1

Dit is er te zien in de natuur in de winter!

Strek de benen in de winter en ontdek de prachtige natuur

Alle wandelroutes op DagjeWeg.NL   Redactioneel door
Foto 1. De Nederlandse natuur is prachtig in de winter. Foto: Staatsbosbeheer

4 december 2017 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Natuur Landelijk In de winter te koud om de deur uit te gaan? Welnee, kleed je warm aan en waag de stap. Wandel door groene bossen naaldboom en frisse open oer-Hollandse streken zoals natuurgebied De Pelen. Ga met de kids op zoek naar dierensporen als het gesneeuwd is of ga speur de kale bomen af naar vogels die juist in de winter een bezoekje brengen aan ons land. Dit zijn leuke wandelroutes in de winter!

Dieren speuren

"De meeste dieren komen het hele jaar voor in Nederland", vertelt woordvoerder Imke Boerma van Staatsbosbeheer. In Nederland spot je in de bossen reeën door het hele land, in De Meinweg in Limburg zie je misschien wel zwijnen en op de Veluwe edelherten en damharten. Laatstgenoemde leeft ook nog in duingebieden. Daarnaast komt een aantal vogelsoorten juist naar Nederland toe in de winter om te overwinteren. "Denk aan verschillende soorten ganzen en de ruigpootbuizerd. En bijvoorbeeld de vos of het roodborstje zijn in de winter heel goed zichtbaar: het landschap is een stuk opener omdat de bomen en struiken hun blad verliezen en ze steken goed af in de sneeuw." Voor enge kriebelbeestjes hoef je in de winter een stuk minder bang te zijn, want amfibieën, slangen, reptielen en insecten zie je in de winter juist een stuk minder!

Leuke winterse wandelroutes

SNERTWANDELING IN DE PELEN - Natuurgebied De Pelen is 's winters een sprookje met knuppelbruggetjes en de uitgestrekte zogenaamde 'peelbanen', waarover vroeger de turf werd vervoerd. Ga met Staatsbosbeheer op pad tijdens een snertwandeling door De Pelen. Een gids vertelt je alles over wat je tegenkomt onderweg. De wandeling eindigt in het bezoekerscentrum met een kop warme soep. Vergeet je verrekijker niet, want het natuurgebied heeft schitterende wijde uitzichten!

De snertwandeling door De Pelen staat op 17, 27, 28 en 29 december 2017 en op 4 februari 2018 en 4 maart 2018 op het programma. Daarnaast kun je op 31 december 2017 meedoen met een Eindejaarswandeling door De Groote Peel.

WINTERWANDELING OVER DE SALLANDSE HEUVELRUG - Wandel over de uitgestrekte heide en de bossen van de Sallandse Heuvelrug met een gids tijdens een winterwandeling. Geniet van de rust in de winter, de wind door je haren en het koude gevoel in het topje van je neus. De route is ongeveer vijf kilometer, dus zeker ook geschikt voor kinderen. Na afloop staat in het restaurant van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug een dampend kopje koffie, thee of warme chocolademelk op je te wachten met lekkere koek en kun je opwarmen bij de open haard.

De winterwandeling over de Sallandse Heuvelrug staat op 10 en 28 december 2017 op de planning.

OP ZOEK NAAR DE GROTE VIJF IN HET DRENTS-FRIESE WOLD - Een echte wandeling kun je dit niet noemen, want je stapt eigenlijk bij de boswachter in een stoere terreinwagen, maar leuk is het wel! Ga met een boswachter van Staatsbosbeheer op zoek naar reeën in het Drents-Friese Wold. Je begint met een snee krentewegge en wat te drinken en daarna begint de speurtocht. De boswachter weet precies waar de reeën leven en hoe je ziet of ze in de buurt zijn. Reeën spot je in de schemering, dus grote kans dat je een mooie zonsondergang mee pikt. Na afloop kun je doorpraten over je belevenissen bij een knapperig kampvuur met wat te drinken en boswachterssoep met bruin brood en krijg je een stoer wildpaspoort.

De zoektocht naar reeën met de boswachter staat op 29 december 2017 op de planning om 14:00 uur. Volwassenen betalen € 37,50 en kinderen € 30,-.

MIDWINTERWANDELING BIJ HET BOOMKROONPAD - Vanaf Buitencentrum Boomkroonpad in Drenthe neemt een gids je mee op pad voor een heerlijke wandeling over de Hondsrug. Leer alles over dit mooie uitgestrekte gebied, bijvoorbeeld dat er in de oertijd mammoeten leefden! Er zijn het hele jaar wandelingen op zondag over de Hondsrug, maar elke derde zondag van de maand is er een thema dat past bij het seizoen. Het thema voor de midwinterwandeling in december op 17 december 2017 is uiteraard winter, dus vergeet je warme kleren niet en duim alvast voor sneeuw. De tocht wordt afgesloten met een kampvuur en warme chocolademelk, waar kinderen hun eigen broodje kunnen bakken.

Meer wandelinspiratie:

Foto 2. Hopen op sneeuw om de wandeling nog magischer te maken! Foto: Staatsbosbeheer
Foto 3. Een romantische wandeltocht door de natuur. Foto: Staatsbosbeheer

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 13:03:41 · Gepubliceerd: 2017-11-29 13:12:51 - 1800