Leeuwarden is de Culturele Hoofdstad van 2018!

Wat kun je verwachten in Fryslân?

Het Openingsweekend! Redactioneel door
Foto 1. De reuzen van Royal de Luxe. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018

archief oud artikel 6 november 2017 Cultuur Leeuwarden, Friesland Na een hele rits buitenlandse Europese steden, Amsterdam en Rotterdam is volgend jaar een noordelijker gelegen Nederlandse stad Culturele Hoofdstad van Europa: Leeuwarden! De Friese stad én provincie bieden een bomvol programma vol culturele activiteiten aan. Met onder andere een straattheater met poppen van bijna tien meter hoog en een festival met klassieke muziek waarbij je in slaap mag vallen!

Laatste staartje Culturele Hoofdstad 2018

Het was een veelbewogen cultureel jaar voor Leeuwarden en de provincie Friesland, maar in november komt er dan echt een einde aan Culturele Hoofdstad Europa 2018. De ReOpening luidt het einde van het jaar in. Nog drie weken lang presenteert de Friese hoofdstad een cultureel programma, verspreid door de stad en de omliggende plaatsen. Bekijk het hele programma en pak tot en met 25 november 2018 het laatste staartje Culturele Hoofdstad 2018 mee!

In Workum staat wel een heel bijzondere fontein. Officieel heet de fontein de 'Pauper-fontein', maar hij wordt in de volksmond al de 'piemelfontein' genoemd vanwege de bijzondere vorm. Je kunt wel raden wat voor vorm de fontein heeft...

Musea: de mysterieuze Mata Hari

Tijdens Het Openingsweekend Leeuwarden-Fryslân 2018 op vrijdagavond 26 januari 2018 begon het al goed op het gebied van musea. Alle Friese musea zetten 's avonds hun deuren open, van Schier tot Lemmer en van Zurich tot Visvliet. Daarnaast pakken verschillende musea uit met tentoonstellingen die de moeite waard zijn. Zo was tot en met 28 oktober een bijzondere tentoonstelling over Escher te zien in het Fries Museum en staan de kunstenaars van De Ploeg uit Groningen centraal in de tentoonstelling Avant-garde in het Groninger Museum.

Theater: reuzemooie poppen

Vermaak je met de Leeuwarder comedian Jan Jaap van der Wal in het European Stand Up Comedy Festival. Zes Europese grappenmakers zijn de ingrediënten voor een festival over De Grap. Wat ongetwijfeld ook lachwekkend wordt, is de theatervoorstelling van actrice Marleen Scholten en acteur Walter Bart. Zij beelden in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden uit hoe het toch komt dat Nederlanders niet kunnen dansen. Voor jonge bezoekers is het reuzenstraattheater Royal de Luxe een aanrader, waarbij reuzegrote lopende poppen, die kilometers hebben gemaakt over de hele wereld, hun première beleven in Nederland. Zie je het voor je? Poppen van bijna tien meter, hoger dan de gebouwen en kantoren, met tientallen medewerkers eromheen aan touwen en trapezes om de voeten vooruit te plaatsen. Drie dagen lang, van 17 augustus tot en met 19 augustus, zullen deze reuzen door het centrum van Leeuwarden lopen en een op Fryslân geïnspireerde voorstelling uitbeelden.

Sport: Fierljeppen en lancio del formaggio

Zeg je Fryslân, dan zeg je fierljeppen, skûtsjesilen en keatsen. Deze echte cultuursporten komen, samen met cultuursporten uit andere Europese landen, samen in de allereerste Tafisa European Sports For All Games! De Slovenen laten je kennismaken met pandolo, de Finnen met Finnish baseball en de Italianen spelen lancio del formaggio, waarbij ze met kazen door de straten rollen. Maak je borst maar nat voor vijf dagen lang demonstraties, wedstrijden en toernooien in heel Friesland!

Natuur: het Wad

Op de Waddeneilanden - voor een gedeelte onderdeel van Friesland - is prachtige natuur te ontdekken. Ruben Smit, bekend van de eerder bekroonde natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen, heeft deze unieke natuurverschijnselen op en rond het Wad proberen te vangen in de bioscoopfilm WAD, overleven op de grens van water en land. In deze film beleef je het Wad door de ogen van haar vaste bewoners: de grijze zeehond, de lepelaars, het konijn, de slechtvalk en de scholekster. Om de kust nog mooier te maken, heeft voormalig Oerol-directeur Joop Mulder langs de hele Waddenzeekust een bijzonder lint gemaakt van meer dan vijfentwintig grote kunstwerken, verweven in het landschap. Denk aan een buitendijks zwembad aan de pier of een groene dijk met het silhouet van een liggende vrouw.

Muziek: Welcome to the Village

Een muzikaal pareltje is absoluut Welcome to the Village. Van 19 juli tot en met 22 juli verandert Leeuwarden in een duurzaam en magisch festivaldorp. Steengoede acts, lekker eten en pure gezelligheid maken er een echt festival van, maar Welcome to the Village gaat eigenlijk over meer dan alleen dat. Het gaat ook over hoe onze wereld er over vijf of misschien wel vijftig jaar uitziet. Concepten voor een duurzame wereld worden uitgeprobeerd binnen de 'mini-maatschappij' van Welcome to the Village, in de hoop dat ze ook in de 'echte wereld' werken. Uniek!

Nog meer tips voor Leeuwarden-Fryslân 2018

  • In de elf steden die Friesland rijk is, worden elf fonteinen gebouwd door internationale kunstenaars. Wil je alle fonteinen in de elf Friese steden zien, maar vriest het niet hard genoeg voor een Elfstedentocht? Probeer het met de benenwagen op het Elfstedenpad.
  • Wist je dat Friesland volgens Lonely Planet de derde beste bestemming in Europa is?
  • Maak er een weekendje Leeuwarden van!
Foto 2. Het Oranjewoud Festival. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto 3. Zie jij deze kunstwerken langs de Waddenkust? Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto 4. Tijdens het openingsweekend verrijzen er Oldehove-torens in Leeuwarden. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto 5. Fierljeppen tijdens de Tafisa European Sports For All Games. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018

Laatst gewijzigd: 2018-11-05 15:44:07 · Gepubliceerd: 6 november 2017 - 18757