21 mei 2017 geopend. Medewerkers raden aan om ’s ochtends vroeg te komen: dan is het nog niet druk en zijn de bloemen op hun mooist.
  • Keukenhof heeft vijftien kilometer aan wandelpaden, die allemaal uitstekend toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en buggy’s. Ook honden zijn welkom, mits aangelijnd.
  • Sommige bezoekers komen voor een uurtje naar Keukenhof, maar je kunt je er ook een hele dag vermaken. Voor kinderen is er een speciale nijntjespeeltuin. Ook kunnen ze bij de kassa een speurtocht halen om zo het park te ontdekken.
  • Bij de molen is de opstapplaats voor een fluisterboottocht langs de bollenvelden achter Keukenhof. Reserveer vooraf om zeker te zijn van een plekje.
Foto 2. De bijzondere Parkiettulpen.
Foto 3. Opeens sta je midden in een Mondriaanschilderij.
Foto 4. Dé plek voor een huwelijksaanzoek.
Foto 5. Tulpen in de mooiste kleuren.
Foto 6. Dwaal door de uitgestrekte tuin.

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 16:38:48 · Gepubliceerd: 2017-03-21 21:29:19 - 8955