Oranje is kampioen in het Nederlands Openluchtmuseum

Helden aan de Bal |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Helden aan de Bal: bewonder de beker uit '88 en Johan Cruijff-cornflakes

28 maart 2017 Sport Arnhem, Gelderland Het WK 2018 lijkt verder weg dan ooit, nu het Nederlands Elftal geen wedstrijd meer lijkt te kunnen winnen. Waar is de magie gebleven waarmee Oranje ooit de grootste rivalen in hun hempie liet staan? In Helden aan de Bal in het Nederlands Openluchtmuseum weet je weer hoe het voelt om met een juichpak aan en rood-wit-blauw geschminkte wangen voor de tv te juichen. Veertig jaar voetbalgeschiedenis heeft ons landje veel gebracht. Van klassieke tv-momenten tot een muur vol tegeltjeswijsheden van Johan Cruijff, van de appeltjes van oranje tot de enige echte EK-beker uit '88: hier krijg je zeker dat Oranjegevoel weer terug.

Foto 1. De hall of fame onder de Nederlandse voetballers. Foto: redactie DagjeWeg.NL

Hoe Nederland oranje kleurt

Een oranje loper voor de deur, een catchy voetbalprintje op de ramen en boompjes met de 'appeltjes van oranje': het Nederlands Openluchtmuseum pakt uit met de tentoonstelling Helden aan de Bal. Hoe Nederland oranje kleurt. Bij binnenkomst worden we verwelkomd door het levensgrote portret van Willem van Oranje, de enige echte man waaraan we onze nationale kleur te danken hebben. In dezelfde ruimte zien we een overview van mijlpalen in de voetbalgeschiedenis. Het allereerste voetbalteam uit 1879 lijkt wel een stel boeven met hun zwart-wit-gestreepte outfits. In 1955 poseerde het elftal voor een vliegtuig (waarom?!) en ook lezen we over de Watersnoodwedstrijd in '53. De toon is gezet: Nederland en voetbal hebben iets magisch met elkaar. Op naar de volgende ruimte, waar de oranje vloerbedekking ons tegemoet lacht.

Met dit team gaan we wél naar het WK

Welkom in de hall of fame der voetbalhelden. Overal waar we kijken hangen foto's van de bekendste spelers, samengesteld door tv-presentator en uitgever Frits Barend. Dirk Kuyt, Jan van Beveren, Ruud Gullit, Rafael van der Vaart: iedereen komt voorbij. Aan één wand hangt een voorgesteld 'dreamteam' met onder anderen Johan Cruijff, Arjen Robben, Marco van Basten en Willem van Hanegem. Mee eens? Mwâh, laat ons dat zelf maar bepalen - gelukkig kunnen we ons eigen dreamteam samenstellen op een scherm! We voelen ons net tafelgasten van Voetbal Inside terwijl we langs spelers van alle tijden scrollen en ze van het nodige commentaar voorzien. Zodra positie elf is ingevoerd, krijgen we te zien op welke coach we lijken. Hoe kan het ook anders: Louis van Gaal. JUICHEN. We lopen verder richting de zaal die is ingericht als ministadion. Op drie muren staat een publiek in een stadion afgebeeld - dit behang wil elke voetballiefhebber wel in z'n kamer hebben hangen. Omringd door duizenden Oranjefans kijken we naar een compilatie van het WK in '74, toen voor het eerst het echte Oranjegevoel ontstond. Een minuutje later blinkt de EK-beker uit '88 ons toe vanuit de volgende zaal. Hier moeten we mee op de foto!

Ode aan nummer 14

"Je moet schieten, anders kan je niet scoren." "Alleen kun je niets, je moet het samen doen." Stiekem bevatten de oneliners van Johan Cruijff heel wat levenswijsheden. De beste Nederlandse voetballer aller tijden, 'nummer 14', heeft een eigen zaal in Helden aan de Bal. Aan de muur hangen de favoriete Cruijff-tegeltjeswijsheden, die je zelf kunt aanvullen. Wij kunnen niet kiezen, dus lopen we verder langs de veertien (!) vitrines vol Cruijff-relikwieën. Foto's, boeken, dvd's - en zelfs een cornflakesverpakking met Johan Cruijff erop. Op een scherm volgen we de meest bijzondere momenten uit zijn leven in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Een waardig eerbetoon aan de in 2016 overleden profvoetballer.

DENNIS BERGKAMP!

Ook als je niet zoveel met voetbal hebt, beleef je in Helden aan de Bal het Oranjegevoel heel intens. Door de tentoonstelling heen horen we het gejuich van het publiek en de enthousiaste voetbalcommentatoren - met natuurlijk de legendarische woorden van Jack van Gelder bij de wedstrijd in 1998 tegen Argentinië. DENNIS BERGKAMP, DENNIS BERGKAMP, DENNIS BERGKAMP! Oranje verbroedert. Onderweg trapten (oké, gooiden) we zelf nog een oranje balletje in ruimte met kleine goals en aan het eind staan voetbaltafels voor de echte enthousiastelingen. We werden niet toegejuicht door Jack van Gelder, maar verlieten de expositie wel met een triomfantelijk overwinningsgevoel.

Bestel tickets met 25% korting

Helden aan de Bal is tot en met 10 september 2017 te zien in het Nederlands Openluchtmuseum.
Foto 2. Alles is oranje. Foto: © Perspekt
Foto 3. Johan Cruijff heeft een eigen zaal in Helden aan de Bal. Foto: redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Heuse Johan Cruijff-cornflakes. Foto: redactie DagjeWeg.NL
Na tien pogingen lukte het ons om te scoren. Foto: redactie DagjeWeg.NL
Onder anderen Kees Jansma, Frits Barend en Rinus Israël openen Helden aan de Bal. Foto: redactie DagjeWeg.NL
Alsof je in een stadion zit. Foto: redactie DagjeWeg.NL

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-04-13 13:44:44 · Gepubliceerd: 2017-03-28 10:34:30 - 5986