Oorlog in Bourtange: bezoek de Slag om de vesting

Slag om Bourtange |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Waan je terug in 1814 tijdens de Slag om Bourtange

25 mei 2018 Geschiedenis Bourtange, Groningen Anno 1814 was het een spannende tijd in het het Groningse vestingsdorpje Bourtange. Het gelach en gepraat van troepen van Napoleon vulde de straten van de vesting. Buiten de vestingsmuren legert het Nederlandse leger, gesteund door troepen uit België, Duitsland en Engeland. Zij maken zich klaar om de vesting in te nemen. Stilte voor de storm, voor de Slag om Bourtange.

Foto 1. Tijdens de Slag waan je je in 1814. Foto: Vesting Bourtange

Terug naar 1814

Op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018 ga je als bezoekers van Vesting Bourtange terug naar 1814. Ongeveer vierhonderd soldaten hebben hun tenten opgeslagen rondom de vesting voor het schijngevecht. Kleding wappert in de wind, wapens staan schijnbaar argeloos tegen de vestingmuur en in de verte hoor je keukengerei kletteren. Wandel door de kampementen en zie hoe het krijgsvolk in 1814 leefde en handel bedreef. Wat aten ze en hoe gingen ze met elkaar om?

Neem alvast een kijkje bij de Slag om Bourtange. Let op, de tekst gaat verder na de video!

Het hoogtepunt: de slag

Beide dagen zijn er overal in Vesting Bourtange schermutselingen en schouwspelen te zien. Maar het hoogtepunt van het tweedaagse event is de slag zelf. De legers stellen zich op, de musketten knallen en de kanonnen bulderen. De verschillende landen spelen hun strijdliederen op trommels en fluiten. Je ziet heldhaftige soldaten voor hun land vechten. Wie wint de Slag om Bourtange? Afsluitend komen alle soldaten voorbij in een parade, behalve de gesneuvelden en gewonden natuurlijk.

Praktische informatie:

  • Wat? De Slag om Bourtange;
  • Waar? In Vesting Bourtange in de provincie Groningen;
  • Wanneer? Op zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 8,50 en voor kinderen tot elf jaar € 4,50. Er zijn ook gezinskaarten voor € 22,-. Parkeren is gratis.
Heb je de smaak te pakken? Vesting Bourtange organiseert vaker leuke historische evenementen! Neem ook een kijkje bij alle historische uitjes op DagjeWeg.NL.
Foto 2. De soldaten hebben hun tenten opgeslagen rondom vesting Bourtange. Foto: Vesting Bourtange
Foto 3. Wie wint het gevecht om de brug? Foto: Vesting Bourtange
Foto 4. Zie kanonniers en musketiers aan het werk. Foto: Vesting Bourtange
Napoleons soldaten marcheren door de vesting. Foto: Vesting Bourtange

Laatst gewijzigd: 2018-05-30 10:16:30 · Gepubliceerd: 2018-05-23 10:54:05 - 2005