Heerlijk wegdromen tijdens een winterwandeling

Meer uitjes in de natuur |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Trek je wandelschoenen aan en verwonder je over de schoonheid van Nederland

20 november 2019 Natuur Landelijk De winter levert de meest adembenemende plaatjes in de natuur op. Dus pak je verrekijker, trek je wandelschoenen aan en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Wij geven je vijf tips voor de mooiste winterwandelingen.

Foto 1. Nationaal Park Dwingelderveld. Foto: Natuurmonumenten © Erik Bethlehem.

Een oase van rust

SINT JANSKLOOSTER - Uitgestrekte rietlanden, bloemen en moerasbossen. Het cultuurlandschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden vormt een oase van rust. Combineer je wandeling met het beklimmen van de watertoren. Na 207 treden naar boven, weet je niet wat je ziet! Dit is dé plek om kennis te maken met de aalscholver en zilverreiger en kleurrijke bloemen als de dotterbloem en ratelaar. Als je geluk hebt, kom je ook otters tegen. Wandel vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in ongeveer vijftien minuten naar de watertoren. De Watertoren is iedere zaterdag geopend.

Urenlang wandelen door glooiende heidevelden

NIJVERDAL - Wandel door glooiende heidevelden en bossen en kom meer te weten over de geologie en historie van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. In het prachtige natuurgebied van maar liefst 35 vierkante kilometer raak je niet uitgekeken. Urenlang wandelplezier gegarandeerd! Voor een lekker warm drankje kun je bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug terecht. Het buitencentrum is ook dé plek om leuke natuurfeitjes te weten te komen.

Op zoek naar vogels

RUINEN - Vogelliefhebbers opgelet! Neem je verrekijker mee tijdens een stevige lange winterwandeling in Nationaal Park Dwingelderveld. De kans is groot dat je de klapekster of een passerende ruigpootbuizerd tegenkomt. Zorg voor goede waterdichte schoenen of trek laarzen aan. Onder begeleiding van de boswachter kom je veel te weten over de flora en fauna van het adembenemende natuurgebied Dwingelderveld.

Ontmoet de kabouters

NUNSPEET - Volg de kabouters en ontdek de schoonheid van de Veluwse bossen. Haal een kaboutermuts en rode wangetjes in het nabijgelegen Bezoekerscentrum Nunspeet en loop als een echte kabouter het bos in. De kleurrijke kabouters wijzen je de weg langs een wandelpad van ongeveer één kilometer. Hier en daar wil er nog wel eens een boomwortel uit het pad steken dus kijk goed uit waar je loopt. Heb je het koud gekregen? Binnen kun je je ontdekkingsreis naar kabouterland voortzetten. De kabouterroute start en eindigt bij het bezoekerscentrum.

Ga mee op vogeltour

ZWOLLE - Beeld je eens duizenden kol- en brandganzen langs de rivier in. Zie je het voor je? In de winter broeden deze vogels langs de rivier van natuurgebied Vreugderijkerwaard. Mis het niet en ontdek het rijke vogelleven tijdens een wandeling met een enthousiaste gids. Onderweg kom je ook allerlei planten tegen die alleen in het stroomgebied van een rivier groeien. Houd je verrekijker in de aanslag en observeer de kwartelkoning, visdief, kluut en zwarte stern. Een goed vertrekpunt voor een heerlijke wandeling door de Vreugderijkerwaard is de biologische schapenhouderij De Vreugdehoeve.

Meer prachtige natuurparken

Foto 2. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Foto: Natuurmonumenten © Herman Veerbeek.
Foto 3. Sallandse Heuvelrug. Foto: Natuurmonumenten © Max Albers.
Foto 4. Natuurgebied de Vreugderijkerwaard. Foto: Natuurmonumenten © Jaap Jongman.
Nationaal Park Weerribben-Wieden. Foto: Natuurmonumenten © Bert van der Stelt.

Kijk ook bij...

2 reacties:

Laatst gewijzigd: 2020-04-02 08:07:39 · Gepubliceerd: 2016-11-25 10:55:24 - 4250