1

Al vijftig jaar feestjes in Paradiso

Wie stonden er bij poppodium Paradiso allemaal op de bühne?

50 jaar Paradiso Nieuws door
Foto 1. Haal herinneringen naar vervolgen tijden op. Foto: Amsterdam Museum © Jelmer de Haas

archief oud artikel 26 april 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Bijna iedere liefhebber van muziek heeft wel een herinnering bij poppodium Paradiso in hartje Amsterdam. De poptempel bestaat dit jaar vijftig jaar en was het decor voor legendarische concerten, heftige debatten en wilde feesten. Neem een kijkje in het verleden van dit iconische gebouw in de tentoonstelling 50 jaar Paradiso in het Amsterdam Museum!

Van Prince tot Snoop Dogg

Meer dan 26.000 evenementen werden uitgevoerd op de bühne van poppodium Paradiso. Er stonden grote namen van Hollandse bodem op de planken, maar ook internationale grootheden zoals Prince, David Bowie, Kurt Cobain, Snoop Dogg, Amy Winehouse en de Rolling Stones. In 1968 opende Paradiso de deuren als 'Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso'. Het centrum werd al snel een paradijs voor jongeren, maar ook een cultureel stadshart met theater, films en zelfs politieke debatten.

Tentoonstelling 50 jaar Paradiso

In de tentoonstelling 50 jaar Paradiso in het Amsterdam Museum ga je op trip down memory lane. Je ziet de ontwikkeling van Paradiso aan de hand van ongeveer tweehonderd unieke foto's van concerten, artiesten, feesten en andere evenementen. Alle muziekstijlen die ooit bij Paradiso op de bühne stonden, komen voorbij. Sta stil bij herkenbare posters van vroeger, luister naar authentieke muziekopnames uit Paradiso en lees de zoetsappige verhalen van geliefden die elkaar vonden binnen de muren van dit bekende poppodium. Bezoekers, artiesten en medewerkers van de poptempel vertellen in een audiotour over hun belevenissen. De tentoonstelling is te zien tot en met 19 augustus 2018.

Wist je dat...

  • Er in de begintijd van Paradiso een door de politie gedoogde huisdealer voor de deur stond die hasj en wiet verkocht?
  • De uitvaart van Herman Brood plaatsvond in Paradiso?
  • Paradiso gevestigd is in een verlaten en verloederd kerkgebouw van de Vrije Gemeente? Voor de opening werd het eerst gekraakt door rebelse jongeren;
  • De meest ruige performance in Paradiso van de Amsterdamse Stadskunst Guerilla was? Zij creëerden een 'anarchistische verstoring' met olifantenpoep uit ARTIS, een gordijn van kippenpoten en keiharde punkmuziek;
  • Zelf een unieke herinnering aan Paradiso? Deel die dan op het Geheugen van Paradiso!
Foto 2. Een optreden van de Nijmeegse band De Staat in Paradiso. Foto: Luuk Denekamp, 2016
Foto 3. Aankondigingen van concerten in Paradiso. Foto: Amsterdam Museum © Jelmer de Haas
Foto 4. Amy Winehouse stond ooit ook op het podium van Paradiso. Foto: Amsterdam Museum © Jelmer de Haas

Laatst gewijzigd: 2018-05-22 13:21:42 · Gepubliceerd: 26 april 2018 - 844