102.000 namen op papier in Kamp Westerbork

Tentoonstelling De Namen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bart Domburg schreef alle namen van Nederlandse Holocaustslachtoffers op

27 januari 2018 Geschiedenis Hooghalen, Drenthe Maar liefst 29 vellen van 1.50 bij 2.80 meter en een heleboel fineliners had kunstenaar Bert Domburg nodig. Het kostte hem een jaar om alle 102.000 namen van de uit Nederland weggevoerde Joden, Sinti en Roma op papier te zetten. Een installatie van zijn werk is te zien in de tentoonstelling De Namen in Kamp Westerbork.

Foto 1. De vellen papier, volgeschreven met namen. Foto: Kamp Westerbork © Sake Elzinga

De namen voorgelezen

Eens in de vijf jaar worden alle 102.000 namen van de uit Nederland getransporteerde Holocaustslachtoffers voorgelezen in het herinneringscentrum van Kamp Westerbork. De Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg raakte hiervan onder de indruk. "Ik hoorde van het project De 102.000 Namen Lezen van Westerbork en dacht: hoeveel is dat eigenlijk? Hoe kun je dat zien? Hoe kun je dat voelen? Hoe kun je dat merken?"

Tijdens de tentoonstelling ligt er ook een boek van 2100 pagina's in Kamp Westerbork; het resultaat van een jarenlange zoektocht van de onderzoekers van Westerbork naar de juiste gegevens van alle gedeporteerden.

Op papier

Domburg besloot om alle namen op te schrijven. Het kostte hem iets meer dan een jaar waarin hij vijf tot zeven dagen per week bezig was om te schrijven. De 29 grote vellen papier waarop hij de namen schreef, staan tentoon in de tentoonstelling De Namen, die van 27 januari tot 25 maart te zien is in Kamp Westerbork. Van een afstand zijn het grote grijze vellen, maar dichtbij zijn het namen, en dus personen. "Het was voor mij belangrijk om het op dat soort vellen papier te doen, omdat het ook iets kwetsbaars heeft. En die positie van die mensen destijds was ook uiterst kwetsbaar. Ik hoop dat het op deze manier tot mensen doordringt: dit zijn dus 102.000 mensen", legt Domburg uit.

Monnikenwerk

Eerder schreef de kunstenaar alle 13.000 adressen op van Joodse mensen en families die aan het begin van de oorlog in Amsterdam geregistreerd stonden. Het project De Namen leek hem een goed vervolg hierop, al realiseerde hij in het begin niet wat een monnikenwerk het zou zijn om alle 102.000 namen op te schrijven. Langer dan een jaar zat hij op zijn knieën op de grond, met op zijn laptopscherm de namen en onder zijn knieën een stuk noppenfolie ter bescherming.

Bart Domburg over zijn project:

Goed om te weten:

  • Waar? Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, Drenthe;
  • Wanneer? Van 27 januari tot 25 maart;
  • Hoe duur? Voor volwassenen is de entree tot Kamp Westerbork € 8,75 en voor kinderen € 4,00. Kinderen tot acht jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 2. Tentoonstelling De Namen. Foto: Kamp Westerbork © Sake Elzinga

Laatst gewijzigd: 2018-02-02 14:39:21 · Gepubliceerd: 2018-01-25 16:54:21