Grootste Museum van Nederland opent haar 13 deuren

Alle kerken in Nederland |  
Nieuws door
Foto 1. Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara Oudenbosch, onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Foto: Arjan Bronkhorst

Ontdek de schoonheid van de Nederlandse kerken en kathedralen

4 juli 2017 Cultuur Landelijk Op vakantie in het buitenland hoort het er gewoon bij: even die kathedraal of dat schattige dorpskerkje vanbinnen bekijken. De mystieke stilte, de prachtige kunst en de vaak eeuwenoude glas-in-loodramen vertellen talloze verhalen. Je verwacht het niet, maar ook de kerk bij je om de hoek barst van die verhalen. Museum Catharijneconvent in Utrecht wil de drempel om de lokale kerk binnen te stappen verlagen en lanceert daarom het Grootste Museum van Nederland: een museum dat wordt gevormd door dertien kerken verspreid door het hele land. Douwe Wigersma van Museum Catharijneconvent: "Bijna niemand weet dat je bij de meeste kerken gewoon kunt binnenlopen. Ik denk dat veel mensen overdonderd zijn van de schoonheid!"

Het idee achter het Grootste Museum van Nederland

Twee jaar geleden presenteerde Museum Catharijneconvent, rijksmuseum voor christelijke kunst, een boek met de mooiste honderd kerken van Nederland. "Het is zo jammer dat zoveel Nederlanders niet zien hoe mooi die kerkinterieurs zijn", vertelt Wigersma. "Op vakantie in Frankrijk bezoekt iedereen die kathedralen, terwijl de Nederlandse kerken daar echt niet voor onder doen." En daarmee ontstond het idee voor het Grootste Museum van Nederland. "We hebben een dwarsdoorsnede gemaakt van de kerken uit dat boek, met verschillende bouwstijlen, uit verschillende eeuwen en regio's in Nederland. We hebben nu dertien kerken die bij het 'museum' horen. Van die kerken maken we iets meer een museum, met bijvoorbeeld mediatours, maar het blijven uiteindelijk wel de kerken zelf die je bezoekt."

De kerk als museum

Eeuwenoude schilderijen, kleurige fresco's, marmeren heiligenbeelden of betoverend glas-in-lood: heel veel kerken zijn ware tentoonstellingszalen. Wigersma: "Je kunt wel naar een museum gaan, maar de kerken zijn ook musea. De meeste kerkinterieurs zijn prachtig en het leuke van deze kunst is: je ziet het op de plek waar het oorspronkelijk voor is gemaakt." Ook vertellen kerken veel over de geschiedenis van dit land. "Neem bijvoorbeeld de Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen in de Sint-Janskerk in Gouda: naast Bijbelse scènes tonen zij bijvoorbeeld de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog."

De Sint Pieter op de Nederlandse polder

Op de website van het Grootste Museum van Nederland vind je de elf deelnemende kerken en de twee synagogen. Een van Wigersma's persoonlijke favorieten is de basiliek in Oudenbosch. "Dat is een kopie van de Sint Pieter in Rome. Het is zo bizar als je binnen bent! Het is kleiner dan in het echt, maar nog steeds immens groot. Dat vind ik wel heel indrukwekkend." Het Grootste Museum van Nederland is officieel geopend vanaf 6 juli 2017.

Video: het Grootste Museum

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Kerken van het Grootste Museum van Nederland

Dit vind je vast ook leuk

Foto 2. Ook de Portugese Synagoge in Amsterdam hoort bij het grootste museum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Sint-Jan Gouda, onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, foto: Arjan Bronkhorst

Laatst gewijzigd: 2017-09-15 08:37:34 · Gepubliceerd: 2017-06-13 12:13:49 - 2137