Bekijk kunst van pandapoep in Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Moderne Chinese kunst tentoongesteld in Brabant

14 maart 2018 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Uli Sigg is een Zwitserse zakenman die er eind jaren negentig achter komt dat nog bijna niemand moderne Chinese kunst verzamelt. Hij ziet een gat in de markt en koopt een indrukwekkende collectie op. Inmiddels staat de Sigg Collectie wereldwijd bekend als de grootste en beste verzameling moderne Chinese kunst. Een gedeelte hiervan leende Sigg uit aan het Het Noordbrabants Museum voor de tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection. Alvast een tipje van de sluier: er is een beeld van pandapoep te zien.

Foto 1. Zakenman Uli Sigg voor zijn portret, gemaakt door Zhao Bandi. Foto: Het Noordbrabants Museum © Still uit de documentaire The Chinese Lives of Uli Sigg

De collectie van Uli Sigg

Uli Sigg neemt je in Het Noordbrabants Museum op ontdekkingsreis door de Chinese kunst vanaf 1970. In de tentoonstelling A Chinese Journey: The Sigg Collection zijn ongeveer vijftig schilderijen, tekeningen, foto's, sculpturen en video's te zien van Chinese kunstenaars. Denk aan schermen met interactieve videogames van de kunstenaar Feng Mengbo, kunst met een boodschap van de wereldberoemde Ai Weiwei en schilderijen van Zhao Bandi. Hij maakte ooit al eens een portret van Uli Sigg als panda, waardoor de schilder de bijnaam 'Pandaman' kreeg.

Heb je eigenlijk nog nooit gehoord van deze Chinese kunstenaars? Je bent niet de enige, veel zijn nog onbekend bij het westerse publiek. Speciaal daarvoor heeft het museum een gratis app, 'Podcatcher audio guide', die als audiotour vol extra informatie fungeert.

Gecensureerde kunst

Zhao Bandi is een kunstenaar die op de politiek-maatschappelijke problemen van China reflecteert; een terugkerend thema in de tentoonstelling. In China zelf zijn ze echter niet zo blij met maatschappijkritische kunst. Sommige kunstwerken in de tentoonstelling zijn zelfs verbannen in China zelf. De schilderijen Scenery with Monitors en Night View van Zhao Bandi bijvoorbeeld. Deze werken - met een afbeelding van bewakingscamera's en met een afbeelding van neonreclame met de tekst 'China Dream', een slogan van de Chinese president Xi Jinping - mogen het land niet in.

Venus van pandapoep

Een wel heel uniek kunstwerk dat te zien is, is een replica van het Griekse beeld Venus van Milo, gemaakt van pandapoep. De Chinese kunstenaar Zhu Cheng maakte dit beeld, met pandapoep uit het Giant Panda Breeding Research Base. Voor stank hoef je niet bang te zijn, volgens de kunstenaar. "Omdat panda’s vrijwel vegetarisch eten, stinkt de poep niet. Het verraste me, het ruikt een beetje zoals thee."

Neem alvast een kijkje in het Zwitserse slot van Uli Sigg, waar de Chinese kunstwerken normaal gesproken hangen (Let op, de tekst loopt door onder de video):

.

Goed om te weten:

Foto 2. Conservator Hans November tijdens de installatie van de Venus van Milo van pandapoep. Foto: Het Noordbrabants Museum © Adrie Broekman
Foto 3. Het schilderij China Lake, gemaakt door Zhao Bandi. Foto: Het Noordbrabants Museum © Zhao Bandi

Laatst gewijzigd: 2018-03-14 17:36:17 · Gepubliceerd: 2018-03-14 11:13:40 - 1243