Kriskras door de geschiedenis in de Canon van Nederland

Beleef onze geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum

Maak geschiedenis mee in het Nederlands Openluchtmuseum Reportage door
Foto 1. Maak vijftig hoogte- en dieptepunten uit onze geschiedenis mee in de Canon van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL

23 september 2017 bijgewerkt: 23 juli 2020 Geschiedenis Arnhem, Gelderland Hoe jaagden mensen in de Steentijd op hun eten? Wie was Karel de Grote? En kon je in de Tweede Wereldoorlog eigenlijk nog normaal over straat? In de Canon van Nederland doorloop je vijftig belangrijke hoogte- en dieptepunten uit onze geschiedenis. In vogelvlucht maak je eeuwen aan geschiedenis mee. De Canon is nu in het Nederlands Openluchtmuseum te beleven.

Wat is de Canon van Nederland?

De Canon van Nederland laat niet alleen vijftig belangrijke momenten en mensen uit onze geschiedenis zien, maar nodigt je ook uit om zelf helemaal in de geschiedenis te duiken. Dat begint al bij binnenkomst, waar je een tag ontvangt die je bij elke game kunt gebruiken. Ook kun je hier extra informatie opzetten, die je na je bezoek krijgt toegestuurd. Daarvoor moet je wel even je e-mailadres opgeven. De Canon is opgebouwd als een soort interactieve filmset waar je doorheen kunt lopen. Van het oudste skelet wat ooit in Nederland gevonden is tot voorwerpen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Je blijft maar kijken, er is overal wat te zien; het is werkelijk teveel om op te noemen. Een schat aan informatie komt op een interactieve manier naar je toe en je wordt steeds persoonlijk betrokken bij de historie. Hoe zou jouw leven eruit zien in het jaar 100? En hoe presenteer jij Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival?

De Canon: dit zijn de hoogtepunten

Zo'n duizend jaar aan geschiedenis in vijftig punten samenvatten is nogal een klus. Al deze momenten beleven kost ook aardig wat tijd en wij kwamen alvast tijd tekort! Zoveel games om te spelen, zoveel informatie om te lezen en te beluisteren: je kunt er rustig een paar uur voor uit trekken. Bij de officiële opening op 22 september mochten wij vast een kijkje nemen in de Canon. Wat ons betreft zijn dit de hoogtepunten van de tentoonstelling:

  • De vormgeving van de Canon is echt schitterend. De verschillende kamers zijn met zorg samengesteld en overal is iets te zien. Bijzonder is ook de sfeer: je bent echt omgeven door de geschiedenis.
  • Wat op ons veel indruk maakte, zijn de historische objecten, zoals een wandkleed met koningin Wilhelmina erop, bezaaid met scheuren, en een paar mooie handschoenen met pareltjes. Wat het verhaal achter deze voorwerpen is? Daarvoor moet je echt naar het Nederlands Openluchtmuseum;
  • Ook het interactieve aspect van de Canon sprak ons erg aan. In elke tijdsperiode kun je zelf iets doen, waardoor je onderdeel wordt van het verhaal. Jagen op een hert, je eigen woonomgeving in de tijd plaatsen, een filmpje maken voor het Eurovisie Songfestival. We hebben de helft nog gemist!

Bekijk de trailer

Plan je bezoek

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is doorgaans dagelijks van 10:00 uur tot 17:00 uur open. Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis naar binnen. Prijzen verschillen per seizoen: raadpleeg de website voor de actuele tarieven.
Foto 2. Geef jezelf een plaatsje in de geschiedenis. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Overal is wat te zien in de Canon van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Kijk eens omhoog! En sla info op voor thuis met je tag. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. Bekijk het ontstaan van Nederland in drie verschillende films. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-07-23 10:17:18 · Gepubliceerd: 23 september 2017 - 7555