Oude Kerk Delft: de Nederlandse Toren van Pisa

Oude Kerk Delft |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

In de Oude Kerk vertelt elk raam een eigen verhaal

27 mei 2018 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland Wist je dat de Oude Kerk Delft ook wel de Delftse Toren van Pisa wordt genoemd? De kerktoren staat ietwat scheef, omdat de grond tijdens de bouw in 1325 verzakte. Na het verstevigen van de grond metselden de bouwers vastberaden en lijnrecht verder, waardoor er een knik in de kerktoren zit. Door de jaren heen heeft de oudste kerk van Delft wel voor hetere vuren gestaan dan alleen grondverzakking: rampen, geweld, de Beeldenstorm... Keer op keer overleefde de kerk, die inmiddels al zo'n tien eeuwen bepalend is voor de skyline van de stad.

Foto 1. De Oude Kerk Delft is de oudste kerk van de stad en een plaatje om te zien. Foto: DagjeWeg.NL.

Bekende en minder bekende helden

De Oude Kerk van Delft stond lang bekend als de hoogste kerk in de omgeving. 150 jaar lang had het de hoogste toren, tot de bouw van de Nieuwe Kerk, een stukje verderop in de stad. Tegenwoordig staat de Oude Kerk vooral bekend om haar rijke geschiedenis. Het overleefde alle diepte- en hoogtepunten uit de Delftse historie: van het floreren van de stad in de veertiende eeuw tot de Beeldenstorm van 1566. Daar dankt de kerk tot de dag van vandaag zijn sobere uitstraling aan. Je zou misschien niet denken dat hier grote Nederlandse helden begraven liggen, zoals Piet Hein en Johannes Vermeer. In de kerk vind je meer informatie over alle graven en alle bekende en minder bekende Nederlanders die ze opvullen. Zo krijg je een helder beeld van de historie van Delft en wat de mensen voor de stad en voor ons land hebben betekend.

Leuk detail: bij aankoop van een kaartje voor de Oude en Nieuwe Kerk Delft krijg je een voucher voor een gratis kopje koffie in de stad. Delft zit vol pittoreske koffietentjes en er doen een hoop cafés mee aan de actie, dus keuze zat!

Bijbelverhalen van glas

Als je binnenkomt is de verleiding om naar beneden te kijken groot; er zijn zoveel graven om te bekijken. Maar kijk vooral ook omhoog! De gebrandschilderde ramen zijn talrijk en prachtig. Elk raam vertelt een eigen (Bijbels) verhaal. Leuk weetje: de ramen dienden vroeger als stripverhalen. De kerkdiensten waren omstreeks de middeleeuwen namelijk grotendeels in het Latijn, waardoor het niet te volgen was voor veel bezoekers. Daarom gebruikte de kerk verhalen van glas om de kerkgangers alsnog meer over de Bijbel te kunnen leren. De ramen die vandaag in de kerk pronken dateren uit de twintigste eeuw. Op 12 oktober 1654 wordt namelijk twee derde van alle ramen in de stad verwoest door een explosie in een kruitmagazijn in de stad. Een explosie zó gigantisch, dat die naar verluidt tot op Texel te horen was. Hierdoor zijn sommige ramen in de kerk nooit in ere hersteld, maar dichtgemetseld of vervangen door gewoon glas.

Het mysterie van de preekstoel

Nog steeds worden er op zondagen kerkdiensten in de Oude Kerk gehouden. De herkomst van de bijzondere preekstoel uit 1548 is tot op de dag van vandaag een mysterie. De panelen van de preekstoel beelden Johannes de Doper en evangelisten Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes in houtsnijwerk uit. Bijzonder detail: de preekstoel overleefde waarschijnlijk zonder beschadigingen de Beeldenstorm door zijn centrale plaats in de kerk, omdat dit voor de reformatoren symboliseerde dat het Woord en dus de Bijbel centraal staat in een kerkdienst.

Uitstapjes in Delft

Foto 2. Alle ramen zijn gebrandschilderd en vertellen een eigen (Bijbels) verhaal. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Met een kaartje voor de Oude Kerk heb je ook toegang tot de Nieuwe Kerk. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Piet Hein ligt begraven in de Oude Kerk Delft. Foto: DagjeWeg.NL.
Meester-schilder Johannes Vermeer in de Oude Kerk Delft. Foto: DagjeWeg.NL.
Leer meer over historische figuren die iets voor de stad hebben betekend. Foto: DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-06-07 11:12:52 · Gepubliceerd: 2018-05-23 15:29:56 - 2503