Leer Hollandse iconen kennen in Museum Prinsenhof Delft

Maak een interactieve reis door onze geschiedenis

Museum Prinsenhof Delft Reportage door
Foto 1. Alleen het gebouw van het museum straalt al rijke geschiedenis uit. Foto: DagjeWeg.NL.

1 maart 2018 bijgewerkt: 17 oktober 2018 Toerisme Delft, Zuid-Holland Wie was Willem van Oranje? Wat maakt Delfts Blauw nou zo bijzonder? En welke mysteries en innovaties gaan schuil achter Delftse muren? Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe Delft onlosmakelijk verbonden is met de rijke cultuur en geschiedenis van Nederland. Je gaat hier aan de hand van indrukwekkende schilderkunst, iconisch porselein en leerzame spelletjes en video's door drie delen van onze historie heen: de Vader des Vaderlands, ons geliefde Delfts Blauw en Delftse kunstenaars en wetenschappers.

Willem: prins van Oranje

Honderden jaren voordat het een museum was, was Museum Prinsenhof Delft een klooster en daarna de woon- en werkplaats van Willem van Oranje (1544 -1584). Hij had toen nooit kunnen vermoeden dat zijn huis later een museum zou worden, en ook nog eentje waar hij zelf deel zou uitmaken van de vaste collectie. In het museum leer je alles over zijn leven, zijn vier (!) vrouwen, zijn drijfveren en wat hij als Vader des Vaderlands en prins van Oranje eigenlijk voor Nederland heeft betekend. Spoiler: hij was niet per se een enorm sympathieke man. Wie openlijk streeft naar idealen en macht, krijgt er doorgaans wat vijanden bij. Dat bleek wel: de beruchte moordhal in het museum is nog steeds plaats delict. Willem van Oranje werd in 1584 op de trap van Het Prinsenhof vermoord. De kogelgaten zijn nog steeds in de muur te zien. Tip: lees hier meer over de moordhal in Museum Prinsenhof Delft.

Bron van kunst en wetenschap

Johannes Vermeer, Hugo de Groot, Anthonie van Leeuwenhoek: Delft heeft veel knappe koppen voortgebracht. De stad was een centrum voor kunst en wetenschap - en dat is het nu nog. Maar back in the day zorgde al dat Delftse talent ervoor dat Delft én Nederland op de internationale kaart kwamen te staan. Onze goede reputatie, onze welvaart, onze Nederlandse Mona Lisa, onze bloeiperiode; we hebben een hoop aan Delft te danken. In het museum ontdek je hoe handel, techniek, kunst en wetenschap vorm kregen in de stad en hoe ze Nederland hielpen groeien. Leuk: help zelf ook een handje mee. Leer kunst analyseren, maak je eigen kunstwerk, test je kennis over de menselijke anatomie en leer grappige weetjes over vroeger door video's te activeren.

Wereldberoemd aardewerk

Je kunt geen toeristisch winkeltje binnenlopen of het ligt er in de vorm van een koffiekop of koelkastmagneet: Delfts Blauw. Onwijs knap, dat iets uit de zestiende eeuw nu nog zo populair is en onlosmakelijk verbonden is met onze cultuur. Maar wist je dat Delfts Blauw is ontstaan als een namaak van Chinees porselein? Wij Hollanders letten vroeger al op de centen en probeerden met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk winst te maken. Slim, maar hoe is dat ons eigenlijk gelukt? In het museum is veel aandacht voor het ontstaan en het behoud van Delfts Blauw. Natuurlijk is er ook een hoop moois te bekijken. Van gigantische vazen tot schattige tegeltjes. Leuk: test je eigen skills door namaak en echt porselein op waarde te schatten in verschillende games. Dat is nog best lastig! Je kunt ook een eigen meesterwerk maken in de vorm van een digitale creatie.

Praktische informatie

  • Museum Prinsenhof Delft is dagelijks open van 11:00 uur tot 17:00 uur. Van 1 september tot en met 28 februari gesloten op maandag.
  • Entree is voor kinderen tot en met drie jaar gratis. Kinderen vanaf vier tot en met twaalf jaar betalen € 3,- entree. Jongeren vanaf dertien tot en met achttien jaar betalen € 6,- entree. Oudere bezoekers betalen € 12,- entree.
  • Het museum ligt in het centrum, dichtbij andere toeristische trekpleisters, en ligt op loopafstand van trein- en busstation Delft.
  • Leuk weetje: wist je dat je de overdekte binnenplaats van het museum kunt afhuren? Onder andere een populaire plek voor romantische concerten en bruidsfeesten met een historisch tintje.
  • Aanrader: volg de audiotour of boek een rondleiding door het museum. Zo ontdek je alle weetjes en spannende verhalen die achter de muren het kloostergebouw schuilgaan.
Foto 2. Kom alles te weten over het leven en de dood van Willem van Oranje. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Ook onze Oranjekoorts heeft een ereplekje in het museum. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Wat vinden we nou eigenlijk van onze Oranjes? Verschillende Nederlanders aan het woord. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Op de bovenverdieping liggen interessante opdrachten voor je klaar over Delftse innovatie. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Bewonder Delfts Blauw en schat het iconisch porselein op waarde. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-10-17 09:39:52 · Gepubliceerd: 1 maart 2018 - 4799