Nieuwe locatie muZIEum: "We zijn in een nieuw jasje gestoken"

muZIEum Nijmegen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

muZIEum nu in hartje Nijmegen

28 augustus 2017 Toerisme Nijmegen, Gelderland Bij het muZIEum stap je voor een dag in de schoenen van blinden en slechtzienden met donkerbelevingen in het museum en de Expeditie ribbelroute op straat. Voorheen deelde het museum een gebouw met Stadsschouwburg Nijmegen, nu hebben ze een plekje voor zichzelf aan de Ziekerstraat, in hartje stad. En dat maakt een bezoekje nog mooier en intenser. Dieuwertje van der Toorn, muZIEum: "In principe blijven de belevingen hetzelfde; we gingen over zoals we waren. Maar alles is in een nieuw jasje gestoken, waardoor het écht een totaalbeleving wordt."

Foto 1. Het muZIEum is verhuisd! Het museum zit nu in hartje Nijmegen. Foto: muZIEum.

Nieuw: de Blikopener

In principe blijft de donkerbeleving gelijk, maar je komt wel anders binnen in het museum. Van der Toorn: "Je komt in een soort bioscoopsetting terecht, waar wordt uitgelegd wat je te wachten staat." Een bioscoopsetting in een aparte ruimte, maar dan wel met blinddoek en koptelefoon. Cabaretier en schrijver Vincent Bijlo (zelf blind) legt je in de nieuwe audioshow Blikopener uit wat je in het muZIEum gaat beleven. "Je hoort overal geluiden om je heen, alsof iemand écht in je oor zit of vlak achter je langsloopt." Ook kun je op het doe-plein - een plein vol zintuiglijke opdrachten en spelletjes - nazitten in de muZIEum-bar, met top uitzicht over de binnenstad. "We hopen dat mensen nu na de beleving wat langer blijven zitten", aldus Van der Toorn.

Hoezee, muZIEum trakteert! Vanaf 1 tot en met 17 september krijg je een bon die je bij IJssalon Vincenzo tegenover het muZIEum kunt inwisselen voor een gratis ijsje met twee bolletjes. Let wel: op is op.

Kijken naar de toekomst

De nieuwe locatie opent veel deuren voor het muZIEum, maar concrete toekomstplannen hebben ze nog niet. "We hebben voor nu geen grote projecten maar willen meer mensen bereiken en verbeteren wat we al hadden. We hebben nu echt een eigen plek en hoeven niet meer dicht vanwege theatervoorstellingen. Er zit nog zoveel in om te groeien! Nu hebben we die vrijheid en kunnen we onze bezoekers meer bieden. Leuke acties op bepaalde dagen, eventuele avondopenstellingen; dat zijn wel dingen waar we naartoe kunnen."

De Expeditie ribbelroute was al intens, maar wordt op de nieuwe locatie nog intenser. De beleving is nu één uur lang in plaats van anderhalf uur en volgt een andere route. Van der Toorn: "Toen we in de Schouwburg zaten kon je vooraf nog even oefenen maar nu kom je meteen in de stad en word je in het diepe gegooid."
Foto 2. De nieuwe locatie van het muZIEum: in de binnenstad. Foto: muZIEum.
Foto 3. Nieuw: de Blikopener. Een audioshow ingesproken door Vincent Bijlo. Foto: muZIEum.

Laatst gewijzigd: 2017-08-30 09:17:43 · Gepubliceerd: 2017-08-28 10:11:11 - 449