1

Bekijk Martelwerktuigen in de Ruïne van Brederode

'Het meest onschuldig is de duimschroef, die langzaam je duim verbrijzelt'

Ruïne van Brederode Nieuws door
Foto 1. Met de duimschroef werd in de tijd van de Middeleeuwen iemands duim platgedrukt om een verklaring af te dwingen. Foto: Ruïne van Brederode.

archief oud artikel 7 augustus 2017 Opmerkelijk Santpoort-Zuid, Noord-Holland Je hebt vast weleens je vinger(s) tussen de deur gehad... Bedenk hoe die pijn voelt in pakweg honderdvoud en je weet hoe een duimschroef voelt. Een wat? In de Middeleeuwen was het een geliefd martelwerktuig bij gedwongen verklaringen. Of je wel of niet schuldig was, maakte niet uit. Bekennen zou je! Want, zo dacht men, door iemand pijn te doen kwam de waarheid wel boven tafel. Zo'n twintig replica's van dergelijke martelwerktuigen zijn nu te zien in de gloednieuwe tentoonstelling Martelwerktuigen in de Ruïne van Brederode. Met de tentoonstelling wil de ruïne eigenlijk vooral laten zien hoe zinloos martelen is. "Als je iemand maar lang genoeg pijn doet, dan geef je van alles toe want je wilt gewoon dat de pijn stopt", vertelt Rob Kortekaas, beheerder van de Ruïne van Brederode.

Martelen is zinloos

Het begon allemaal met een lege bovenkamer die de Ruïne van Brederode wilde omtoveren tot een tentoonstellingsruimte. "Toevallig kwam er precies op dat moment een verzameling replica's van martelwerktuigen vrij bij een bevriende re-enactment groep, Stichting Knights of Camelot", vertelt Rob Kortekaas. De twintig voorwerpen zijn nu, voorzien van tekst en uitleg, te zien voor bezoekers van de ruïne. Voorbeelden zijn: de bekende duimschroef, de zaag en bijl en het rad. Allemaal dienden ze maar één doel: iemand zoveel mogelijk pijn bezorgen om zo een bekentenis af te dwingen of - in het ergste geval - om de doodstraf uit te voeren. Maar de Ruïne van Brederode wil niet alleen het verhaal van de werktuigen vertellen. Rob: "We maken ook de link naar het heden. Vandaag de dag worden er nog steeds mensen gemarteld. In zeventig landen krijgen mensen zelfs nog de doodstraf enkel om het feit dat ze homo zijn. Met de tentoonstelling willen we laten zien dat martelen compleet zinloos is. Want als iemand maar lang genoeg pijn lijdt, geven ze van alles toe - ook als ze het niet gedaan hebben - zolang de pijn maar stopt."

Verbrijzelde ledematen

Een voorbeeld hoe de gruwelijke martelwerktuigen in de Middeleeuwen ingezet werden is het rad, waarvan je een replica in de tentoonstelling kunt zien. "Je werd vastgebonden op een wagenwiel en er werd net zo lang geslagen tot al je armen, benen en andere ledematen verbrijzelden." Dit ging net zolang door totdat je dood ging. "We hopen met onze tentoonstelling meer inzicht te bieden in de gruwelijkheid van martelen en het besef te vergroten dat er dagelijks nog veel mensen ergens ter wereld gemarteld worden." De tentoonstelling Martelwerktuigen is te zien voor onbepaalde tijd en geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. De Ruïne van Brederode is iedere woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken. Je vindt er ook een heerlijke theetuin!

Wat is de Ruïne van Brederode?

  • De Ruïne van Brederode bestaat uit de resten van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid.
  • Het kasteel is in de tweede helft van de dertiende eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1228–1285).
  • In de ruïne wordt één keer in de maand een rondleiding gehouden voor groepen (op aanvraag).
Foto 2. Foto: 'Ruïne van Brederode (zuidzijde) - Santpoort Zuid - Rijksmonument'. Fotograaf: Frans Berkelaar. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Laatst gewijzigd: 2017-08-08 09:10:31 · Gepubliceerd: 7 augustus 2017 - 1186