Net echt: bewonder hyperrealistische kunst in de Kunsthal

Tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur | Nieuws door

Indrukwekkend: hyperrealistische beeldhouwkunst in Rotterdam

13 maart 2018 Opmerkelijk Rotterdam, Zuid-Holland Als je ze in een menigte zou zien, zou je ze niet van echt kunnen onderscheiden. De kunstwerken in de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur in Kunsthal Rotterdam. Een ode aan de hyperrealistische kunst; levensechte stukken. Een knielende vrouw, twee bouwvakkers tijdens een lunchpauze: het is bijna eng hoe echt ze eruitzien.

Foto 1. Foto: Kunsthal Rotterdam © Tony Matelli Courtesy of the artist and Institute for Cultural Exchange, Tübingen.

Zo echt dat het bijna eng wordt

Met de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur laat de Kunsthal 35 unieke en hyperrealistische sculpturen zien die in de afgelopen vijftig jaar gemaakt zijn. Het is voor het eerst dat zo'n tentoonstelling met zoveel hyperrealistische beeldhouwkunstwerken in Nederland te zien is. Aan elk detail is gedacht; elk rimpeltje, elk haartje. Zelfs de structuur van de menselijke huid is exact nagemaakt. De sculpturen zien er zo echt uit dat het bijna eng wordt. Zo is een van de werkers uit het stuk 'Two Workers' van Duane Hanson uit 1993 maar liefst 1.90 meter lang. Levensgroot dus. Je ziet ook hyperrealistisch met een twist: een levensecht kunstwerk, maar dan supergroot of juist veel te klein. Een indrukwekkend voorbeeld hiervan is 'A Girl' uit 2006, een sculptuur van een gigantische pasgeboren baby, gemaakt door Ron Mueck.

Zwevende lichaamsdelen met een boodschap

Niet gek opkijken als je ineens een extreem gedetailleerd been van Robert Gober uit de muur ziet steken: er zijn ook levensechte lichaamsdelen in de tentoonstelling te zien. Soms gaan deze kunstwerken gepaard met een serieuze boodschap, soms kun je ze met een knipoog interpreteren. In de tentoonstelling zijn ook armen (Maurizio Cattelan), hoofden (John Davies) en andere menselijke delen (Peter Land) te zien. Doordat je met je neus op het menselijk lichaam wordt gedrukt - hoe mooi het is, hoe kwetsbaar, hoe complex - dwingt de tentoonstelling je na te denken over het menselijk lichaam en belangrijke fases in je leven zoals geboorte, ouderdom en dood.

Praktische informatie

  • De tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur is vanaf 10 maart tot en met 1 juli 2018 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.
  • Een kaartje voor de Kunsthal kost € 14,- voor volwassenen. Bezoekers tot en met zeventien jaar hebben gratis toegang. Studenten betalen de helft van de entreeprijs.
  • Het museum is vanaf dinsdag tot en met zondag geopend - in schoolvakanties soms ook op maandag.
  • Bekijk wat er nog meer is te doen in Rotterdam.
Foto 2. Foto: Kunsthal Rotterdam © Ron Mueck Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images.
Foto 3. Foto: Kunsthal Rotterdam © Estate of Duane Hanson / VG Bild-Kunst, Bonn 2017 Photo: Axel Thünker Courtesy of Institute for Cultural Exchange, Tübingen.
Foto 4. Foto: Kunsthal Rotterdam © Sam Jinks Courtesy of the artist, Sullivan+Strumpf, Sydney and Institute for Cultural Exchange, Tübingen.
Laatst gewijzigd: 2018-03-13 17:14:29 · Gepubliceerd: 2018-03-13 16:59:46 - 4882