Camerata Trajectina brengt liederen van Luther

Van psalmberijmingen tot martelaarsliederen

De Edesche Concertzaal   Nieuws door
Foto 1. Foto: Edesche Concertzaal.

25 oktober 2017 Cultuur Ede, Gelderland Vier 500 jaar Reformatie mee in de Edesche Concertzaal! Op vrijdag 27 oktober (vlak voor Hervormingsdag op 31 oktober) neemt Camerata Trajectina je mee naar de beginjaren van de Reformatie.

Camerata Trajectina

Iedereen kent het verhaal dat Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur in Wittenberg timmerde. Wat Luther niet wist, was dat zijn beweging zoveel prachtige muziek zou opleveren. Achteraf was het geen wonder, want Luther was naast beroemd theoloog, ook een getalenteerd dichter en componist. Camerata Trajectina brengt de vroegste muziek van de Reformatie tot leven, zoals liederen die Luther zelf componeerde en natuurlijk ontbreken de psalmen niet. Beleef deze muziek zoals ze in Luthers tijd moet hebben geklonken. Bestel kaartjes voor Camerata Trajectina in de Edesche Concertzaal.

Luther en Calvijn

Camerata Trajectina is de perfecte gids in deze unieke muziek. Het ensemble werkt graag rond thema's en herdenkingen. Eerder besteedde het ensemble aandacht aan onder meer Willem van Oranje, Constantijn Huygens en Calvijn. Nu is het de beurt aan Maarten Luther en de viering van 500 jaar Reformatie.

Grondig onderzoek

Door grondig onderzoek – een handelsmerk van het ensemble – heeft zanger Nico van der Meel een schat aan repertoire kunnen vinden rond de eerste honderd jaar Reformatie in Nederland, onder meer dus van de hand van Luther zelf.

Martelaren

In Ede klinken liederen van Luther in Nederlandse vertalingen uit die tijd. Ook de liedcultuur van de Wederdopers komen komt aan bod. Camerata Trajectina verbindt dit repertoire aan psalmberijmingen en liederen over martelaren. Destijds belandden er heel wat gelovigen op de brandstapel of in een zak in het meer.

Oude taal

Van der Meel voorziet de liederen tijdens het concert van toelichting. "De taal is oud, dus het is nodig om hier en daar een woord te verklaren of de achtergrond bij een lied te vertellen.” De zanger heeft maanden voorbereidingswerk in het project gestopt. “Allemaal onbezoldigd. Maar dat bedoel ik niet als klaagzang. Het is liefdewerk. Ik word er gelukkig van."

Meer klassieke concerten in Ede bezoeken? Bekijk de complete programmering van de Edesche Concertzaal.
Foto 2. Foto: Edesche Concertzaal.

Laatst gewijzigd: 2020-09-17 11:02:13 · Gepubliceerd: 2017-10-25 11:51:18 - 314