1

Frans Hals Museum en De Hallen stappen in het huwelijksbootje

Mix van klassiek en modern op twee locaties: Hof en Hal

Rendez-vous met Frans Hals Nieuws door
Foto 1. Links: Portret van een dame met handschoenen, Frans Hals, c. 1645:50. Frans Hals Museum, Haarlem. Foto: Arend Velsink. Rechts: Armand, Amsterdam 2015, Koos Breukel.

archief oud artikel 29 maart 2018 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Daar komt de bruid... Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem gaan vanaf 30 maart samen verder als één Frans Hals Museum op twee locaties. In dit geval is De Hallen dus de bruid, die de naam van de bruidegom overneemt. Met dit huwelijk komen historische kunst en hedendaagse kunst samen. Niet meer alleen klassiek of alleen modern, maar op beide locaties een bijzondere mix van de twee.

Mix van klassiek en modern

Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem samen verder als één. Tegenpolen trekken elkaar aan, zullen we maar zeggen. Waar het Frans Hals Museum geroemd is om zijn werken uit de Gouden Eeuw, staat De Hallen Haarlem juist bekend als een hotspot voor hedendaagse kunst. Door het huwelijk tussen de twee en de tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals wordt de boel vanaf 30 maart stevig door elkaar gemengd. Het doel van de fusie is om te experimenteren met kunst en om er meer in te zien door er anders naar te kijken. Maar met de mix wordt het museum als geheel ook een stuk laagdrempeliger en aantrekkelijker voor een breder publiek. Bezoekers die van moderne kunst houden maar Oude Meesters stoffig vinden, gaan klassiekers nu misschien met andere ogen zien. En andersom gaan liefhebbers van kunst uit de Gouden Eeuw nu misschien hedendaagse kunst iets meer waarderen. Wat een goed huwelijk allemaal wel niet voort kan brengen.

Huwelijksreceptie: op 29 maart, na het ja-woord in het stadhuis, zijn beide locaties van het vernieuwde Frans Hals Museum 's avonds van 18:00 uur tot 21:00 uur gratis geopend voor publiek. Ook leuk: het huwelijkspaar (het zijn echt twee mensen die de locaties moeten voorstellen) gaat na de ceremonie met een trouwauto door de stad, met ratelende blikjes en al. Uiteraard geheel in stijl en gehuld in de kleuren van de nieuwe huisstijl van het museum.

Hedendaagse rendez-vous met Frans Hals

De heropening wordt gevierd met de experimentele tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals. In deze expo - tot en met 16 september te zien in Hof en tot en met 30 september in Hal - komt Frans Hals (1582 - 1666) opnieuw tot leven door een hedendaagse kijk op zijn werk en zijn leven. Bekijk originele Frans Hals schilderijen met een moderne twist van kunstenaars van nu en bewonder werken die zijn gebaseerd op fantasie. Er zijn namelijk veel verhalen over Hals waarvan niemand weet of ze écht waar zijn. Zo zou hij Antwerpse kunstenaar Anthony van Dijck (1599 - 1641) ooit in een bar hebben ontmoet, zonder hem te herkennen. Van Dijck vroeg Hals om hem te schilderen en schilderde zelf spontaan Hals' portret. Hals herkende gelijk zijn stijl, besefte plots wie Van Dijck was en vloog hem vol bewondering om de nek. Als knipoog naar deze mythe zie je in de expo geportretteerde ontmoetingen van Frans Hals en van Koos Breukel (1962) - en zie je dat wij niet veel verschillen van mensen van eeuwen geleden.

Haarlemse hotspots

Er staat nog meer verandering op de planning: de bedoeling is op beide locaties publieke ruimtes te creëren die gratis toegankelijk zijn voor bezoekers. Een binnentuin waar je alleen koffie kunt komen drinken, een dakterras vol kunst. Zo worden beide museumlocaties ook Haarlemse hotspots voor niet-museumgangers. Naar verwachting wordt dit in 2020 gerealiseerd.

Praktische informatie

  • Het Frans Hals Museum is één museum met twee locaties: Hof en Hal.
  • Een ticket is geldig voor beide locaties en kost € 15,- vanaf negentien jaar. Kinderen hebben gratis entree.
  • De tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals is vanaf 30 maart tot en met 16 september op locatie Hof te zien en tot en met 30 september op locatie Hal.
Foto 2. Regentessen van het Oudemannenhuis, Frans Hals, c. 1664. Frans Hals Museum, Haarlem. Foto: Margareta Svensson.

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 16:33:57 · Gepubliceerd: 29 maart 2018 - 906