Stukje hemel op Aarde: Naturalis onderzoekt zeldzame meteoriet

Naturalis in Leiden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Zesde meteoriet van Nederland in Leiden te zien

26 juni 2017 Opmerkelijk Leiden, Zuid-Holland Het is zeldzaam: ongeveer om de vier jaar valt er een meteoriet in Nederland neer. Op 11 januari 2017 viel een zwarte steen met een noodgang door een dak in Broek in Waterland - gelukkig waren de eigenaars niet thuis. Toen ze later de steen vonden, namen ze na wat online speurwerk contact op met Naturalis. De steen blijkt een zeldzame meteoriet. Leo Kriegsman, Naturalis: "Dit soort meteorieten geeft ons informatie over het begin van het zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden. Op Aarde bestaan geen stenen van deze ouderdom." Naturalis heeft de meteoriet in bruikleen, maar hoopt de steen van de eigenaren over te kunnen nemen. De meteoriet is zo'n duizend euro waard.

Foto 1. De Broek in Waterland meteoriet. Foto: Naturalis.

Meteoriet Broek in Waterland

De meteoriet viel die dag om 17:09 uur. Er werd een paar seconden eerder een vuurbol waargenomen door meerdere mensen in Nederland en België. Meteorieten komen neer met de snelheid van een hogesnelheidstrein. De meteoriet die in januari viel is zo groot als een vuist en ongeveer een halve kilo zwaar. Volgens de traditie wordt hij genoemd naar het dorp of de stad in de buurt, dus gaat hij de 'Broek in Waterland meteoriet' heten.

Hoe ontstaat een meteoriet?

Wanneer een meteoriet vanuit de ruimte met zo'n 10 kilometer per seconde de aardatmosfeer binnendringt, neemt de snelheid met een razend tempo af. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten. Hierdoor wordt de steen dus ook snel kleiner. Door alle energie die vrijkomt is er dan vaak een vuurbol te zien. De meteoriet komt waarschijnlijk van een voormalige miniplaneet in een baan om de Zon, tussen die van Jupiter en Mars. In dat gebied zweeft een hoop ruimtepuin dat soms uit zijn baan raakt door een botsing. Na de botsing maakt het puin veel rondjes om de Zon en kan het uiteindelijk de Aarde raken.

Meteorieten in Nederland: zeldzaam

In de laatste tweehonderd jaar zijn er maar zes meteorieten gevonden in Nederland. Naar schatting komt er om de drie à vier jaar één meteoriet van deze grootte terecht in Nederland, maar ze worden niet altijd gevonden. Omdat ze in het water vallen bijvoorbeeld, of omdat het berekende zoekgebied nou eenmaal ontzettend groot is. De vorige Nederlandse meteoriet werd 27 jaar geleden in Glanerbrug gevonden.

In dit filmpje vertelt geoloog Leo Kriegsman van Naturalis meer over de speciale meteoriet.


Bekijk hieronder het filmpje van de vuurbal die op 11 januari in Nederland en België te zien was, toen de meteoriet Nederland binnenviel.
Foto 2. Meteorieten worden zelden in Nederland gevonden. Deze vondst is dus erg zeldzaam en bijzonder. Foto: Naturalis.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-06-26 17:05:35 · Gepubliceerd: 2017-06-26 11:34:50 - 807