Reis naar het Amsterdam van de Gouden Eeuw in virtual reality

Bezoek Het Scheepvaartmuseum | Nieuws door

Of bezoek de tentoonstelling Gamechangers in Het Scheepvaartmuseum

3 januari 2018 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Vanuit het kraaiennest van een boot heb je een fantastisch uitzicht, dat is logisch. Maar in een kraaiennest komen is een hele toer. Gelukkig kun je in Het Scheepvaartmuseum in je luie stoel genieten van een fantastisch uitzicht over historisch Amsterdam, alsof je in een kraaiennest staat. Ga vierhonderd jaar terug in de tijd door simpelweg een virtual reality bril op te zetten in Dare to Discover - A VR Journey. Bezoek ook meteen de tentoonstelling Gamechangers over vijfentwintig spraakmakende innovaties in de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Foto 1. Zet de virtual reality bril op en reis af naar vroeger. Foto: Scheepvaartmuseum

Een vlucht over Amsterdam van vroeger

Zodra je de virtual reality bril opzet, aan boord van VOC-schip Amsterdam in Het Scheepvaartmuseum, begint je tijdreis. Je vliegt in hoog tempo naar het kraaiennest van een schip en hebt vanaf daar een fantastisch uitzicht over de haven van Amsterdam vierhonderd jaar geleden. Om je heen zie je het IJ. Een nieuw oorlogsschip gaat te water, je ziet de voorloper van Het Scheepvaartmuseum uit de grond gestampt worden en op de werf nemen matrozen afscheid van hun familie. Je verlaat het kraaiennest na een tijdje en bekijkt de historische stad Amsterdam vanuit meeuwenoogpunt. De hele Dare to Discover - A VR Journey duurt zes minuten en lijkt heel echt. Bovendien is alles wat je ziet historisch accuraat. Harold de Groot, die de 3D-film maakte, baseerde zich op oude stadskaarten en schilderijen van de schilder Reinier Nooms. Zelf is hij ook te ontdekken tijdens de virtuele reis, in een roeibootje voor de kade, al schetsend. Ontdek jij hem? En zie je daar nou Michiel de Ruyter met zijn vrouw lopen?

Neem alvast een kijkje:

De geschiedenis van Nederland en de zee

Hoewel het VOC-schip 'Amsterdam', waar de virtual reality experience plaatsvindt, al de moeite waard is, is er meer te zien in Het Scheepvaartmuseum. Tot en met 1 juli 2018 is de tentoonstelling Gamechangers te bewonderen. Vijfentwintig aansprekende innovaties nemen je mee naar de Nederlandse maritieme geschiedenis. Denk aan een reconstructie van 's werelds eerste duikboot uit de zeventiende eeuw en de futuristische, moderne Ortega Submersible. Al deze maritieme innovaties hebben naast de scheepvaart ook de Nederlandse samenleving beïnvloed, of gaan dat mogelijk doen in de toekomst. Gamechangers toont revolutionaire ideeën op maritiem gebied naast tijd- en geldrovende pogingen. De uitvindingen hoeven daarnaast niet allemaal groots en duur te zijn: het haring kaken aan boord van schepen van de Nederlandse visserij gaf de Hollanders een enorme impuls, terwijl dit een ogenschijnlijk kleine uitvinding is.

Goed om te weten

  • Het Scheepvaartmuseum is, behalve op Koningsdag, dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00 uur.
  • Boek via DagjeWeg.NL Tickets met 20% korting! Dan kost een entreekaartje voor een volwasse nog maar € 12,80 en voor kinderen van vier tot en met zeventien jaar € 6,40.
Foto 2. Laat je meenemen naar Amsterdam in de Gouden Eeuw. Foto: Shosho
Laatst gewijzigd: 2018-04-09 15:09:54 · Gepubliceerd: 2018-01-02 14:06:44 - 983