Glamour in het nieuwe diamantmuseum Antwerpen

DIVA in Antwerpen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Alles over de wereld van diamanten in Antwerpen

18 mei 2018 Toerisme Antwerpen, Antwerpen Het Diamantmuseum in Antwerpen sloot in 2012 haar deuren voor een grootscheepse verbouwing. Begin mei opende het meest briljante museum van de Diamantstad onder een nieuwe naam: DIVA. Antwerp Home of Diamonds. Laat je meevoeren naar het roemrijke diamantverleden van de stad en vergaap je aan goud, zilver en heel wat juwelen.

Foto 1. Het vernieuwde DIVA aan de Suikerrui in Antwerpen. Foto: DIVA

Diamantstad Antwerpen

Diamonds are a girl's best friend, zong Marilyn Monroe vroeger. Dat geldt zeker voor de vrouwen (en mannen) in Diamantstad Antwerpen. De stad kent een lang verleden rondom de handel in diamanten. Grote hoeveelheden ruwe en geslepen diamanten worden hier verhandeld. Ongeveer acht op de tien diamanten ter wereld passeren minimaal eens in hun bestaan deze stad. Tot het midden van de zeventiende eeuw was Antwerpen koploper op het gebied van de productie en verspreiding van kunst en luxeartikelen.

Van Diamantmuseum naar DIVA

Om de relatie tussen Antwerpen en de diamanthandel duidelijk in kaart te brengen, werd in 2002 het Diamantmuseum geopend aan de Suikerrui. Dit museum sloot in 2012 alweer haar deuren om plaats te maken voor DIVA. Antwerp Home of Diamonds, waar ook de collectie van het voormalige Zilvermuseum Sterckshof tentoongesteld wordt. Grootser en met nog meer beleving wordt bezoekers alles verteld over diamanten, juwelen en edelsmeedkunst. Het museum moet, zoals de naam ook zegt, als een ster schitteren in de Scheldestad.

Zes zalen met zes thema's

Het vernieuwde museum is ruim 850 vierkante meter groot en telt zes zalen. In deze zalen worden de verhalen achter de juwelen verteld door butler Jérôme, oftewel je persoonlijke gids.

  • In de Wonderkamer gaat het over exotische luxeartikelen van vroeger, met objecten uit alle windrichtingen. Hier leer je waarom kokosnoten, schelpen en koraal zeer geliefde curiosa waren.
  • In het Atelier gaat het over het vakmanschap van edelsmeedkunst: hoe gaan een edelsmid en diamantslijper te werk?
  • In de Internationale Handelskamer komt Antwerpen als wereldcentrum op het gebied van diamanten aan bod en zie je hoe de wegen al jarenlang naar Antwerpen leiden. Via geprojecteerde handelsroutes op een globe zie je precies hoe de handelsroutes lopen.
  • In de Eetkamer zie je welke plaats decadente voorwerpen innemen in het dagelijks leven, met name prachtig glimmend bestek. Om je heen hoor je flardes van gesprekken, terwijl je leert hoe de Antwerpse adel etiquetteregels toepasten aan tafel.
  • In de Kluizenruimte borrelen vragen rondom de ethiek en echtheid in de diamantsector op. Lukt het jou om een echte en neppe diamant van elkaar te onderscheiden? Wat wordt er gedaan om diamantcriminaliteit te voorkomen?
  • In het Boudoir, waar de looproute eindigt, liggen de meest kostbare juwelen. Maak kennis met koninginnen, operazangeressen en filmsterren en leer welke invloed zij hebben op de ontwikkeling van juwelen. Hier is DIVA echt diva!

Tip! Bezoek DIVA tijdens een weekendje Antwerpen en laat je onderdompelen in deze leuke Scheldestad.
Foto 2. Pracht en praal in de eetkamer in het museum. Foto: DIVA © Carla Janssen Hofelt
Foto 3. In de handelskamer leer je alles over de handel in diamanten. Foto: DIVA © Carla Janssen Hofelt

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-05-23 13:54:21 · Gepubliceerd: 2018-05-15 18:32:30 - 549