Droom weg bij de tekeningen van Dematons

Illustratrice Charlotte Dematons in het Kinderboekenmuseum

Tentoonstelling Charlotte Dematons - In beeld Nieuws door
Foto 1. Een tekening uit de gedichtenbundel Nooit denk ik aan niets. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

archief oud artikel 28 januari 2018 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Veel Nederlanders hebben illustratrice Charlotte Dematons in het hart gesloten. Haar tekeningen zijn dromerig maar toch heel realistisch, prachtig gekleurd en zitten vol details. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Niet voor niets werd de Nederlandse illustratrice veelvuldig bekroond voor haar werk. Haar originele illustraties, inclusief schetsen en voorstudies, zijn nu te zien in het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum.

Dematons loopbaan

Een ode aan Charlotte Dematons, zo zou je de tentoonstelling Charlotte Dematons - In beeld wel kunnen noemen. Hoewel de illustratrice vooral bekend is van haar kinderboeken, zijn ook veel volwassenen fan van haar. Dematons loopbaan begon met het prentenboek Dido en vele andere boeken volgden. In het boek De gele ballon neemt Dematons je mee op een dromerige wereldreis, terwijl ze in Nederland juist dichtbij huis blijft. Dit tekstloze boek neemt jonge en oude lezers mee langs duinen, rivieren, molens, de haven van Rotterdam, schaatsers, de Afsluitdijk en meer typisch Hollandse taferelen. Dematons heeft geen woorden nodig om een verhaal te maken en verbindt in Nederland bijvoorbeeld Nederlandse historie, kinderliedjes, eigenaardigheden en tradities met haar penseel.

Nog een verhaal

Neem de tijd voor de tentoonstelling, want hoe langer je naar de tekeningen kijkt, hoe meer je erop ontdekt. Ontdek jij de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon? Ook zijn er veel terugkerende elementen op de illustraties te ontdekken. Ontdek jij op elke pagina van De gele ballon de fakir op zijn vliegende tapijtje? Of de kinderliedjes in Nederland, waarvan er op elke plaat minstens één te zien is? Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum toont ongeveer honderd originele illustraties van Charlottes hand, die in verschillende landen zijn uitgebracht en meerdere prijzen in de wacht hebben gesleept!

Zelf aan de slag

Geïnspireerd door het werk van Charlotte Dematons? Ga dan zelf aan de slag! In de voorjaarsvakantie staan er diverse activiteiten op de planning, zoals een tekenworkshop van de illustratrice zelf op woensdag 28 februari vanaf 13:00 uur. Ook is de Verhalendame aanwezig, die je trakteert op mooie sprookjes bij de tekeningen van Dematons voor Grimm. In de Poëzieweek is er een Verhalenlab waarin je je eigen gedicht kunt maken, geïnspireerd op de illustraties van Dematons uit de bundel Nooit denk ik aan niets. Of neem een kijkje bij de doorlopende workshop Kijk 'ns?, waarbij je in een kijkdoos kunt zien hoe jouw straat, stad of fantasieland er uitziet. Lijkt het op de tekeningen van Dematons?

Goed om te weten:

  • Waar? In het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum in Den Haag;
  • Wanneer? Van 18 januari tot en met 11 juni;
  • Hoe duur? Entreetickets kosten € 8,50 voor volwassenen en € 7,00 voor kinderen van zeven tot achttien jaar. Kinderen van twee tot zes jaar betalen € 6,00 en kinderen tot en met een jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 2. Een illustratie uit Nederland van Charlotte Dematons. Foto: Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum © Charlotte Dematons

Laatst gewijzigd: 2018-04-09 15:11:39 · Gepubliceerd: 28 januari 2018 - 1211