Kralen uit Afrika, zilver uit Noord-Amerika en goud uit Azië

Tentoonstelling SIERADEN - makers & dragers | Nieuws - Commerciële bijdrage door

Museum Volkenkunde pronkt met sieraden uit de hele wereld

12 februari 2018 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Mensen uit de hele wereld versieren zichzelf. Daarbij wordt van alles gebruikt: goud in Azië en Zuid-Amerika, natuurlijke materialen in Oceanië en zilver in Noord-Amerika. De tentoonstelling SIERADEN - makers & dragers in Museum Volkenkunde focust op wereldwijde sieradenmakers en de technieken die ze gebruiken, technieken die soms al eeuwen oud zijn. En uiteraard kun je je verlekkeren aan meer dan duizend schitterende sieraden.

Foto 1. Een Awajun-jongen uit Peru met oor-ornamenten gemaakt van kevervleugels en toekanveren. Foto: Museum Volkenkunde © Gabriela Medina.

Van schelpen tot goud

De tentoonstelling SIERADEN- makers & dragers in Museum Volkenkunde toont de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit. Het is een ode aan de makers van sieraden die uit alle windstreken komen en allerlei materiaal gebruiken, zoals glas, goud, zilver, diamanten, saffieren en robijnen. Ook minder luxe materiaal passeert de revue, zoals hout, vruchten, schelpen en stenen. Vaak hebben de sieraden een betekenis voor de makers en worden ze met een bepaalde techniek vervaardigt. De tentoonstelling richt zich op deze technieken, die traditioneel of juist heel modern kunnen zijn. Neem als voorbeeld de ringen van Johanna Dahm, die gemaakt worden met een speciale gietmethode die Dahm leerde van een meestergoudsmid in de etnische groepering Ashanti in Ghana.

Sieradenontwerpers

Erg uniek aan deze tentoonstelling is dat je ook echt sieradenontwerpers aan het werk ziet. Verschillende sieradenontwerpers komen langs in Museum Volkenkunde om sieraden te maken in een speciaal ingericht atelier:

  • Van 24 februari tot 26 maart komt Amélie Spitz traditionele en hedendaagse goudsmeedtechnieken tonen;
  • Van 31 maart tot 30 april maakt Aurélie Guillaume sieraden met draad en emaille;
  • Van 5 mei tot 4 juni maakt Alejandra Solar sieraden van ruwe edelstenen.

Zelf aan de slag

Tip: Bezoekers mogen zelf ook aan de slag om een sieraad te maken. De Nederlandse sieradenmaker Cat Priem ontwikkelde een aantal materialen, zoals een wals en stempels, waarmee je je eigen sieradenfantasie kunt uitleven. Het leuke is dat je zo de technieken die je in de tentoonstelling ziet, zelf toe kunt passen. Uiteraard mogen de zelfgemaakte bijou mee naar huis, zodat je er bij je vrienden mee kunt pronken!

Goed om te weten:

  • Waar? Museum Volkenkunde in Leiden;
  • Wanneer? Tot en met 3 juni 2018
  • Hoe duur? Volwassenen: € 14,00, kinderen: € 6,00. Kinderen onder de vier jaar mogen gratis naar binnen. Studenten betalen € 6,00 en CJP-pashouders € 7,00. De bijhorende tentoonstellingscatalogus kost € 2,00.
Foto 2. Ga ook zelf aan de slag en maak je eigen sieraden. Foto: Museum Volkenkunde © Kirsten van Santen.
Foto 3. Pas de technieken die je in de tentoonstelling ziet zelf toe. Foto: Museum Volkenkunde © Kirsten van Santen.
Laatst gewijzigd: 2018-02-13 15:54:38 · Gepubliceerd: 2018-01-23 10:03:32 - 1205