1

Timmeren en metselen met Buurman & Buurman

Tentoonstelling A Je To in het Museum van de 20e Eeuw

Tentoonstelling A Je To Nieuws door
Foto 1. De twee buurmannen. Foto: Museum van de 20 Eeuw

archief oud artikel 29 januari 2018 Toerisme Hoorn, Noord-Holland De klunzige buurmannen uit de populaire televisieserie Buurman & Buurman bestaan al ruim veertig jaar. Heel wat jaren daarvan zijn ze ook al te zien op de Nederlandse tv. Nog altijd zijn de twee buren onverminderd populair in ons land, maar wist je dat ze eigenlijk uit Tsjechië komen? Leer alles over deze kneuterige publiekslievelingen in de tentoonstelling A Je To in het Museum van de 20e Eeuw.

Theater, bios en museum

Buurman & Buurman veroverden in de loop der tijd heel wat harten. Niet voor niets verschijnen de twee op televisie, op de planken van het theater, in de bioscopen en zijn er spellen, puzzels en poppen van hen gemaakt. Ook werd het televisieprogramma Buurman & Buurman door de VPRO-gids uitgeroepen tot meest favoriete Villa Achterwerk-programma aller tijden. Reden genoeg voor het Museum van de 20e Eeuw om een tentoonstelling aan de klusgrage buurmannen te wijden. In de expositie A Je To leer je alles over de twee mannetjes.

Fun fact: 'A Je To' betekent 'en dat is het' in het Tsjechisch, vrij vertaald 'voor elkaar' of 'opgelost'.

Pat en Mat

Wist je bijvoorbeeld dat de buurmannen in Nederland weliswaar bekend staan als Buurman & Buurman, maar internationaal Pat en Mat genoemd worden? De twee klussende buren zijn bedacht in Tsjechië en heetten in het begin De twee stuntels. Later werd het Pat & Mat, en Buurman & Buurman in Nederland. Bovendien praten de twee vindingrijke klussers in andere landen niet, in tegenstelling tot de Nederlandse versie, en hadden ze eerst geen hoofddeksels. In de expositie zie je grote poppen, diorama's, filmpjes, fotowanden en leer je alles over de historie van de twee buurmannen. Hiervoor heeft het wassenbeeldenmuseum Grévin in Praag materiaal geschonken aan het Museum van de 20e Eeuw.

Zelf klussen

Natuurlijk is een tentoonstelling over klussers bezoeken niet compleet zonder zelf te klussen. Kinderen kunnen op veel plekken in de expositie zelf bouwen, spelen en knutselen. Zweef met een ballon boven Hoorn, ga aan de slag aan de speciale tekentafel of maak je eigen stop-motion filmpje. Repareer samen met Buurman & Buurman de lift of neem plaats in hun kluskeet. Help de loodgieters met het aanleggen van leidingen of bouw je eigen huis met stenen. Er is genoeg te doen! Hopelijk gaat het je wel beter af dan bij de twee optimistische buurmannen...

Nuttige info:

  • Waar? In het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn;
  • Wanneer? Van 3 februari 2018 tot en met 6 januari 2019. De tentoonstelling is de plaatsvervanger van de expositie over Star Wars;
  • Hoe duur? Entreekaartjes kosten € 9,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen van vier tot zestien jaar. Dit is inclusief koffie, thee of ranja. Tip: via DagjeWeg.NL Tickets bestel je tickets met 20% korting!
Speciaal voor fans van Buurman & Buurman: de musical A JE TO!
Foto 2. Er gaat altijd iets mis als de buurmannen klussen. Foto: Museum van de 20e Eeuw
Foto 3. Maak je eigen stop-motion filmpje met Buurman & Buurman. Foto: Museum van de 20e Eeuw

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:41:39 · Gepubliceerd: 29 januari 2018 - 2835

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.