Toren triomfantelijk boven Delft uit: beklim de Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk Delft |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Het is nogal een klim, maar het is het absoluut waard!

7 juni 2018 Toerisme Delft, Zuid-Holland Het is een iconisch onderdeel van de skyline van Delft, de toren van de Nieuwe Kerk. Man o man, wat heeft die toren een hoop doorstaan door de jaren heen. Brand, blikseminslag, explosies: de kerktoren kreeg ramp na ramp voor zijn kiezen, maar liet zich niet klein krijgen. Letterlijk, want met een lengte van 108,75 meter is de kerktoren de op-een-na hoogste van Nederland. De kerktoren beklimmen is dan ook een behoorlijke opgave, maar het is het absoluut waard! Bij een heldere hemel kun je vanaf de top zelfs Rotterdam in de verte zien liggen. DagjeWeg.NL ging de uitdaging aan.

Foto 1. Bewonder Delft vanaf de toren van de Nieuwe Kerk. Foto: DagjeWeg.NL.

Zware klim naar de top

Een absolute aanrader bij mooi weer: de toren van de Nieuwe Kerk beklimmen. Wel even een waarschuwing vooraf. Het is een lange, zware klim. Op je weg naar boven trotseer je maar liefst 376 - soms oneven - traptreden. De toren is behoorlijk smal en soms moet je even gebukt lopen om niet je hoofd te stoten. Ook is het even spannend als je tijdens je klim een afdaler tegenkomt - het past allemaal maar nét. Als je twijfelt of je wel fit genoeg bent - of als je extreme hoogtevrees hebt - is het geen aanrader. Onderweg heb je een paar keer de kans om op adem te komen. Bij de klokken kun je even van de trappen af en heb je de ruimte om rustig op adem te komen. Ongeveer halverwege kom je deurtjes tegen die naar balkonnetjes leiden. Je bent dan nog lang niet bij de top, maar het uitzicht is al super. Dat belooft wat!

  • Tip: trek goede schoenen aan en laat je tas beneden achter, de klim is soms krap;
  • Voor de toren is bij de kassa van de Nieuwe Kerk een apart entreebewijs te krijgen. Maar als je er dan toch bent, neem dan ook een kijkje in de kerk zelf. Prachtig en vol historie. Met een ticket voor de Nieuwe Kerk heb je ook toegang tot de Oude Kerk;
  • Bij je kaartje voor beide kerken krijg je een voucher voor gratis koffie ergens in Delft. Wij bezochten eerst de kerken, beklommen daarna de toren en kwamen daarna bij met het gratis kopje koffie in de stad. Ideaal!

Adembenemend uitzicht

Na wat gepuf en gezweet is het einde in zicht. Wauw: het uitzicht is de klim echt meer dan waard! Het hoogste punt dat je per trap kunt bereiken is maar liefst 85 meter hoog. Ja, 85 meter (!) hoog. Heel ruim is het balkon niet, maar dat geeft niets - al is het misschien geen fijn gevoel als je enorme hoogtevrees hebt. Je kunt rondom de hele toren lopen en kijkt uit over de complete stad. De iconische Markt, alle mensen die als miertjes door de straten krioelen, de toren van de Oude Kerk. Als je mazzel hebt zie je bij helder weer zelfs Rotterdam in de verte liggen - wat bij onze klim het geval was. Prachtig! En natuurlijk is de klim met zo'n fijne beloning aan het eind ook goed voor je ego, want dat heb je toch maar even gedaan.

Uitstapjes in Delft

Foto 2. Bij helder weer zie je Rotterdam in de verte liggen. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Delftenaren krioelen onder je door de straten. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. De iconische Markt ligt aan je voeten. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-06-07 10:42:39 · Gepubliceerd: 2018-06-07 10:18:25 - 5671