De apen van vroeger hadden ook al streken

Nieuws door

Ken jij het verhaal van oeraapje Ida?

7 januari 2018 Toerisme Denekamp, Overijssel Heel, heel lang geleden was de omgeving rondom het Duitse Messel bij Darmstadt heel anders dan het nu is. Bij het dorpje bevond zich een kratermeer van wel anderhalve kilometer breed en twintig meter diep, omgeven door subtropisch woud. Voor de bewoners van het woud is het gat in de jungle heel interessant, maar op de bodem kunnen ze niet leven. Weet jij hoe dat komt? Leer het bij de familietentoonstelling Apenstreken in de oertijd in Natura Docet Wonderryck in Twente!

Foto 1. Ontdek het verhaal van aapje Ida. Foto: Natura Docet Wonderryck Twente © Sarah Dona

Groeve Messel

Rottende algen trokken al het zuurstof uit de onderste waterlagen van het kratergat. Van de dieren die hier doodgingen, bleven daardoor zelfs de haren, vinnen en veren intact. Hierdoor zijn er compleet geconserveerde krokodillen, mooie vissen en oerpaardjes gevonden. De zogenaamde Groeve Messel staat daarom ook op de Werelderfgoedlijst als 's werelds beste en rijkste fossielenvindplaats. Ben je benieuwd hoe zo'n goed bewaard gebleven fossiel eruit ziet? Dat komt goed uit! Bij de familietentoonstelling Apen in de oertijd in Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp zijn al deze bijzondere fossielen te bewonderen. Ontdek met je vader en moeder de jungle van Groeve Messel met een onderzoekskaart!

Ook in Avonturenland AAP kun je de aap uithangen en in de Apenheul sta je oog in oog met levensechte apen!

Aapje Ida

Ook aapje Ida zwierf lang geleden door de bossen bij Groeve Messel. Haar fossiel werd in 1983 gevonden door wetenschappers en is het meest complete fossiel dat ooit gevonden is. Omdat dat zo bijzonder is, leverde de verkoop van het fossiel van Ida wel een miljoen op! In de tentoonstelling wordt extra aandacht besteed aan oeraapje Ida. Illustratrice Esther van Hulsen maakte een boek vol plaatjes van haar, waardoor het net lijkt of je het aapje echt leert kennen, ook al is ze al zo lang dood.

Lekker apenkooien

Heeft de tentoonstelling de aap in jezelf naar boven gebracht? Leef je dan uit in de grootste apenkooi van Twente bij het natuurhistorisch museum. Spring over banken, klim door netten, zwaai aan lianen als een echte Tarzan naar de overkant en zorg dat je veilig en zacht landt op de matten. Of neem een kijkje in de rest van het museum, waar je leert hoe bomen groeien en hoe water stroomt. Bovendien wacht hier een bonte verzameling vreemde beesten en objecten op je, zoals een kalfje met twee koppen, een vogelbekdier en lichtgevende stenen.

Goed om te weten:

  • Waar? Natuurhistorisch Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp
  • Wanneer? De tentoonstelling is te zien tot en met 31 maart, van maandag tot en met vrijdag van 11:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.
  • Hoe duur? De kinderprijs voor kinderen van vier tot zestien jaar is € 5,00 en voor volwassenen € 9,00. Kinderen tot vier jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 2. Lekker apenkooeien rondom het museum. Foto: Natura Docet Wonderryck Twente
Foto 3. Ontdek oeroude fossielen! Foto: Natura Docet Wonderryck Twente © Sarah Dona

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-01-11 09:23:12 · Gepubliceerd: 2018-01-03 19:37:38 - 649