1

Leer het Vrouwtje van Stavoren kennen bij Zuiderzeelicht

De oude Zuiderzeelegende komt tot leven in het Zuiderzeemuseum

Ga naar Zuiderzeelicht Nieuws door
Foto 1. De illustratie uit het bijhorende Gouden Boekje 'Het Vrouwtje van Stavoren' van Arthur Japin. Foto: Illustrator Jan Cleijne

archief oud artikel 28 december 2017 Toerisme Enkhuizen, Noord-Holland Misschien ken je de sage van het 'Vrouwtje van Stavoren' wel. Dit bekende Friese verhaal gaat over een rijke koopmansweduwe die alles bezat wat je kunt hebben en toch meer wilde. Schrijver Arthur Japin bewerkte dit bekende verhaal en transformeerde het in een verhaal in geluid, beeld en licht. Maak een wandeling door het Zuiderzeemuseum en ontdek alles over het Vrouwtje van Stavoren in de lichtbelevenis Zuiderzeelicht.

Het Vrouwtje van Stavoren

Het Vrouwtje van Stavoren was een rijke koopmansweduwe die alles had wat haar hartje begeerde. Ze woonde in een paleis met gouden vloeren en zilveren wanden die waren bezet met fonkelende edelstenen. Hoewel het Vrouwtje van Stavoren met de dag rijker werd, was ze toch niet tevreden. Ze stuurde één van haar schippers met een ruim vol goudstaven erop uit om het kostbaarste op aarde te zoeken. De schipper kwam terug met een schip vol graan; volgens hem waardevoller dan goud. Het Vrouwtje van Stavoren werd woedend en gaf opdracht om al het graan overboord te gooien. Een voorbijganger waarschuwde haar dat als ze ooit arm zou worden, het graan haar toe zal schijnen als goud, maar het vrouwtje lachte minachtend en gooide haar gouden ring met een grote boog in zee. "Net zomin ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen", zie ze. Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een vis. Je raadt het al: in de maag van de vis zat haar gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot en het Vrouwtje van Stavoren stierf in grote armoede. Zo gaat de originele legende althans.

Geluid, beeld en licht

De bekende Nederlandse schrijver Arthur Japin bewerkte de legende van het Vrouwtje van Stavoren tot een belevenis met geluid, beeld en licht. Deze belevenis met de naam Zuiderzeelicht brengt het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren tot leven. In het verhaal van Japin verliefst het Vrouwtje van Stavoren haar geliefde, maar wint grote rijkdom. Haar honger naar meer lijkt niet te stillen, totdat ze een bijzondere ontmoeting heeft... Loop door de donkere straatjes met authentieke huisjes van vroeger in het Zuiderzeemuseum en beleef het bekende verhaal zelf.

De vis met de ring

Bij de ingang van Zuiderzeelicht staat een grote ijsvis op je te wachten. In de maag van deze ijsvis bevond zich een ring, die er op Tweede Kerstdag uitviel. Hoewel je niet meer kunt raden wanneer de ring gaat vallen, is de vis een bezienswaardigheid op zich. In het buitenmuseum zelf vertellen hologramachtige projecties in 3D het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren op tien verschillende plekken. Hoe verder je de route van een uur loopt, hoe meer het verhaal zich ontwikkelt. Kleed je warm aan en dompel jezelf onder in de wereld van de bekende legende over hebzucht, verdriet en mededogen. En het leuke is: volgend jaar kun je weer op pad. Het Zuiderzeemuseum hoopt ieder jaar een ander verhaal uit te lichten uit het boek 'Sagen en Legenden rond de Zuiderzee' uit 1932, waar het verhaal over het Vrouwtje van Stavoren ook uit komt.

Goed om te weten:

  • Wanneer? Van zaterdag 23 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 dagelijks aan het eind van de middag en in de avond. Let op: op 31 december niet geopend;
  • Waar? In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen;
  • Hoe duur? Kaartjes kosten € 7,50 voor iedereen boven de dertien jaar. Kinderen van vier tot en met twaalf jaar betalen € 5,00 en voor kinderen tot en met drie jaar is de toegang gratis. Reserveren is verplicht!
Foto 2. De ijsvis waar de ring in zat. Foto: Zuiderzeelicht, Zuiderzeemuseum © Gwenn Smit
Foto 3. Lichteffecten vertellen de bekende sage van het Vrouwtje van Stavoren. Foto: Zuiderzeelicht, Zuiderzeemuseum © Jorrit Lousberg

Laatst gewijzigd: 2017-12-28 17:54:44 · Gepubliceerd: 28 december 2017 - 614

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...