Tip voor hemelvaartsweekend: Internationaal Kamermuziekfestival Ede

Internationaal Kamermuziekfestival Ede | Nieuws door

Schuif aan bij klassieke concerten voor alle leeftijden

13 mei 2017 Cultuur Ede, Gelderland Droom weg bij heldere beekjes in Schuberts Forellenkwintet, ga op zoek naar Star Trek in Brahms meesterwerk of pink net als koningin Máxima een traantje weg bij Adiós Nonino. Tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival in Ede (IKFE) schuif je vier dagen lang aan bij klassieke concerten door de hele stad. Jan Willem van Ree, artistiek manager van de Edesche Concertzaal: "Het aanbod van het IKFE is heel breed: van concerten voor kinderen van één jaar tot klassieke diehards!"

Foto 1. Bezoek vier dagen lang klassieke concerten in Ede. Foto: Edesche Concertzaal

Muziekfestival in Ede

Van donderdagavond 25 tot en met zondagmiddag 28 mei, het hemelvaartsweekend, wordt het Gelderse Ede overspoeld met klassieke muziek. "Artistiek directeur van het festival is pianiste Anna Fedorova", vertelt Van Ree. "Zij kwam naar ons toe met dit idee. Zij neemt twaalf internationaal gerenommeerde muziekvrienden mee, die steeds in verschillende samenstellingen prachtige stukken zullen spelen." Zo luister je op zaterdagavond in de Edesche Concertzaal naar een uitvoering van het bekende Extravaganza - maar dan in een versie die je nog niet eerder hoorde. "Alle solo's worden door verschillende instrumenten gespeeld, afwisselend van elkaar. Dit wordt heel bijzonder!" Ook de Tango Night op zaterdagavond is een aanrader volgens Van Ree. Special guest Marcelo Nisinman neemt je met zijn bandoneon mee naar Buenos Aires.

Lees meer over het programma en de prijzen van het Kamermuziekfestival op de website van het IKFE.

Waarom klassieke muziek zo mooi is

Met het IKFE willen de initiatiefnemers klassieke muziek toegankelijk maken voor iedereen. Van Ree: "Muziek gaat over menselijke emotie. Aan de ene kant is het ongrijpbaar, aan de andere kant komt het juist binnen - meer dan wanneer je een schilderij bekijkt of een boek leest. In de concerten van het IKFE is veel afwisseling, en het zijn vaak korte stukjes met één tot acht spelers. Je beleeft echt de sfeer van een festival."

Programma van het IKFE

Naast de vijf reguliere concerten staan er tijdens het IKFE ook nog andere onderdelen rondom klassieke muziek op het programma, zoals de film A Late Quartet op vrijdagavond in de CineMec Ede en op zondagmorgen een kerkdienst met 'hemelse muziek' van Anna Fedorova. Wil je zelf ook met muziek aan de slag? Op zaterdagmiddag geeft Fedorova masterclasses in het Akoesticum. Voor kinderen is er een speciaal concert op zaterdagochtend in Theater Cultura, waarin ze een muzikale zweefmolen beleven.

Foto 2. Pianiste Anna Fedorova is artistiek directeur van het IKFE. Foto: Marco Borggreve
Laatst gewijzigd: 2017-05-26 09:21:31 · Gepubliceerd: 2017-05-12 15:45:17 - 1129