Lekkere trek? Haal een puntzakje krekels bij Sweets & Insects

Pop-upstore Sweets & Insects |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Doe mij maar een lolly met meelwormen alstublieft

10 mei 2017 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Sweets & Insects is de eerste insectenbar van Europa. Insecten zitten vol proteïne en zijn met wat kruiden nog hartstikke lekker ook. Met hun pop-upstore tegenover Artis moedigen vier vrienden en studiegenoten het duurzaam opwekken van proteïne aan. Wilbert Kannekens, een van de initiatiefnemers: "Dit wordt booming. Ik geloof echt dat dit over vijf jaar heel normaal zal zijn. Dan verkopen alle supermarkten producten met insecten."

Foto 1. Duurzaam, gezond en blijkbaar nog lekker ook: insecten als maaltijd. Foto: Pexels.com, CC0 License.

Sweets & Insects in Amsterdam

Insecten eten: duurzaam, gezond en nog lekker ook

Insecten eten. In Azië is het al net zo normaal als een oliebollenkraampje hier. Vijgenkoeken met meelwormen en een puntzak krekels vliegen vanaf 8 mei 2017 ook in Amsterdam de toonbank over. De pop-upstore Sweets & Insects staat tot en met 17 juni 2017 tegenover dierentuin Artis. De winkel komt voort uit een studieproject van vier vrienden, en nu al een succes. "Binnen twee dagen waren we volledig uitverkocht. Nu is het wachten op een nieuwe lading insecten", vertelt Wilbert. "We verkopen allerlei hapjes waarin insecten zijn verwerkt. Cupcakes, truffelbonbons, repen, lolly's." Niet schrikken: je ziet de insecten ook écht zitten. "Dat doen we bewust, om het normaler te maken in Nederland." Behalve duurzaam en gezond is het volgens Wilbert ook nog eens superlekker. "Je kunt een puntzak geroosterde insecten vergelijken met een zak chips. Met wat kruiden erover zijn het net nacho's."

Kinderen razendenthousiast

Tijdens zijn reizen door Azië kwam Wilbert de gekste dingen tegen. "Ik heb daar kakkerlakken gegeten, vogelspinnen. Die zijn lekker krokant. Ze houden het boven een vuurtje, dan branden de haartjes eraf." Hij merkte dat mensen hier in Nederland nog wat huiverig zijn. Daarom zijn er in Sweets & Insects ook proefinsecten die je vrijblijvend kunt proberen, voor als je een hele puntzak nog niet aandurft. "Hoe ouder mensen zijn, hoe moeilijker ze het vinden om een insect op te eten. Kinderen die hier komen stoppen het gelijk in hun mond en roepen uit hoe lekker ze het vinden." De winkel verkoopt ook insectenvrije oud-Hollandse snoepjes.

Maatschappelijk doel

Sweets & Insects heeft een commercieel en een maatschappelijk doel: het duurzaam opwekken van proteïne. "Proteïne wordt niet altijd verantwoord opgewekt. We willen verandering brengen in dierenleed en duurzaamheid. We moeten als Nederland een front voor Europa vormen."

De bedoeling is op den duur door het land meerdere vestigingen van de insectenbar te openen. Op het verlanglijstje staat een lunchroom met een menukaart vol gerechten met insecten.

Sweets & Insects is dagelijks open van 10:00 uur tot 18:00 uur. Je vindt de pop-upstore tot en met 17 juni 2017 aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam, tegenover Artis.
Foto 2. Insecten eten in Amsterdam: bezoek pop-upstore Sweets & Insects tegenover Artis. Foto: Pexels.com, CC0 License.

Laatst gewijzigd: 2017-05-10 14:47:55 · Gepubliceerd: 2017-05-10 09:44:35 - 1007