1

GLOW laat Eindhoven weer oplichten

Ga samen een dagje gloeien in de lichtstad.

GLOW Eindhoven   Reportage door
Foto 1. Laat je betoveren door licht in Eindhoven. Foto: Daniel Margraf © GLOW 2017

archief oud artikel 11 november 2017 Cultuur Eindhoven, Noord-Brabant De donkere dagen zijn aangebroken, maar in Eindhoven brandt licht! In de lichtstad staat van 11 tot en met 18 november alles in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Grijp de hand van je liefje stevig beet en wandel de looproute door het verlichte centrum van Eindhoven, die je meeneemt langs dertig objecten van kunstenaars uit de hele wereld! DagjeWeg.NL nam alvast een kijkje bij het populaire lichtfestival.

Eindhoven in de spotlights

Eindhoven, de moederstad van Philips, het bedrijf dat in één adem genoemd wordt met gloeilampen. Techniek, licht en innovatie gaan hier hand in hand en het is dan ook geen wonder dat het populaire lichtkunstfestival GLOW, dat wordt gezien als een van de vijf beste lichtfestivals ter wereld, hier jaarlijks te vinden is. Zodra je station Eindhoven uitstapt, stap je de wondere wereld van GLOW binnen. Hier begint de route van zes kilometer (twee kilometer langer dan vorig jaar, dus trek je wandelschoenen aan) die je langs innovatieve kunstwerken met licht voert.

Benieuwd? Neem vast een kijkje bij GLOW in de trailer van 2017:

GLOW bezocht en fan? Zet deze lichtfestivals en lichtjesroutjes ook meteen in je agenda!

Heel veel projecten

Zo zie je de Faith Moskee in verschillende andere lichten, soms ingetogen en soms Perzisch en extravagant. Even lijkt de moskee heel klein en dan weer heel groot. Bij het lichtkunstproject Trees of Life zie je hoe natuur en technologie met elkaar verbonden zijn. Voel je hier één met moeder natuur, terwijl je nog gewoon in de Eindhovense binnenstad staat. Dit doe je door je handen op de platen rondom de boom te leggen, samen met andere mensen. Hoe minder mensen samenwerken, hoe minder goed de boom verlicht wordt dus samenwerken is de sleutel tot succes hier. Of dans mee met de balletdanser die in 360 graden om je heen dartelt bij het project For iTernity. Om hem te volgen, moet je je lichaam draaien en kun je niet stil blijven staan en hierdoor dansen de toeschouwers ook. Of sta even stil onder de Dome of Light, een installatie met 121 lichtdoorschijnende buizen met begeleidende muziek.

Stop, licht

Wat je ook absoluut niet over mag slaan: de Catharinakerk, met gekleurde ramen die fungeren als dia-slides. Op de slides zie je de mooie tekeningen die ook op de ramen van de kerk staan. Hoe bijzonder het is dat je licht kunt zien, ontdek je in het Van Abbemuseum in de tentoonstelling Stop Licht, met onder andere een periscoop die de kleur van je ogen weerspiegelt in de kamer en een tapijt waar een gedicht op verschijnt als je erop loopt! Buiten, iets verderop, laaf je je aan een digitaal kampvuur van oude printplaatjes en ander elektronisch afval genaamd Elantica. Leuk detail: vanwege zonnepanelen is het kampvuur volledig zelfvoorzienend qua energie!

De grote lichtshow

Zoals altijd is er ook dit jaar weer een lichtshow in het Philips Stadion. Die is dit jaar flink groter dan in voorgaande jaren. De show neemt je een halfuur lang mee langs de geschiedenis van licht in Eindhoven, van de eerste luciferfabriek tot de gloeilamp tot waar we nu staan met licht. Daarbij wordt handig gebruik gemaakt van licht, muziek én breakdancers op een podium van zestig meter breed! Let op: de show kost aan de deur € 7,50, en is dus niet gratis zoals vorig jaar.

Hapje en drankje

Voor de innerlijke mens zijn er op vijf plekken op de route horeca-pleinen te vinden, met elk een eigen sfeer en aanbod. Hier kun je jezelf even opwarmen met warme chocolademelk of genieten van een lekker hapje. Geniet hiervan midden in een verlichte magische tuin in GLOW-stijl, bij een foodtruck of in een pop-up kamp met containers. Daarnaast bieden veel cafés en eettentjes speciale GLOW-menu's aan. Ben je de route kwijt nadat je een cafeetje in dook? Geen nood, ga naar de website van GLOW op je mobiel. De gps-tracker van de site brengt je terug naar het licht en laat je ook nog eens zien welke kunstobjecten het meest dichtbij zijn, super handig!

Ready to GLOW?

 • GLOW Eindhoven is van 11 tot en met 18 november gratis te bezoeken. Alleen voor de lichtshow in het Philips Stadion en de GLOW Museum Special Stop Licht in het Van Abbemuseum betaal je entree.
 • Vanaf 18:30 kun je terecht in de binnenstad van Eindhoven voor GLOW. Voor extra uitleg en beleving kun je de route lopen onder leiding van een ervaren gids
 • Hartstikke leuk: eet van tevoren een hapje bij het GLOW pop-up restaurant in het Philips Museum, of in een ander restaurant dat speciale GLOW-arrangementen aanbiedt.
 • Sportieve zielen kunnen GLOW al hardlopend bekijken tijdens de GLOW Run op 18 november. Vanaf het TU-terrein loop je door het schitterende lichtdecor van GLOW en finish je uiteindelijk bij het feestelijke Beursgebouw.

Dit vonden wij heel leuk:
 • De varende steden die je tegen komt onderweg, gemaakt door basisschoolkinderen uit Eindhoven, zijn erg gaaf om te zien.
 • Geluidsgolven laten vuur dansen, ontdek je in het Victoriapark bij GLOW! Helemaal cool is dat dit kunstproject gemaakt is door studenten.
 • Bij GLOW Next worden projecten met lichtkunst getest. Misschien zie je ze volgend jaar zonder kinderziektes shinen bij GLOW of een ander lichtkunstfestival!
 • Enkele kunstobjecten zijn interactief, omdat ze bijvoorbeeld werken met een Kinect. Dus help zelf mee met het maken van licht!
 • Bij Blob the Bulb zie je een gebouw voor je ogen tot leven komen met een projectie in 3D. Sla deze zeker niet over!

Dit vonden wij iets minder leuk:
 • De route is zes kilometer lang en een kortere route is er niet. Dat kan wat ver zijn voor kinderen of ouderen.
 • Het aantal interactieve kunstobjecten lijkt afgenomen ten opzichte van vorig jaar, terwijl het juist zo leuk is om 'mee te helpen' bij een lichtkunstproject.
 • Hoewel de luchtshow in het Philips Stadion moet gaan over de geschiedenis van licht in Eindhoven, haalden wij dit er niet uit. De show is desondanks wel erg goed en de moeite waard, zeker omdat er geweldig in wordt gedanst door urban dancers.
Foto 2. De kleurrijke Catharinakerk. Foto: Daniel Margraf © GLOW 2017

Laatst gewijzigd: 2017-11-16 09:17:55 · Gepubliceerd: 2017-11-07 15:10:58 - 1786