DAF's 'pientere pookje' bestaat zestig jaar

DAF Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Het DAF Museum brengt een ode aan 'vrouwenauto' DAF 600

16 maart 2018 Cultuur Eindhoven, Noord-Brabant Hoewel de DAF 600, de allereerste auto met automaat, meteen een succes bleek zodra de eerste exemplaren van de band rolden, kregen bedenkers Hub en Wim van Doorne een hoop kritiek te verduren over de auto. De auto kreeg de bijnaam 'truttenschudder met jarretel-aandrijving', want schakelen was juist hartstikke stoer. De beide heren waren hun tijd echter ver vooruit, blijkt uit de tentoonstelling 60 jaar DAF 600 in het DAF Museum!

Foto 1. De DAF 600 bestaat zestig jaar! Foto: peterolthof. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Het pientere pookje

Zestig jaar geleden werd de DAF 600, de Variomatic, met veel heibel gepresenteerd op de AutoRAI in Amsterdam. Vooral één uitvinding trok de aandacht: het pientere pookje, zoals de heren Van Doorne het noemden in de reclame. Een enkel pookje dat ervoor zorgde dat je achteruit en vooruit kon rijden: schakelen hoefde niet meer. De concurrentie ging meteen aan de haal met het pookje en gaven de DAF 600 de bijnaam 'truttenschudder met jarretel-aandrijving', wat de reputatie van de auto geen goed deed. De DAF 600 werd al snel gezien als een auto voor oudere vrouwen, mensen die eigenlijk niet goed kunnen rijden volgens de vooroordelen.

DAF 600: een rage

Wonderbaarlijk genoeg stond de reputatie van de DAF 600 de verkoop niet in de weg. Niet meer hoeven schakelen bleek een grote praktische vooruitgang te zijn voor personenauto's. Bovendien zit de motor van de DAF 600 voorin, waardoor achterin veel meer bagageruimte was dan in andere auto's. De auto werd een rage en tienduizenden exemplaren rolden van de band. Bovendien bleken de heren Van Doorne hun tijd ver vooruit: een derde van alle nieuw verkochte auto's anno 2018 heeft een automaat.

60 jaar DAF 600

Om te vieren dat de DAF 600 zestig jaar bestaat én dat na zestig jaar het pientere pookje helemaal geen suffig idee blijkt, staat de auto centraal in de tentoonstelling 60 jaar DAF 600 in het DAF Museum in Eindhoven. Bewonder verschillende oude DAF 600's, die speciaal voor de tentoonstelling op een rijtje zijn gezet. Ook worden er andere auto's tentoongesteld waarvan de motor voorin zit, zoals een oude Kever en Fiat 500. Deze auto's namen het idee van een automaat van DAF over. Neem ook een kijkje bij de verschillende onderstellen, waarin goed te zien is hoe een DAF er van binnen uitziet. Door middel van foto's en uitgebreide omschrijvingen wordt uitgelegd hoe het zit met de motor en de productie van de DAF 600. Een interessante tentoonstelling met een vleugje nostalgie!

Goed om te weten

  • Wat? De tentoonstelling 60 jaar DAF 600;
  • Waar? In het DAF Museum in Eindhoven;
  • Wanneer? De tentoonstelling is te zien tot en met 8 april 2018;
  • Hoe duur? Entreekaartjes kosten € 9,00 voor volwassenen en € 4,00 voor kinderen van vijf tot en met vijftien jaar. Voor 65+-ers en studenten geldt een gereduceerd tarief.
Foto 2. Zo zagen ze eruit, de DAF'jes van vroeger. Foto: peterolthof. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Laatst gewijzigd: 2018-03-16 15:15:22 · Gepubliceerd: 2018-03-15 12:20:52 - 1050