Lavinia Meijer speelt het nieuwjaarsconcert van de Edesche Concertzaal

Bekijk de Edesche Concertzaal | Nieuws door

En ook het Carel Kraayenhof Ensemble komt filmmuziek maken

2 januari 2018 Cultuur Ede, Gelderland Begin het jaar 2018 samen met Lavinia Meijer! Op vrijdag 19 en 26 januari speelt zij twee nieuwjaarsconcerten in de Edesche Concertzaal. Speciaal voor deze gelegenheid neemt ze pianist Feico Deutekom mee. Aan de harp en de Bösendorfer Imperial brengen beide rasmusici sfeervolle muziek uit de wereld van de film. Filmmuziek klinkt ook tijdens het concert van Carel Kraayenhof op vrijdag 20 april, waarmee de beroemde bandoneonspeler het dertigjarig jubileum van zijn Carel Kraayenhof Ensemble viert.

Foto 1. Lavinia Meijer speelt harp in de Edesche Concertzaal. Foto: Edesche Concertzaal

Kaskrakers op de piano

'Amelie', 'The Piano' en 'Candyman'. Het zijn films die stuk voor stuk kaskrakers zijn geworden. Dat geldt ook voor de muziek. Iedereen die een beetje kan pianospelen heeft wel eens de beroemde melodie van Yann Thiersen uit 'Amelie' gespeeld. Lavinia en Feico laten horen het op harp en piano klinkt.

Candyman

Ook Philip Glass schreef met de score van de cultfilm 'Candyman' een klassieker. Hoewel Glass met de uiteindelijke Hollywood-versie minder gelukkig was, staat de componist nog steeds vierkant achter zijn muziek. Behalve filmmuziek staan ook andere stukken van Glass op het programma zoals de 'Mishima Sonata' voor piano solo en 'Similar Motion'.

Philip Glass

Lavinia Meijer liet tijdens haar solorecital afgelopen seizoen al horen dat ze een bijzondere band heeft met Glass' muziek. In 2011 ontmoetten ze elkaar voor het eerst toen Lavinia hem haar eigen arrangement van zijn stuk 'Metamorphosis' voorspeelde. Glass was direct onder de indruk van haar spel en zo ontstond een bijzondere samenwerking die voortduurt tot op de dag van vandaag. Over de harpversies die Lavinia van zijn muziek maakt vertelde Glass: "Zo'n bewerking voor een ander instrument leert me echt iets nieuws over mijn eigen stuk. De harp benadrukt andere dingen in de muziek, in een kleur die er daarvóór nog niet was."

Carel Kraayenhof Ensemble 30!

Dertig jaar inmiddels reist Carel met zijn muziek de wereld over. Muziek die vol verhalen zit. Van Piazzolla’s 'Adiós Nonino' naar Osvaldo Pugliese in Buenos Aires, en van oude tangomelodieën naar nieuwe en bestaande composities van Carel. Op vrijdag 20 april komt al deze muziek voorbij. Tussendoor vertelt Carel over zijn reizen: van Broadway tot Havana en van Moskou tot Beijing. Over zijn ontmoetingen met Ennio Morricone, de Dalai Lama en Sting. En natuurlijk over zijn geliefde bandoneon.

Foto 2. Pianist Feico Deutekom. Foto: Feico Deutekom
Laatst gewijzigd: 2019-01-15 14:32:57 · Gepubliceerd: 2017-12-29 15:13:54 - 156