Efteling opent Symbolica, Paleis der Fantasie!

Leer de Symbolicaanse buiging en treed binnen in een magische wereld

Efteling   Reportage door
Foto 1. Lakei O.J. Punctuel legt ons haarfijn uit wat de etiquette van Symbolica is. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

1 juli 2017 Toerisme Kaatsheuvel, Noord-Brabant Symbolica in de Efteling is vanaf nu geopend voor bezoekers. Na veel mooie dromen, sneakpreviews en etiquetteregels is de nieuwe attractie eindelijk open. De redactie van DagjeWeg.NL was bij de opening van Symbolica, Paleis der Fantasie en maakte als eerste de drie (!) tours door dit paleis van koning Pardulfus. Ook spraken we met lakei O.J. Punctuel, die duidelijk maakte hoe we ons moeten voorbereiden op deze statige audiëntie. Vindt de lakei ons degelijk genoeg gekleed...? Bekijk de video!

Welkom in het Paleis der Fantasie

Al vanaf de buitenkant ziet Symbolica in de Efteling er geweldig uit. De torens steken sierlijk in de lucht en de Chinese Pagode op de achtergrond maakt het sprookjesachtige plaatje compleet. Eenmaal binnen worden we welkom geheten door O.J. Punctuel, die ons uitlegt hoe de audiëntie in zijn werk gaat. Of we 'baldadigheid willen mijden' en 'prul en prop niet willen laten slingeren'. Plots komt tovernar Pardoes om het hoekje kijken die ons uitnodigt om het kasteel binnen te gaan ontdekken - veel leuker dan een statige audiëntie. De bezoekers schrikken als de trap opeens in tweeën splitst en er een gang ontstaat in het midden. We lopen door de gang richting de Fantasievaarders: de reis kan beginnen.

Wat is Symbolica?

Symbolica is de nieuwste attractie van de Efteling. Het is net als de Droomvlucht en Fata Morgana een indoor darkride, waarbij je in een karretje langzaam door een wonderlijke wereld rijdt. Lees 20 dingen die je wilt weten over Symbolica.

De drie routes van Symbolica

Bij binnenkomst kun je kiezen tussen drie verschillende routes door het paleis: de Muziektour, de Heldentour en de Schattentour. De routes komen voor een groot deel overeen - slechts één zaal verschilt. Wij zijn allereerst wel benieuwd naar de muziek in het paleis, dus we gaan voor de Muziektour. De Fantasievaarder lijkt te zweven over de vloer (er is geen rails te zien) en brengt ons allereerst langs het Observatorium. Dit is een wonderlijke ruimte met veel draaiende planeten, langs de gehele wand een boekenkast en in het midden tovenaar 'Almar'. Vervolgens komen we in de Hortus botanicus, achteraf onze favoriete zaal in het paleis, met prachtige bloemen en planten (inclusief naamkaartje) en een enorm aquarium met een walvis. Plots lijkt het glas ineens te breken en spuit er water door de barsten - stiekem moeten we even gillen. Even later komen we dan echt in de muziekzaal, waar de kids op de eerste rij in de Fantasievaarder muziek uit een instrument kunnen toveren. Door knoppen aan te raken kies je de muziek die je wilt horen. Het maakt de kinderen lekker enthousiast!

Dansen in de koningszaal

En dan is le moment suprême aangebroken: we ontmoeten koning Pardulfus. Hij zit aan een rijk gedekte tafel met fruit in alle kleuren, prachtige taarten en in zijn hand een koninklijke kelk. Terwijl we alles in ons opnemen brengt de Fantasievaarder ons naar de dansvloer, waar we een paar rondjes draaien met prachtig geklede Symbolicanen. We bewonderen nog de foto van onszelf - die gemaakt is zonder dat we het door hadden - en naderen dan alweer het einde. De tocht was magisch en ging snel voorbij. Normaliter moet je hier uitstappen en weer achterin de rij gaan staan voor de volgende tour; gelukkig mogen wij nog blijven zitten voor de twee andere tours, die ons leiden langs onder andere een schitterende diamant (de Schattentour) en betoverde harnassen (de Heldentour). Symbolica is ongetwijfeld een attractie waar je het echte Efteling-gevoel krijgt. De nadruk ligt hier wel meer op het paleis dan op de bewoners. Waar je in bijvoorbeeld Fata Morgana in allerlei scenes met mensen belandt, ben je hier vooral door zalen aan het dwalen - met prachtige attributen en magische special effects waarbij alle details kloppen.

Video: Lakei O.J. Punctuel legt de etiquette uit

De heer O.J. Punctuel is de lakei van Symbolica. Hij legt ons uit welke voorbereidingen je moet treffen vóór je Symbolica mag betreden. Komen wij door de test...? Ook leert hij ons de Symbolicaanse buiging. Doe er je voordeel mee!

Symbolica is niet de enige nieuwe spectaculaire attractie in Nederland. Lees over meer pretparken die nieuwe attracties openden dit jaar.
Foto 2. Symbolica in de Efteling is eindelijk geopend. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Koning Pardulfus heeft weinig te klagen! Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2018-04-09 17:02:50 · Gepubliceerd: 2017-06-28 12:22:06 - 5348